marți, 23 februarie 2021

Relatările despre moartea clinică sunt reale sau nu ? Opinii pro și contra

                                                                                  



Începând cu luna ianuarie 2020 pastorul Paul Negruț a ținut o serie de predici în Biserica Baptistă Emanuel din Oradea cu titlul "Schimbarea la față - relatări despre moartea clincă și  viața după moarte" distribuite ulterior pe saituri si rețele de socializare. În aceste predici pastorul încearcă să răspundă la întrebari de genul "relatările  despre moarte clinică sunt reale sau nu ? ".

Prima intrebare  care  necesită un răspuns : Ce este Moartea Clinică ? 

Conform dicționarului  Moartea clinică reprezintă o situație aflată la limita dintre viață și moarte de cele mai multe ori fiind vorba despre pacienți aflați în situații critice din punct de vedere medical, având funcțiile vitale biologice -activitatea cardiacă și respirația- abolite pentru anumite perioade de timp.

 Și cum se explică relatările celor care au trecut prin experiența mortii clinice si au povestit ulterior că au iesit din corp și au intrat într-o altă lume spirituală ? 

Aici pastorul Negruț folosește o explicatie dată de oameni de ștință atei care spun că "Faptul că oameni aflați în moarte clinică relatează diverse fenomene, ca desprinderea de trup, vizualizarea unor imagini sau diverse alte percepții, se poate explica prin activitatea centrilor corticali, care rămâne prezentă în toată perioada intervalului de resuscitare."

Pastorul face o comparatie între acele experiențe și vise sugerând ca ar fi un fel de vise și cum visele sunt reale și nu prea la fel și relatările celor care vorbesc despre experiențe nu pot fi reale. Mai aduce ca "argument biblic" un citat din 2 Corinteni 12 :1-4  

  • " Cunosc un om in Hristos, care, acum paisprezece ani, a fost rapit pana in al treilea cer (daca a fost in trup, nu stiu; daca a fost fara trup, nu stiu: Dumnezeu stie).
  •  Si stiu ca omul acesta .... a fost rapit in rai si a auzit cuvinte care nu se pot spune si pe care nu-i este ingaduit unui om sa le rosteasca."
  • Este versetul  cu care cei care nu vor să accepte relatarile  ce apare în spațiul public  referitoare la "lumea de dincolo" , ți-l pune in față pentru a-ți închide gura (nu-ti este îngăduit să relatezi ce este dincolo). Doar că o lege divină obligatorie pentru toți oamenii  în Noul Testament pleacă  întodeauna de la Isus Hristos sau cel puțin este menționată în mai multe epistole de mai mulți autori; în exemplul menționat poate fi foarte bine un caz particular.
  • Pe de altă parte un proverb românesc spune că "nu există fum  fără foc"...Dacă există atâtea sute sau mii de relatări despre experiențe extracorporale a celor care au trecut prin forme de moarte clinică acolo trebuie să existe ceva supranatural , explicația preluată de la medici atei  nu poate fi un răspuns credinbil. Cei care au relatat despre ieșirea din trup a sufletului spun uneori lucruri care demonstrează că experiența lor a fost cât se poate de reală, doar cateva exemple:
  •  O femeie care după ce a revenit la viață ( dupa ce și-a recăpatat cunostiinta) a spus personalului medical  că a vazut pe fiica ei care intre timp venise la spital și era îmbrăcată cam "ciudat" cu haine din piese diferite. Sa dovedit că femeia (care sustinea ca sufletul ei a ieșit din corp) poate da detalii despre cum era îmbrăcată fata ei deși ea nu o văzuse pentru ca aceasta (fiica) se afla intr-un alta clădire . 
  • Alt caz o persoană spune că sufletul sa ridicat din trup până deasupra clădirii care era foarte înaltă și a povestit ce a văzut pe acoperiș , ulterior personalul a verificat și a constat că întradevar obiectele respective chiar erau acolo (deși in mod normal nu aveau ce căuta acolo).
  •  Un alt caz o persoana a vorbit despre o ruda aflată în alta localitate care ar fi murit în timp ce ea se afla în starea de incostiență, și sa dovedit ca chiar așa sa întâmplat . Cazuri de acest fel sunt multe, sunt dovezi care  infirmă teoria ateista că doar mintea a lucrat de una singură și a debitat tot felul de stări și imagini ireale. 
  • O altă relatare interesanta din vremea comunismului : George Vruță, un "creștin"  formal se înbolnăvește grav ,cancer cu metastaze, fiind în stare critică  soția cheama ambulanța și este dus la spital unde dupa câteva zile este declarat mort . În acest timp el vede cum sufletul iese din trup și coboară în jos spre un loc care il descrie drept iadul populat cu ființe oribile demoni, alte ființe condamnate să stea in acel abis pe termen nelimitat . El plânge și se roagă să fie scos afară din acel loc, mama lui credincioasă deasemeni in acest timp se ruga ca el sa fie vindecat . In final la porunca lui Isus este scos afară de acolo și revine la viață și nu doar atât, se vindecă de boala incurabilă pe care o avea , medicii, ramân toti șocați , a doua zi este trimis acasă pe picioarele lui. Ulterior dându-și seama de realiatea existenței iadului și de situația în care se afla se pocaiește (culmea intr-o biserică baptistă). Cele trei evenimente supranaturale se leagă intre ele, calătoria sufletului în iad, vindecarea de o boală incurabilă și pocăința.
  • Mărturia lui Vruță este inclusa si într-un video realizat de doi creștini neoprotestanti .
  • https://www.youtube.com/watch?v=8njxXz5isvo&list=PL7-yjsf3twB2l-iaRqEMlqlvISxvolfVm&index=19

