sâmbătă, 29 iunie 2024

Despre erezii cu Cristian Negrici

                                            Ce sunt ereziile Cine sunt ereticii 



vineri, 14 iunie 2024

Mitul celor 10000 de secte versus Biserica Ortodoxa cea una


 Exista in anumite medii de propaganda a BOR o naratiune care spune ca lumea crestina se imparte intre Biserica Ortodoxa , cea Catolica si vreo 10 000 de secte. Este o afirmatie evident falsa din cel putin doua motive , crestinismul legal si oficial nu se imparte in ortodocsi si secte , pe de alta parte nu exista zece mii de secte. 
Reforma protestanta din secolul XVI a fost recunoscuta in intreaga lume  de secole,  sa vii tu ca ortodox etc. in anul 2024 si sa afirmi ca protestantii sau neoprotestantii sunt sectanti  sau sectari este o dovada de incultura (ca sa nu spun prostie). O organizatie religioasa recunoscuta de stat ca si cult crestin nu poate fi secta dupa o difinitie inventata de BOR  pentru ca se ia in considerare recunoasterea oficiala a statului roman si cea pe plan international si nu opinia unor exaltati fanatici dintr-un  cult sau altul iar biserica ortodoxa conform legii este tot un cult ca fel ca oricare altul. 

Cu siguranta ca exista culte si exista secte dar acestea din urma sunt cunoscute pentru ca au anumite caracteristici specifice si nu sunt recunoscute ca culte crestine de catre stat. 

https://sectereligioase.wordpress.com/

In nici o tara din Europa sau America  nu sunt considerate secte confesiuni neoprotestante precum Baptisti, Penticostali, Crestini dupa Evanghelie  la nivel oficial de stat. 

La nivel mondial sunt intradevar cateva sute de denominatiuni cum sunt numite pe Wikipedia dar denominatiune nu este echivalent cu secta ci este o asociatie de biserici locale.

De exemplu in SUA sunt 38 de milioane de baptisti (25% din populatie) datorita teritoriului vast al tarii acestia sunt impartiti in cateva zeci sau sute de organizatii cea mai mare fiind  South Baptist Church . Acestea au in comun anumite principii si se claseaza in una din cele 3 categorii de curente de doctrina  conservator, fundamentalist sau liberal . Fundamentalistii sunt cei mai stricti in respectarea ad literam a Scripturii, îi urmeaza conservatorii, iar liberalii sunt cei mai "relaxati" adica mai libertini in doctrina. 

Aceste organizatii sunt numite in SUA denominatiuni, asta nu inseamna ca sunt fragmentati in o mie de "secte" ci de organizatii pentru ca practic fac parte din acelasi cult iar diferentele sunt minore. 

Nici ortodocsii nu sunt toti "una" cum pretind , sunt impartiti in mai multe categorii  Ortodocsi Rasariteni , Ortodocsi Orientali, Copti, Siriaci etc. sunt cateva zeci sau sute de organizatii pe plan mondial. 

In plus fiecare stat are propria biserica autonoma, cu particularitatile sale specifice....Nu exista o singura biserica ortodoxa cu o conducere unica  precum cea catolica  . In plus in Biserica Ortodoxa Romana exista cel putin doua ramuri, cea seculara majoritara  si Oastea Domnului care functioneaza dupa alte principii  la ei este interzisa, bautura, fumatul, dansul, traierea in orice pacat etc. Preotii de la Oaste predica un mesaj diferit decat cei din lume (din lumea ortodoxa).

                                            


 Asa ca nici vorba de Biserica unica versus secte , aceasta este doar o fabulatie, pe romaneste o minciuna cu scop de manipulare  a ortodocsilor impotriva protestantilor si neoprotestantilor.

 Iar argumentul propagandei BOR ca aceasta ar fi Biserica "cea una" infiintata de Hristos este un alt fals, Biblia este prima dovada ca Hristos nu a infiintat Biserica Ortodoxa ci Crestina Apostolica sau primara care nu era de rit ortodox. Exista dovezi solide istorice ca atat biserica ortodoxa cat si cea catolica au aparut in perioada domniei impartului Constantin sec. IV acestea fiind bisericile sobornicesti - intemeiate in urma hotararilor Sinoadelor Ecumenice, adica doctrina lor isi are fundamentul in deciziile Sinodelor si invataturile parintilor bisericesti din acea perioada . In rest sunt fabulatii si propaganda .

In ce priveste cultele crestine din Romania sunt listate pe saitul ofecial al guvernului. 

 http://culte.gov.ro/?page_id=57

Denominatiunile si organizatiile religioase de tot felul sunt afisate pe saitul Wikipedia aici :

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Christian_denominations_by_number_of_members


..