luni, 19 octombrie 2020

Sfârșitul lumii și Judecata de apoi - Întrebări și răspunsuri

                                                                              



Odată cu pandemia și restricțiile impuse de autorități pentru combaterea ei au explodat predicile si profețiile despre sfârșitul lumii, toți iși dau cu părerea despre iminenta revenire a lui Hristos, răpirea credincioșilor la cer , învierea mortilor și judecata de apoi . Adventiștii și penticostalii par cei mai obsedati de subiect.

Au apărut tot felul de imagini ,filmulețe cu oameni inaripați care iși iau zborul către cer. Dar dacă ar fi așa dacă se va produce "răpirea" curând  cum va fi aceasta ? Cu trupul, zic unii ,dar ce fel de trup "un trup nou de slavă" , cum va fi acesta material, imaterial ?

 Unii sustin ca va fi in trup material (vizibil)  facând analogia cu invierea lui Hristos, însa este o exagerare, învierea lui Hristos a fost unică nu se va mai repeta, Isus Hristos este Dumnezeu deci este cu totul altceva.  Apoi vorbesc despre învierea trupurilor morților . 

Dar dacă mergem pe ideea că sufletul este nemuritor așa cum teoretic cred marea majoritate a creștinilor adevărati, atunci cum ar fi posibil să existe o persoană sub doua forme separate ?

 Avem forma  spirituală - sufletul omului când ajunge în cer spun cei care au avut experiența trecerii în lumea de dincolo ( morți clinice, vedenii) primește un "trup spiritual ceresc" la fel cei care au ajuns în iad primesc un trup imaterial și indistructibil adaptat situației  și acum vorbim de altă formă  un trup pamântesc inviat . La ce ar folosi ? Unii si-ar dori sa traiasca vesnic pe Pamant sau macar inca o mie de ani.

                                                                     



Teoria aceasta cu invierea trupurilor pare că ignoră cealată teorie cea a nemuririi sufletului . Probabil  cei care o susțin nu iau în considerare sau nu cred în nemurirea sufletului. Daca sufletul este nemuritor atunci viața omului continuă dar sub altă formă.

 Privitor la aceste evenimente dar nu numai trebuie sa avem în vedere faptul că cârțile Noului Testament au fost scrise la zeci de ani de la evenimentele descrise în acele cărți, până atunci informația a circulat "prin viu grai" adică de la om la om (principiul telefonul fără fir) mai există atunci garanția că absolut tot ce sa petrecut și sa spus în vremea apostolilor a fost redat cu precizie cuvânt cu cuvant în cartile NT ?

 Greu de spus, mai ales că nici acum înca nu se cunosc cu exactitate numele autorilor unor cărți ce compun Noul Testament , se știe de Ioan dar care Ioan, sunt doar supozitii  etc. 

 https://crestiniiazi.wordpress.com/2020/09/28/cand-au-fost-scrise-cartile-noului-testament/

 Desigur că Dumnezeu este atotputernic și poate să facă ce dorește , dar...o înviere a trupurilor sub formă materială cum spun unii  ar încalca toate legile fiziicii și ale materiei pe care însusi Dumnezeu le-a creat , logic vorbind, este puțin probabil să se întample .

Pe de altă parte teoria sufletului nemuritor este dovedita inclusiv științific , sunt oameni de stiinta care susțin că sunt dovezi științifice care dovedesc că există suflet nemuritor (precum prof. univ. dr. C. Dulcan si nu numai )  sufletul este de fapt o energie de o frecvență superioară materiei , care conține informații despre acea persoană constiința, memoria. Lumea materială in care trăim și lumea spirituală sunt lumi paralele, cea spirituala fiind superioară. "Un cer nou și un pământ nou" poate fi orice, sau poate fi  mai degrabă o exprimare metaforică, cu referire la "lumea de dincolo".

( http://www.blogosferaevanghelica.ro/stiri/expertii-in-fizica-cuantica-au-descoperit-materia-prima-din-care-este-format-sufletul.html )

( https://adevarul.ro/locale/turnu-severin/ce-este-fapt-sufletul-omului-cantareste-teoriile-oamenilor-stiinta-invatatura-crestina-despre-suflet-1_553aa3e7cfbe376e3585a3e9/index.html )

 Avem un număr mare de mărturii a celor care spun că au trecut prin experiența morții clinice sau au avut vedenii în care au vazut lumea de dincolo, sunt persoane credibile inclusiv pastori , preoți etc. care pot dovedi oricând că experiența lor a fost una reală. Nu avem motive să ne îndoim de exisța sufletului nemuritor, al raiului și al iadului, char dacă există vreo două  secte eretice  care neagă existenta sufletului și a  iadului pentru că intemeietorii lor din secolul XIX au deviat de la credința dreapta scripturala. 

 Când o persoana iși pierde viata, sufletul este separat de trup si va merge fie în cer unde va in fi în fața judecății lui Hristos care decide soarta sa sau direct într-un loc de pedeapsă, de tristețe și suferință (ce poate fi numit infern) Evr. 9, 27; II Cor. 5, 6-8; Filip. 1, 21;Luca 16: 23-30

În cer ajung doar creștinii practicanți , în locul de pedeapsă vor merge toți ceilați, separarea se face se pare în funcție  de credință, păcate, pocăinta, fapte, conform Scripturii ( dogmele inventate de oameni nu mai au putere aici).

În ce privește Judecata finală, nu este exclus să existe și o astfel de judecată din moment ce este menționată în Scripturi , dar nu va fi o judecată pe Pământ din moment ce oamenii deja au trecut din starea materială în cea spirituală , mai scrie în Scripturi că "Pămânul cu tot  ce este pe el va arde", dacă va fi așa normal că viața așa cum o știm astăzi va dispărea. 

 Cei care spun isterizați că cred  numai în biblie si in nimic altceva, sunt de multe ori oameni inchiși la minte, fanatici (habotnici)  uneori iraționali, un astfel de om spunea odată "Eu cred și dacă ar scrie că Iona a înghițit o balenă nu doar că balena la inghițit pe Iona ". Credința nu trebuie să fie oarbă irațională ci credința si rațiunea trebuie să meargă împreună . Există secte care au o doctrină profund iraționala precum "Martorii lui Iehova" deși nici adventiștii (verisorii lor) nu sunt departe. 

În căutarea adevărului trebuie să fim deschiși pentru orice investigații, studii  inclusiv informatii din afara Scripturii, pentru că  toti credinciosii pretind ca au inspirație divină în ceea ce afirmă , chiar daca teoriile lor se bat cap in cap si cearta dintre ei nu se mai termină. Pier cu biblia in mâna dacă nu au pe lângă credință și rațiune.

 

..