sâmbătă, 14 ianuarie 2023

Împărtășirea spre osândă | Întrebări și răspunsuri



De aceea, oricine mănâncă pâinea aceasta sau bea paharul Domnului în chip nevrednic va fi vinovat de trupul şi sângele Domnului. Fiecare să se cerceteze dar pe sine însuşi, şi aşa să mănânce din pâinea aceasta şi să bea din paharul acesta.  Căci cine mănâncă şi bea îşi mănâncă şi bea osânda lui însuşi, dacă nu deosebeşte trupul Domnului.  Din pricina aceasta sunt între voi mulţi neputincioşi şi bolnavi şi nu puţini dorm. 1 Corinteni 11 ; 23-30

Întodeauna înaninte să luăm parte la Cina Domnului trebuie să ne cercetăm și dacă avem păcate pe conștiintă acestea ar trebui mărturisite . Dar cum ? Cui ? Asta este întradevăr o mare problemă , pastorii baptiști spun că  dacă ne marturisim păcatele Domnului și ne pocaim de ele vom fi iertați. Pe de altă parte pastorii penticostali afirmă că păcatele trebuiesc mărturisite Domnului dar în prezența unui martor de preferință un presbiter care să se roage pentru eliberarea de acel păcat. Dar să găsești un presbiter (sau orice altă persoană) dispus să facă acest serviciu poate fi dificil uneori . În plus există un risc ca martorul să nu păstreze secretul  imformațiilor  pentru el ci să spună mai departe ce ai mărturisit Domnului în prezenta lui, iar uneori aceste informații pot fi defăimătoare pentru cel ce mărturiște . Pe de altă parte dacă este vorba de păcate grave gen relații (sexuale) în afara căsatoriei etc. atunci se pot aplica sacțiuni pâna la excluderea din biserică, așa că creștinul căzut în păcat preferă să evite martorii la mărturisire .
La ortodocși și catolici lucrurile par să fie mai bine reglementate în sensul că există practica spovedaniei la preot care are obligația să păstreze secretul spovedeniei în plus chiar dacă "drept credinciosul" păcatos  mărturisește că a comis toate păcatele de pe lumea asta, nu va fi sancționat în nici un fel (în afară de inofensivele canoane) și totul va rămâne sub tăcere  și in felul acesta se încurajează păcătuirea fără limite. Așa că oricum am lua-o nu găsim o biserică cu o procedura  opitmă pentru a rezolva aceasta problemă, altfel foarte serioasă. Dar să auzim totuși și opinia unui pastor din Canada 




 

 

sâmbătă, 7 ianuarie 2023

Sali Sabri ◉ Falimentul baptiștilor din România!

 



Sali Sabri ◉ Ni s-au golit bisericile pe nesimțite...


Ni s-au golit bisericile pe nesimțite. Suntem puțini, dar nu ne interesează. Ne spălăm conștiințele cum că pe calea îngustă îs puțini fără să ne asumăm vreo vină.

În loc să-L predicăm pe Cel Răstignit, predicăm povești pentru că asta se cere. Cei mai ascultați predicatori din România sunt cei care spun povești. Încercăm și noi să-i copiem, dar nu ne merge.
 
Nu reușim să-i ținem pe oameni în biserici pentru că nu propovăduim ce trebuie. Urcăm la amvon plictisiți și nepregătiți, iar oamenii simt asta.
 
Am eșuat și-n relații. Unii slujitori au prieteni doar pe cei bogați din biserică. Ne-am împrietenit cu politicienii, cu primarii și cu miniștrii ca să avem cu ce ne lăuda.
 
Avem diplome, masterate și relații cu sponsorii de nu mai știm de noi. Avem case mari și mașini tari, dar nu mai avem relații cu cei din bisericile pe care le slujim, cu oamenii de rând.
 
La telefon nu răspundem niciodată unui om simplu dându-le impresia de oameni ocupați. Ni se pare că devenim mai interesanți dacă nu răspundem la telefoane. Tragem cu dinții de amvon.
 
Dacă se ridică vreun slujitor cu potențial, ne debarasăm rapid de el. Ne înconjurăm cu yesmani pentru că așa ne simțim în siguranță. Habar n-avem cât pierdem.
 
Dumnezeul acestui veac ne-a furat mințile. Setea de putere și grandomania slujitorilor participă (și ele) la golirea bisericilor și umplerea festivalelor drăcești.

