joi, 6 mai 2021

Biserica a creat biblia - o teorie falsă

                                                                         


Circulă în mediul ortodox o teorie care spune că "Biserica a creat biblia" deci Biserica ca instituție  este deasupra, ea dictează și nu Scriptura , dar care biserică ? cea ortodoxă răspund ei. 

 În primul rând ar trebui să ne reamintim că biblia este compusă din Vechiul Testament care a fost scrisă cu secole înante de Hristos de către evreii mozaici cu care Biserica (ca instituție) nu are nici o tangență și Noul Testament care se compune la rândul ei din mai multe cărți scrise în primul secol de apostoli sau apropiați ai acestora care l-au cunoscut pe Isus Hristos sau pe apostoli . Cărțile Noului Testament au circulat separat sau în colecții de mai multe  cărti fiind folosite în biserici ca temelie a învățăturii  creștine până la deciziile conciilor bisericești  din secolul IV când 27 cărti din Noul Testament au fost declarate canonice- adică inspirate de Duhul Sfânt fiind complectate cu cărțile Vechiului Testament astfel fiind alcătuită biblia.

Sf. Scriptură este considerată Cuvantul lui Dumnezeu, autoritatea bisericească din secolul IV nu a produs Scriptura ci numai a recunoscut-o ca canonică adică inspirată  de Duhul Sfânt  cărțile Noului Testament fiind  scrise de către creștini din primul secol.  

 În secolul IV avem deja Biserica Catolică inființată de împaratul Constantin, din care făcea parte întradevăr și Biserica greacă bizantină dar care funționa sub autoritatea Bisericii Catolice, Biserica oficială de stat al Imperiului Roman așa  că nici vorbă ca biserica ortodoxă ar fi  produs biblia și nici măcar cea catolică. 

Nu există biserică creștină fără Scriptură, în primele trei secole cărți care compun Noul Testament erau fundamentul invațăturii în toate bisericile creștine existente . După secolul IV când împaratul  Constantin a convocat Conciile Ecumenice și a unificat apoi toate bisericile existente in Imperiul Roman care erau autonome (fără o conducere centralizată) într-una singură numită Catolică adică universală , preoții (foștii prezbiteri) au primit puteri sporite și au preluat autoritatea în biserici, Scriptura fiind subordonată de atunci deciziilor autoritații bisericești , dar la început nu a fost așa.

 Iar când vorbim de Biserică, nu punem semnul egal între Biserica apostolică din primul secol și cea catolică sau ortodoxă care au aparut mai tarziu deci nu pot fi confundate , în ciuda propagandei manipulatoare lansate de unii cu presupusa "Unica biserică neschimbata din primul secol pâna astazi" , simple povesti pentru naivi, creduli ușor de pacalit pentru că iși iau informații dintr-o singură sursă. O sigura biserica nu a fost decat in sens spiritual - ca trup spiritual a lui Hristos, in rest au fost biserici locale, nationale, si imperiale.

Sf. Scriptură a fost înspirată de Dumnezu deci este temelia învățăturii Bisericii creștine universale , așa cum scrie în ea, va venii o zi in care toti oamenii vor fi judecați pentru tot ce au facut în viața, judecator fiind Dumnezeu iar ca bază, etalon al judecatii divine va fi Sfânta Scriptură , nu deciziile bisericii reprezentate de preoți, conciilor ecumenice omenești, în final tot Sfânta Scriptura este deasupra a toate și nu autoritatea omenească manifestată în instutuția bisericii. Preoții spun că pot "dezlega" dar nu pot mântuii pe nimeni, autoritatea supremă o are numai Dumnezeu , prin Isus Hristos. 



...