Nu toți baptiștii sunt atât de sceptici cu privire la veridicitatea  mărturiilor persoanelor care au trecut prin moarte clinică sau alte vedenii, Cristi Țepeș fost redactor la emisiunea Viața Spirituală de la TVR (care din păcate a trecut la cele vesnice in urma unui infarct in 2015) a realizat mai multe filme documentare cu mărturii ale persoanelor care au trecut prin experiența morții clinice și au relatat  cum sufletul lor a trecut..... " în lumea cealaltă" unde au văzut raiul sau iadul..filme care au fost difuzate la TVR. Mărturiile altor  baptiști care chiar au experimentat trecerea în lumea spirituală a lui Dumnezeu sunt deja binecunoscute Gavril Barnutiu sau pastorul român din SUA..și desigur mai sunt și alții.

https://www.youtube.com/watch?v=LKxuVpbEdyE&t=1s

Teoria ateistă care explică cauza relatărilor despre "lumea de dincolo" a celor trecuți prin moarte clinică, nu poate avea nici o explicatie pentru cei care nu au trecut printr-un accident sau boală gravă ci au fost tineri și sănatoși, dar  la un moment dat au căzut pur și simplu jos și sufletul lor a mers în cer , fără nici un motiv medical cum a fost cazul greco-catolicei Cristina (de 18 ani), a lui Gavrila Barnut sau cazul Angelica din Ecuador care a mărturisit  că Dumnezeu a avertizato din timp ca o va duce in cer si pentru asta va trebui sa moara și sufletul ei să iese din trup  ca să poată vedea ce Dumnezeu dorește să-i arate...si desigur  sunt  mai multe cazuri de acest fel. 

Aici este vorba de vedenii și revelații divine , dar pentru cine nu crede in revelatii este oarecum normal să respingă aceste mărturii. Iar pastorii baptiști sunt deja cunoscuți ca fiind respingători față de  ideea de revelații , vindecări supranaturale, vorbiri in limbi necunoscute,  proorocii ,care se intâmplă in prezent. In doctrina pe care o propovăduiesc  ei aceste lucruri au fost doar in primul secol , deci singurul lucru care contează pentru ei este biblia scrisă în primul secol, în rest nimic. Alti teologi dimpotrivă susțin că revelațiile au continuat permanent de-a lungul istoriei,Dumnezeu poate oricănd să dorească să reveleze lucruri noi omului din diverse motive.

