joi, 9 august 2018

Creștinii din Biserica Primară au fost ortodocși, catolici sau protestanți ?

                                                                                    


Image result for biserica primara



Biserica Creștină Primara  a luat  naștere în anul 33 de Rusalii , la 50 de zile după învierea lui Isus , aceasta fiind biserica creștina autentică inființată de Isus, apostoli și urmașii acestora.
Unii teologi cred că Biserica creștina Primară poate fi numită comunitatea de credincioși creștini care a existat între anii 33 și 100. Cei mai mulți istorici consideră însă că Biserica  a purtat numele de Biserica Primară din anul 33 pâna spre sfârșitul secolulului al treilea când biserica creștina a trecut la o formă centralizată cu o conducere ierarhică și a primit numele de Biserica Catolică (adica universală) la inițiativa împaratului Constantin.
În prezent există trei ramuri importante ale creștinismului : ortodoxie , catolicism și  protestantism fiecare din acestea  pretind ca ea este biserica autentică primară care a existat de la început .
 Care este adevărul ?
 Biserica creștină primară în realitate nu sa asemănat (într-un procent semnificativ) cu nici una din aceste trei ramuri ale creștinismului deci nu se poate identifica cu nici una din acestea . În primul rând ar trebui să cunoaștem cum arăta Biserica Primară prin comparație cu cele din prezent.
Așa cum prezintă textul Noului Testament dar și alte scrieri ale istoricilor datând din acea perioadă, creștinismul primar urma exclusiv învățătura apostolilor și ai celor reprezentați de aceștia . 
 - Nu existau preoți și o ierarhie preoțească ( cel putin în secolul I sigur nu exista), biserica era condusă de prezbiteri (bătrâni) și episcopi (în traducere supraveghetori) care erau aleși dintre creștinii din biserica care intruneau anumite calitati cerute de apostoli. 
 (Faptele apostolilor 14: 23 ; si 15: 22,23 ; 1 Corinteni 12 :28  ; Filipeni 1:1 ; 1 Timotei 3:1-13, Didachia ) .
  - Nu existau liturghii precum cele existente în prezent în bisericile tradiționale. Serviciile religioase erau simple, constituite din rugăciuni, cântari comune si predici rostite de prezbiteri sau cei care conduceau comunitatea respectiva. (vezi și Închinarea in Biserica primară – anul  150 - Iustin Martirul ).
 - Nu exista un botez generalizat al copiilor mici, botezul era practicat la început numai adulților,  de prin secolul II, III , au apărut pe alocuri și botezul copiilor mici. Botezul era prin scufundare,în urma unei pregătiri prealabile numită catiheza ( instruire în doctrina creștină, credință, pocăință). Doar în cazul în  care nu exista posibilități pentru botezul convențional se practica botezul prin stropire . 
 - Primii creștini erau în general oameni total diferiți în comportament de necreștini , urmau cu strictețe învățăturile apostolilor și al  prezbiterilor, duceau o viața morală de sfințenie și cumpătare.
 - Creștinismul primar acorda o importantă deosebita faptelor caritabile, ajutorării celor săraci, celor aflați în dificultate , văduve, bolnavi, prin vizite și donații de bunuri materiale. În fiecare biserică existau diaconi care se ocupau cu distribuirea  acestor ajutoare .

După cum se vede în cele descrise mai înainte creștinismul primar era departe de creștinismul practicat de bisericile din prezent începând cu cel ortodox și cel catolic care pretind că biserica lor ar fi existat din primul secol . Lipsa cultului sfinților, al Mariei, al moaștelor -  cea ce ei numesc "sfânta tradiție" care în realitate a aparut treptat de-a lungul secolelor și nicidecum nu au existat în primul  secol - dovedesc acest lucru.
Ceia ce definește un cult religios (biserică) este doctrina sa, iar aceasta sa conturat in cazul bisericilor ortodoxe și catolice începând cu secolul III . Crezul Niceean in anul 325 , apoi Conciliul de la Efes, în anul  431 a adoptat titlul de „Născătoare de Dumnezeu” (gr. Theotokos) pentru Maria din Nazaret. etc.  De altfel biserica ortodoxă a apărut oficial în anul 1054 când Biserica catolică din cauza neînțelegerilor interne sa despărțin în două ramuri, bisericile de răsărit luîndu-și numele de Biserica Ortodoxă . 

Pe de altă parte putem constata că nici protestantismul deși se aseamana mai mult cu biserica primară decât  bisericile "istorice " în anumite privințe ( mai ales neoprotestantismul) nu se identifică întru totul cu biserica primară . De ce ? Pentru că aceasta avea la bază exclusiv învățătura apostolilor și cărti din Scripturi și nu teologia protestantă elaborată de Luther și Calvin precum doctrina Sole Fide  care reduce Noul Testament la câteva fraze rostite de apostolul Pavel în epistolele sale , nesecotind în același timp multe alte învațături importante și valoroase ale Scripturii (Epistole precum cea a lui Iacov, Evanghelii ).

 Desigur că fiecare cult creștin are propria versiune a creștinismului și a istoriei creștinismului promovată intens prin mijlocele proprii de propagandă, literatură, saituri, prin care îndoctrinează pâna la exaltare  (fanatism ,extremism) pe proprii adepți , doar ca aceste versiuni sunt subiective , trucate și noconforme cu adevarul istoric.
Ca să afli adevărul trebuie obligatoriu să ieși din ograda îngustă, restrictivă , a doctrinei cultului de care aparții care iți blocheaza drumul către aflarea adevarului și să cauți informații cât mai divese din surse independente de interesele de cult. 

Pentru că unii mai pretențiosi, să nu fie tentați să mă acuze că i-am lăsat "în ceață" ne oferindu-le nici o alternativă viabilă , sigură un cult (biserică) în care să-și puna toată încredea că este sută la sută corect și scriptural  le pot recomanda un singur lucru , căutați să "cunoașteți adevărul și adevărul vă va face liberi " cum ne-a spus Hristos. Căutați să aflați adevărul istoric , teologic (în Noul Testament)  și să trăiți în el indiferent dacă ați descoperit sau nu un cult perfect care să respecte întru totul Scriptura și modelul bisericii primare. 
Măcar atât să aveți această satisfacție că trăiți în adevăr și nu în minciună . 
Dar mai există astazi , oameni care să dorescă să cunoască mai presus de orice adevărul ?
 Închei totuși cu o atenționare, în orice circumstanțe evitați  varianta izolării , să nu aparții de nici un cult nu este în nici un caz o solutie acceptabilă, cautati o biserică care are Scriptura pe prim plan și nu o doctrină inventată de oameni (daca vreti un creștinism adevărat) .


Didache sau invatatura celor 12 apostoli :
https://crestiniiazi.wordpress.com/istoria-crestinismului/documente-istorice/

Istoria Bisericii in imagini
https://crestinismro.wordpress.com/istoria-bisericii-in-imagini/  

Crestinismul de-a lungul secolelor - de E.Cairns 
 https://vdocuments.site/crestinismul-de-a-lungul-secolelor.html

...