duminică, 13 februarie 2022

Sfântul Trump

                                                                                


Un număr mare de creștini în special evanghelici, dar nu numai, atât din România cât și din SUA îl venerează pe Donald Trump considerând că a fost cel mai bun președinte american din ultimul secol pentru că în perioada cât a fost președinte a dat numeroase legi favorabile creștinismului  împotriva avortului, împotriva pretențiilor aberante ale LGBT , salariile unor americani  au crescut pe vremea lui etc.   Acum apar știri că Trump se pregatește să candidaze din nou la viitoarele alegeri pentru un nou mandat considerându-se singurul Republican îndreptațit să ocupe funcția de președinte al SUA.  Bucurie mare in tabăra "trumpiștilor". 

Nu putem să nu recunoaștem meritile lui Trump pentru viziunea sa  conservatoare , pentru numeroasele legi favorabile creștinilor pe care le-a promovat cât a fost în funcție (deși multe au fost date din interes știind ca asta-i  va aduce voturi la alegeri). 

Dar a fost Trump ca președinte chiar un "sfânt" cum il văd unii ?

Chiar înainte de a câștiga alegerile Trump a declarat că va desființa legea dată de predecesorul sau Obama numită și "Obama Care" prin care democrații doreau ca marea majoritate a americanilor să poată avea acces la asistența medicală ceea ce se pare ca până la urma a reușit. Prin "Obama Care" 20 de milioane de americani cu venituri mici bemeficiau de asigurari medicale la un preț accesibil. Fără acest program de asigurari americanii care nu iși pot permit asigurari medicale scumpe sunt nevoiți să meargă în Canada, Mexic sau chiar Cuba pentru a se trata, costurile serviciilor medicale în SUA fiind foarte ridicate. Dar în final au avut grije cei păgubiți să-l taxeze pe Trump la alegeri votand-ul pe Biden . 

Tot in timpul administrației Trump  republicanii au tăiat finanțarea federală pentru Medicaid, un program care asigura acces la sistemul sanitar pentru cele mai sărace comunitați din SUA. 

Pe lânga toate acestea aflu acum dintr-un  film documentar realizat în timpul preșidentiei lui Trump că acesta și-a mărturisit intenția de a elimina tichetele de alimente oferite gratuit de guvern celor mai săraci americani , legea funcționand din 1965 fiind dată de presedintele L Johnson . 

https://www.youtube.com/watch?v=adq1rlWFE4o

Nici Donald Trump nici alți președinti din ultimii ani nu sa-u preocupat de soarta celor mai săraci dintre americani, cei numiți homelles, oamenii care nu au locuință sau bani de chirie și dorm pe străzi,în corturi , ani de zile, cu zecile de mii in fiecare oraș mare din SUA. Numai în zona Los Angeles  sunt 60000 homeless (foto).

                                                               


    Să fi creștin , dar mai ales să fi sfânt trebuie să dovedești asta prin fapte, creștinii din primul secol  erau denumiți sfinți , dar aveau și fapte care dovedeau sfințenia, își vindeau averile și le împarteau între  ei. Astazi unii sunt venerați precum  "sfinții" doar pentru vorbe sau legile favorabile care le-au dat, sfințenia adevarată se dovedește prin preocuparea față de nevoile semenilor, pentru cei săraci care după cum vedem sunt peste tot . Președinții miliardari ai Americii sau Europei, mai au mult până sa ajungă sfinți și să merite cu adevărat venerare din partea noastră. 



                                                                             .