În ce priveste argumentului invocat de către pastorul Negrut că nici unul din cei mentionati în biblie care au fost morti și au fost înviați nu povestesc că ar fi văzut lumea de dincolo  în timpul mortii lor , are posibile explicatii. Majoritatea au fost în timpul Vechiului Testament și niciunul nu a fost după invierea lui Hristos, care a spus înante de inviere și înalțare "Mă duc să vă pregătesc un loc"...deci raiul destinat creștinilor ar fi apărut după invierea lui Hristos și înalațarea la cer...sau pur și simplu autorii puteau să păstreze tăcerea asupra acestui aspect.

Dacă există pastori neoprotestanți care iși exprimă îndoiala cu privire la relatările celor care au trecut prin moarte clinica sau au avut "vedenii"  în care sufletul iese din trup și intră într-o alta lume, există si oameni de știință care nu au nici o rezervă în această privință. În afară de profesorul american dr. Raymond Moody care a studiat 3000 de cazuri de moarte clinică in care pacienti au mărturisit că au avut viziunea iesirii dn trup si călatoria într-o altă lume,există și in România oameni de stiință care susțin existența trecerii într-o altă lume nematerială, a persoanelor care au experimentat moartea clinică. Cel mai cunoscut  este prof. dr. Dumitru C. Dulcan medic primar neurolog care a scris mai multe cărți pe aceasta temă.

                                                                       


Care pot fi efectele acceptării relatărilor despre "lumea de dincolo", rai, iad etc...sunt ele benefice sau dimpotrivă daunătoare ?

Mulți credincioși care au ascultat acele măturii sau arătat entuziasmați de acele mărturii pentru că le-a întărit credința în Dumnezeu, în existența raiului și al iadului , alții care la început nu au luat în serios creștinismul au inceput și ei să fie interesați de ce se intâmplă după viața aceasta. Unii dintre cei  care au văzut iadul sau ingrozit întratât încât atunci cînd iși aminteau   acele lucruri izbucneau în plans , se simțeau traumatizați numai gândindu-se prin ce au trecut, luni de zile sau chiar ani, după acele intâmplări.

Pe de altă parte relatăriile aproape ca nu sunt doua la fel, identice, deși sunt multe asemănări între ele și au unele aspecte în comun .De aceea trebuie tratate cu multă precauție  să fie acceptate numai acele relatări care sunt în concordanta cu Biblia, și să fie respinse cele care spun ca indiferent cum ți-ai trăit viața sau ce religie ai vei merge la sfârsitul vieții în fericire  Dumnezeu te acceptă așa cum ești .Pentru  a putea face diferența intre adevăr și minciună trebuie obligatoriu să cunoști Scriptura. De ce aceste relatări sunt atât de diverse unele sunt în concordanță cu biblia altele nu, numai Dumnezeu știe. Poate și diavolul poate manipula unele lucruri.

În acest caz nu ar trebui sa acceptăm extremele, fie respingerea tuturor mărturiilor despre lumea de dincolo sau dimpotrivă să acceptăm tot ce apare pe piață ca fiind credibil. Oamenii inteligenți vor stii sa facă diferența , ceilați vor alege extremele. Să nu fim habotnici să avem mintea deschisa spre adevăr , "spălarea creierului"  prin indoctrinare nu ar trebui sa fie o obțiune acceptabilă.

Unii spun ca biblia este suficientă nu este nevoie sa credem în revelatii despre rai și iad, chiar așa sa fie ? Atunci de ce există persoane chiar neoprotestanți crescuți de mici în biserică cu biblia în mână care la 18-20 de ani cad în păcatul curviei  sau altii în patima alcoolului sau  al iubirii de bani și bogății ?
 Mult m-am mirat când convertindu-mă (venind de la ortodocși) la 22  ani  am văzut astfel de lucruri în biserici neoprotestante , este adevărat  cazuri mai rare (nu ca la ortodocși) dar  au existat .O mărturie despre iad te poate  trezii oricînd  la realitate, dacă nu cumva ești robit de prejudecăți.