miercuri, 3 februarie 2021

Cine sunt baptiștii- Istorie și Teologie

                                                                       



Mișcările reformatoare Europene

 În sânul bisericii catolice europene, de-a lungul istoriei, au avut loc rupturi ale unor grupuri mici care s-au dezvoltat în paralel, formându-și propria structură eclezială, liturgică și teologică, rupturile au avut, deseori, a face cu metoda botezului și comuniunea (Cina sau Euharistia). Primele  rupturi in Biserica crestina au aparut  inca din primele secole (unele justificate cel putin in parte altele nu ) aici ne vom ocupa insa de perioada reformei protestante. In limba engleza Ioan Botezatorul se spune John the Baptist (deci numele de Baptist se afla si in biblie :)

 Reforma este marcată de apariția Anabaptiștilor, Menoniților, și a denominațiunilor protestante clasice: Luteranii și Reformații. Acestora li se adaugă ieșirea de sub tutela și autoritatea Bisericii Catolice a bisericii din Anglia, în timpul domniei lui Henry al VIII-lea. În cadrul acestei denominațiuni apare mișcarea puritană. 

Inceputurile baptismului 

Termenul de baptist vine din grecescul “baptitzo” şi înseamnă să fi botezat în apă prin scufundare, prin imersiune.

Rădăcinile doctrinare ale baptismului se găsesc în puritanismul britanic.  Denominația baptistă s-a format în perioada în care creștinismul protestant era divizat între două curente teologice majore. Aderarea la una dintre cele două formulări oferă numele care distinge baptiștii între ei. Problema ispășirii este una dintre problemele dezbătute după 1600. Adepții calvinismului sau a teologiei reformate susțineau că ispășirea este limitată sau particulară, adică valabilă doar celor predestinați, pe când adepții arminianismului susțineau că ispășire este generală, adică valabilă pentru orice om, dar aplicabilă doar celor care cred.

În acest context, primii au fost numiți „particular baptists” sau „baptiști particulariști”, iar cei din al doilea grup „general baptists” sau „baptiști generaliști”.

Anul 1611 marchează delimitarea doctrinară a bisericii baptiste generaliste. Totuși, baptiștii generaliști nu au apărut concomitent cu cei particulariști. Cele două grupări s-au format doctrinar în paralel, dar nu în același timp. Biserica baptistă particularistă a fost organizată începând cu anul 1633, la o distanță de 20 de ani de cea generalistă, care a luat ființă în timpul vieții lui John Smyth.