sâmbătă, 20 iulie 2024

De ce creștinismul apostolic al primului secol nu a fost ortodox, catolic , baptist sau penticostal


Modul cum doctrina denaturează conținutul autentic al Scripturii 




Fiecare cult creștin recunoscut are la bază o doctrină prin care interpretează Scriptura
Doctrina Bisericii Ortodoxe dar și a celei Catolice iși are fundamentul în învățăturile părinților bisericesti ce au trăit între secolul II și V și al hotărârilor Sinoadelor Ecumenice începând cu cel de la Niceea din anul 325. 
Cultele Protestante (Luterani, Reformati) și Neoprotestante (Baptiști, Penticostali, Creștini după Evanghelie) interpretează Scriptura pe baza doctrinei protestante concepută de Martin Luther și Jean Calvin în secolul XV. Penticostalii au în plus doctrina inițiatorilor dogmei penticostale respectiv Chales Fox Parham.
 La adventiști și alte grupări dizidente s-au adăugat  și alți mentori spirituali precum William Miller și Ellen White, etc.
Deosebirea între toate aceste culte și Biserica Creștină Apostolică inființată în primul secol de Hristos și apostoli este că cea apostolică nu interpreta Scriptura prin prisma unei doctrine inventate de oameni care deformează interpretarea inițială a Scripturii. În ce mod ?
  Să luam doar câteva exemple, doctrina luterana pune faptele pe plan secund , aproape că le desființează , Luther manifestand o adverstitate furibundă împotriva faptelor fiind revoltat de rolul pe care Biserica Catolică la acordat faptelor pentru obținerea mântuirii culminand cu cumpărarea de indulgențe. Chiar dacă clerul catolic a exagerat cu rolul faptelor în sensul interpretat de ei prin vânzarea de indulgențe, asta nu justifică negarea rolului faptelor în creștinism care este unul esențial evidențiat în multe pasaje din Noul Testament precum Matei cap. 25 (judecata finală) Epistola lui Iacov și multe altele. Aceste pasaje din Scriptură au fost trecute sub tăcere în multe biserici neoprotestante pe motiv că așa ne învață Luther că faptele nu au nici o valoare singura lucru care conteaza este credința (la care neoprotestanții au adaugat și pocaința). Acesta este doar un exemplu despre  cum doctrina poate deforma ințelesul autentic al Scripturii .
În ce privește Biserica Ortodoxă și Catolică, acolo puzderia de invățături introduse de părinții bisericești și sinoadele ecumenice au ajuns să formeze baza și fundamentul doctrinei ortodoxe iar Scriptura singura care este invațătura autentica a lui Hristos și apostolilor este pusă pe plan secund și deformată total prin interpretarea dată de sinoade conduse de împarat  și părinți bisericești.
                                               

  În principiu orice cult creștin are nevoie de o doctrină care sa fie un ghid în modul de ințelegere al Scripturii și al credinței creștine, dar aceasta doctrină nu ar trebui sa fie pusă deasupra Scripturii. 
Spre exemplu în institutele teologice neo/protestante studenții învață nu ce a spus frantele Domnului Iacov despre fapte ci ce a spus Luther despre epistola lui Iacov- că este " o epistola de paie" - în concluzie o putem pune deoparte , se predică din ea o dată pe an sau poate niciodata . Sau nu ce a spus Hristos în Evanghelia dupa Matei capitolul 25 despre judecata finală ci ce a spus Luther despre judecată ca ea nu există pentru cei care cred. Bineînțeles că de la anvon nu se menționează niciodată numele lui Luther dar modul cum se predică ne arată cine stă în spatele predicii.
 La fel se înamplă și la ortodocsi unde este pus pe primul loc ce a afirmat sfântul ....Augustin sau Atanasie sau Sinodul de la Efes  despre un verset sau altul din Scriptură și în funcție de ce au scris aceia se interpretează un verset sau altul din Scriptură.
 Este un exemplu destul de elocvent despre cum doctrina denaturează Scriptura în cultele de astazi. De aceea nu putem pune semnul egal între Biserica din primul secol și bisericile de astăzi . Adevărul absolut este doar în Scriptură.


.