miercuri, 23 august 2023

Radio Vocea Evangheliei între speranțe și realizări

 






La scurt timp după Revoluție în anul 1991 pastorul  Iosif Țon a anunțat la Oradea în că se dorește infințarea unui post de radio creștin "evanghelic", fiind pasionat de domeniul acesta am contactat comitetul de ințiativă și le-am cerut ca și orașul în care mă aflam să fie inclus pe listă . Am primit un răspuns pozitiv, și m-am implicat cât am putut pentru obținenrea licenței de 24 de ore și alte activități preconizate pentru inființarea stației locale. Eram foarte entuziast pe vremea aceea în privința impactului pe care un post de radio creștin îl putea avea în societate. Un coleg de profesie inginer care ulterior sa angajat la RVE , ma temperat cu afirmația " Stai liniștit că nu va fi nevoie să dărâmăm pereții bisericii de atâta lume care se va pocăii în urma programelor de la radio." 

Și a avut dreptate, impactul a fost de la început unul modest inclusiv datorită lipsei de viziune a celor care erau la conducerea stației locale. Erau izolați față de ascultători ,pareau ca  nu-i intersează opiniile acestora, se temeau de reacții negative (critici) probabil din partea unora și au ales să ignore opiniile lor . Deși au fost unii din redactori cu talente vizibile în domeniul jurnalistic, multe subiecte inportante au lipsit din programele lor. Nu sa abordat spre exemplu istoria creștinismului, cea adevarată  și aici ar fi existat un domeniu vast de discuții. 

Pe de alta parte muzica difuzată a mers din ce în ce mai mult spre genul "contemporan" adică  ritmată, cu multă percuiție, pe un ton de divertisment și acest stil a devenit dominat în ultima perioadă. Și poate fără să-și dea seama RVE a ajuns să facă mai mult rău decât bine  contribuind la inrădăcinarea aceastei mode a muzicii cu iz de divertisment , pe versuri religioase. Redactorii, operatorii care aleg această muzică sunt  fie tineri și "progresiști", fie de vârstă mijlocie dar fără capacitatea de a putea diferenția stilurile muzicale, considerând că toate sunt bune, versurile contează , stilul muzical mai puțin.  

În concluzie speranțele în ce privește RVE au fost mari la început, dar pâna la urmă cei care au profețit să nu ne așteptăm la miracole au avut dreptate. 


.