marți, 14 mai 2024

Care este Biserica Creștină adevărată cea care are o formă instututionalizată sau cea fară cult ?

 


În ultima perioadă în special pe saiturile de socializare sunt tot mai mulți care afirmă că Biserica Creștină adevarată este cea  neinstituționalizată, care nu aparține de nici un cult pentru că  așa ar fi fost și cea din primul secol. Cea mai mare parte a celor care resping ideea de cult sunt se pare persoane care au fost excluse dintr-un cult , dar și cei care au fost influențati decisiv de cei care au avut conflicte cu cultele. 

Ce este un cult 

Cultul creștin este o organizație religioasă  formată din credincioși  care urmează o formă de credință, pentru ca statul să iți recunoască statutul de cult trebuie să îndeplinești o serie de condiții . Fiecare cult are o doctrină proprie prin care este interpretată Scriptura , toate cultele numite evanghelice au la bază doctrina protestantă   "Sola Scriptura" (cele cinci Sola) la care se adaugă câteva particularitați specifice cultului. 

Avantajele și dezavantajele cultului 

Existența doctrinei asigură o interpretare unitară a Scripturii, asigurarea unui cadru organizat pentru funcționarea cultului , existența institutelor teologice care pregătesc pastori pentru păstorirea turmei lui Hristos.
Dejavantajele existenței cultului dar mai ales al doctrinei este că doctrina poate denatura interpretarea naturală a Scripturii prin interferența cu doctrina (care este inventată de oameni).
Cel mai concludent exemplu dintre cultele neoprotestante este cel al adventiștilor unde doctrina are derapaje  grave spre legalism- exagerarea importanței sabatului, învațătura Elenei White , negarea existenței sufletului și al iadului sunt devieri nepermise de la creștinismul apostolic. 
Fie că se acceptă sau nu majoritatea cultelor sunt influențate de doctrina care le deviază de la cuvântul curat al Scripturii.
Câteva exemple:  La baptiști doctrina luterană are o influență importantă în interpretarea Scripturii, faptele fiind considerate de cei mai mulți facultative (aducând ca argument citate din VT "o haină murdară înantea Domnului") deși in Noul Testament sunt considerate obligatorii (ex. Matei 25; Iacov etc.). De asemenea doctrina cesaționistă este discutabilă .
La penticostali exagerarea importanței darurilor spirituale care devin o normă aproape obligatorie, botezul cu Duhul Sfânt , proorociile duse la extrem. 
La carismatici exagerarea darurilor spirituale duse la extrem, uneori cu derapaje grave spre ocultism, evanghelia prosperității. 
Pe ortodocși și catolici nu-i mai luăm în considerare că acolo Biblia este considerată mai degrabă o anexă, baza doctrinei lor fiind învățăturile părinților bisericesti și sinoadelor ecumenice care sunt învațături omenești.  
  Să ne aminim că creștinismul apostolic nu conținea doctrina Luterană și nici cea a Elenei White sau alți profeți , părinți bisericești sau sinoade ecumenice. 

Biserica neafiliată unui cult - avantaje și dezavantaje 

Faptul că în primul secol Biserica nu era organizată instituțional sub forma de  cult , nu înseamnă neaparat că acesta ar fi singurul model de biserica creștină acceptabilă și care ar trebui urmat pentru eternitate.
 Adunarea creștinilor în grupuri neinstituționalizate prezintă unele avantaje dar și dezavantaje. 
Avantajul este ca adunările din case au cheltuieli mai mici cu intreținerea , lipsa pastorului  plătit, banii adunați la colectă putând merge teoretic la cei săraci , în afara sumei necesare pentru mici cheltuieli de intreținere a locului de adunare. Scăpam de Luther și de Elena White sau alți profeți, părinți bisericești și sinoade ecumenice.

Dezavantajele adunărilor în case , fără cult sunt în primul rând de ordin dogmatic, lipsa unui doctrine clare duce inevitabil la interpretări divergente a Scripturii.
Un caz pe care l-am cunoscut pe internet, un american fost baptist a decis să iese din cult și să caute o biserică care să fie fix ca  cea apostolică din primul secol . A cunoscut alți vreo 5-6 cu idei asemănătoare lui și au încercat să constituie o biserică fără cult identică cu cea din primul secol. La scurt timp au început să apară disesiuni între ei, fiecare avea o interpretare proprie și diferită de a celorlalți și nu după mult timp s-au desparțit. Americanul și-a împartășit experiența pe saitul propriu împreună cu viziunea sa despre creștinism. 
https://www.christian-history.org/sola-fide.html
Un alt dezavantaj al bisericii fără cult este fărâmițarea Bisericii lui Hristos într-un număr infinit de grupuri și grupulețe care la un moment dat se pot antagoniza deja existând semne evidente de adversitate din partea celor neafiliați față de cei din culte de orice fel. Asa ceva nu este deloc normal si nici crestinesc.
 Alt dezavantaj este că cei care nu sunt organizați în culte nu pot crește numeric comparativ cu cei care aparțin de un cult fie el și nondenominațional. Într-un stat în care există o religie majoritară dominantă precum cea ortodoxă este impotant să existe și o confesiune evanghelică puternică, altfel majoritatea va avea tendința de a anihila minoritatea. 
                                                     


 Ne putem imagina cum ar arăta satele și orașele lumii fără clădirile de biserici ? Adică creștini să existe dar să fie ascunși în casele lor . În timp ce păgânii ar avea moschei sau temple impunatoare  creștinii să stea oarecum ascunși  , nu ar fi deloc normal și benefic pentru crestinism ! Clădirile de biserici au fost întodeauna un simbol , o emblemă a localităților în care au fost construite.
În concluzie nici una din variante nu este perfectă , dar judecând rațional forma instituționalizată este mai viabilă, cu condiția să punem Scriptura pe prim plan și să ignorăm cât se poate doctrina cultului atunci când ea se abate de la Scriptură.