duminică, 19 mai 2024

Prin ce se deosebesc carismaticii de penticostali ?

 


Pentru ca am fost o persoana foarte deschisa si dornica sa cunosc credinta adevarata si am frecventat atat biserici penticostale cat si  carismatice cred ca am reusit sa-mi fac o imagine cât de cât corecta despre  ambele incat sa pot  face diferenta intre cele doua.

In bisericile penticostale se pune accent pe botezul cu Duhul Sfant , in unele biserici se merge cu aceasta doctrina pana la extrema periculoasa  care suna cam asa : "Daca nu esti botezat cu Duhul Sfant -semnul fiind vorbirea in limbi - inseamna ca nu ai Duhul Sfant si mantuirea ta e pusa sub semnul intrebarii " asta nefind totusi o opinie generalizata .

 Am cunoscut biserici in care privitul la televizor era considerat un pacat, in conseciinta nimeni din acea biserica (de vreo 400 de membri) nu avea televizor in casa. In biserica exista practica marturisirii pacatelor pastorului care se facea in privat inaintea serviciului  .

Dupa Cina Domnului bolnavii ieseau in fața anvonului se puneau pe genunchi si  un grup de frati îi ungea cu undelemn si se rugau pentru vindecarea lor, se spunea ca unii se vindecau miraculos. 

In bisericile penticostale se pune accent pe vestimentatie , purtarea baticului la femei, rochie , imbracaminte decenta in biserica, fara bijuterii, machiaje . Barbatii si femeile stau separati in banci , asta era regula in toate bisericile de pocaiti pana nu ne-a lovit modernismul . Muzica din bisericile penticostale este preponderent  traditionala, se foloseste mult acordeonul .

Unii penticostali s-au separat de biserica lor si si-au infiintat biserici carismatice, un caz celebru fiind Tony Berbece .

 Prin ce se deosebesc bisericile carismatice de cele penticostale ?

 In primul rand muzica la carismatici este pusa pe primul loc stilul folosit fiind cel "contemporan" adica pop rock pe versuri religioase de aceea atrage multi tineri. Atmosfera este mai libertina, tinuta nu este atat de strict reglementala, nu se poarta batic, unele femei poarta pantaloni, cercei, inele, machiaje in unele cazuri. 

Daca la penticostali se pune accent pe vorbirea in limbi la carismatici se pune accentul pe vindecari miraculoase, in principiu carismaticii cred ca Dumnezeu doreste ca omul sa fie sanatos si prosper. 

Deosebirea la capitolul rugaciuni pentru vindecare este ca la penticostali astfel de rugaciuni cu punerea mainilor si ungere cu undelemn sunt ocazionale se practica de obicei doar in unele biserici, pe cand la carismatici este peste tot si aproape la fiecare serviciu. La unii carismatici in timpul rugaciunii persoana atinsa de pastor cade pe spate. 

 Pentru a dovedi ca se fac vindecari in masa carismaticii (la nivel international) recurg la tot felul de practici unele imprumutate din spiritism cunoscutul fenomen Kundalini dar nu numai. Domeniul spiritelor este unul alunecos si periculos... nu stii pana la urma cu ce fel de duh intri in contact. Greu de inteles cum este posibil ca desi atat penticostalii cat si carismaticii invoca aceiasi calauzire a Duhului Sfant au pareri divergente (chiar opuse) in multe privinte precum stilurile muzicale acceptate in biserica crestina, libertatile in privinta vestimentatiei, bijuterii, machiaje , etc. 

 Este cel putin ciudat cum de este posibil ca de la aparitia crestinismului muzica lumeasca sa fie interzisa in lacasul de cult, iar carismaticii sa foloseasca aceste stiluri de muzica cu origini lumesti in lacasul de cult si la  evanghelizari . Oare sa fie acelasi duh care ne calauzeste sau nu ? Unii presupun ca nu si atunci unde e problema ?  

Datorita accentului pus pe vindecari miscarea carismatica a trecut pe primul loc in lume la capitolul "evanghelizari " sau altfel spus prozelitism carismatic in masa.