Mă rog și nădăjduiesc ca Dumnezeu să ridice o generație nouă de slujitori devotați Cuvântului. Poate face Domnul asta chiar cu cei din generația mea.

P.S. Nu toți slujitorii sunt așa. Mai are Domnul și slujitori credincioși!

Sali Sabri





Sali Sabri ◉ Falimentul baptiștilor din România!




Suntem bolnavi, săraci și puțini, dar vă rugăm să nu ne spuneți. Știm că avem probleme, știm că am scăzut, dar nu ne place să ne spuneți! Lăsați-ne în pace. Ne place starea în care suntem.

Probabil se vor supăra unii pe mine, alții îmi vor da unfriend, unii nu mă vor mai chema în bisericile lor, etc. Îmi asum! Haideți să ne facem cadoul de a fi sinceri cu noi!

Așadar, care sunt motivele căderii noastre?

1. Ne-am afundat în tradiții și obiceiuri de care tragem cu dinții considerându-le egale cu Scriptura. Nu vrem să renunțăm la ele nici în ruptul capului. Copiii se plictisesc și nu pricep mare lucru. Tinerii fug din bisericile noastre pentru că pur și simplu ne pasă mai mult de tradițiile noastre (unele foarte bune, altele irelevante) decât de ei. Și aici pot fi dat multe exemple. Slujbele noastre sunt plictisitoare pentru că orice element de noutate ni se pare o erezie.

2. Deși baptiștii sunt recunoscuți ca oameni ai Cuvântului, nu prea mai avem predicatori buni. Este o monotonie în predicile și-n predicatorii noștri de îi doare capul pe enoriași. Cred că una dintre marile păcate este să-i plictisești pe oameni cu Biblia. Mare păcat. Biblia, Cuvântul, e fascinant! Dar dacă predicatorul e plictisit, nu are vână, nu este pasionat de Cuvânt, e jale. Apoi ne mirăm că enoriașii nu vin la biserică, că stau acasă și ascultă pe youtube pe y, z.

3. În vocabularul unor slujitori în vârstă nu există cuvântul retragere, pensionare. Nu prea promovăm tineri cu potențial. Ne plac doar yesmanii. Pe cei cu potențial, cu caractere puternice, îi considerăm un pericol și astfel îi îndepărtăm. La conducerea cultului majoritatea sunt oameni cu vârste la care trebuie să stea acasă și să se bucure de nepoți. Dar pe unii numai cu sicriu îi mai scoți de acolo. La fel și în unele biserici. Trebuie să-i apreciem, să-i cinstim, dar retrageți-vă fraților. Rugați-vă pentru oameni competenți, integrii și lăsați-i să slujească, să revitalizeze (că tot ne place cuvântul ăsta)

4. Nu ne plac harvestiștii, bbsourile și verticalii. Dar uite că ei cresc, cum necum, iar noi scădem. Să fie doar pentru că ei fac programe "care plac firii" iar noi să pierdem doar pentru că avem slujbele "cele mai biblice"? Nu cred că e doar atât. Musai să fie și altceva. Știu o biserică harvest care a botezat mai mulți oameni decât toată comunitatea (zecile de biserici) baptistă din zona lor. (s-o fi dat la muzică rock ?) 

5. La frații noștri, penticostali, dacă o femeie rămâne văduvă cu copii mulți, păi sar toți credincioșii de pretutindeni să o ajute. Frații penticostali fac ajutorare. Noi nu. Noi suntem mai culți, noi cu Cuvântul, cu predicarea. De parcă am fi singurii care predicăm Evanghelia. Sunt foarte, foarte puțini lucrători baptiști care încurajează lucrarea de ajutorare. Din păcate!

6. Scuza cu "au plecat în afară" nu merge. Păi, uitați-vă la bisericile române baptiste din Europa. Bate vântul. Puțini, foarte puțini. Pot număra pe degetele de la o mână bisericile baptiste române din diaspora care au mai mult de 150 de membrii. Faceți o comparație cu bisericile penticostale române din diaspora. Ptiuu, suntem muuult în urma lor. Deci, dacă au plecat enoriașii unde sunt? S-or fi integrat în bisericile penticostale? Slavă Domnului dacă au făcut-o!

Atât deocamdată.

Sali Sabri


https://www.newsnetcrestin.ro/sali-sabri-falimentul-baptistilor-din-romania-1/?fbclid=IwAR3x0Xsy4orfN7QlMea6UEYHsLCoLjCOjOru7vWfoJEuRlb3I5v6GqYB8yE