vineri, 2 iunie 2023

De ce România nu este "Țară Ortodoxă"

 




In ultima perioada aripa nationalista a BOR se manifesta tot mai zgomotos in special in mediul online , prin grupuri precum "Calea spre mantuire" grup extremist care sugereazae ca Romania este tara ortodoxa si in consecinta credinciosii cultelor ne-ortodoxe in special protestante , neoprotestante ar trebui sa fie mai ponderati.

Gratiela Agache de la grupul sus mentionat afirma ca Romania ar fi tara crestina de 2000 de ani cand apostolul Andrei ar fi increstinat Romania si se intreba de ce neoprotestantii vor sa evanghelizeze o tara deja crestina.



 In primul rand Romania nu avea cum sa fie crestina de 2000 de ani din moment ce istoria Romaniei asa cum o stim astazi are putin peste o suta de ani, in 1918 sa produs marea unire cand Transilvania sa unit cu Romania comupusa la vremea respetiva din Tara Romaneasca si Moldova. Tara Romaneasca unindu-se la randul ei cu Moldova in anul 1859 . Chiar daca BOR pretinde ca populatia de pe actualul teritoriu al Romania ar fi fost increstinata in primul secol, istoricii (nesubordonati BO) afirma ca increstinarea populatie de pe acest teritoriu sa facut simtita sporadic de abia la inceputul Evului Mediu .

https://adevarul.ro/stiri-locale/botosani/adevarul-despre-crestinarea-teritoriului-romaniei-1774150.html

 Chiar si atunci in secolele care au urmat crestinismul a fost unul superficial limitindu-se la slujbele din biserica care au fost in slavona pentru mult timp, ca si biblia, venerarea (pupatul ) icoanelor  era cam tot ce stiau majoritatea romanilor  despre crestinism,  nu au cunoscut niciodata Scriptura. 

Bisericile de stat niciodata nu au incurajat cunoasterea crestinismului din Scripturi  dimpotriva , biblia ortodoxa in limba romana la care oricum putini aveau acces era scrisa intr-un limbaj arhaic, bisericesc foarte greu de inteles pentru omul de rand. Chiar si dupa aparitia bibliei Cornilescu cand Biserica Ortodoxa a scos la vanzare biblii traduse intr-un limbaj mai accesinbil  marea majoritate a ortodocsilor nu au fost interesati sa citeasca Scriptura pentru ca asta a fost dintodeauna politica bisericilor seculare, poporul nu trebuie sa  citeasca Scriptura " ca nu cumva sa se sminteasca " adica sa nu vada ceea ce preotii nu doreau sa se afle , ca ceia ce scrie in biblie este mult diferit de ce practica biserica.

In altă ordine de idei, să pretinzi  ca într-o țară să existe un singur cult religios (biserică) este un concept ce aparține de Evul Mediu . Biserica unică nu a existat decât în primul secol, deși și atunci erau divizati , după cum găsim scris chiar în Noul Testament.  

Romania nu este Moldova regiunea de unde apartine administratorii grupului  "Calea spre mantuire", o regiune unde coclcaie extremismul nationalist  ticsita cu manastiri ortodoxe, cu calugari cunoscuti pentru vederile lor ostile "ne-ortodocsilor " precum   Cleopa sau  Calistrat , manastirea Petru Voda unde maicutele canta "Sfanta tinerete legionara" , cu pelerinajele de ev mediu la sf. Parascheva. Putem spune o zona extrem de nationalist-ortodoxa dar Moldova nu este Romania, ci doar o mica bucata din ea.

   In Transilvania si Banat  de exemplu situatia este radical diferita. In centrul oraselor domina cladirile impozante ale bisericile protestante sau catolice . Aici catolicii si protestantii, neoprotestantii convietuiesc de secole impreuna cu ortodocsii , inclusiv la nivel de  lideri religiosi exista intelegere (preoti, pastori).

Majoritatea  orasele din Transilvania arata precum cele de mai jos, pentru cei care nu au vizitat niciodata regiunea si nu au iesit niciodata din Moldova.


In imaginea de sus  centrul mun. Sibiu, Biserica Evanghelica CA, jos Cluj Napoca  Biserica Catolica din centrul  orasului.

                           


       Da, Romania este o tara cu o populatie de religie majoritar ortodoxa , dar nu țară ortodoxă, este un stat laic conform constitutiei in care Biserica este separata de stat , libertatea de constiinta este garantata. Religia este libera, fiecare are dreptul sa exprime ceea ce crede si gandeste fara ingradiri de ordin doctrinar. Daca intr-o tara numai cei din religia majoritara ortodoxa ar avea drepturi de exprimare inseamna ca respectand acelasi principiu  al majoritatii in tarile unde religie majoritara este islamul sau hinduismul, budismul , shintoismul ar trebui sa nu existe crestinism.  Si sa avem tari  musulmane, hinduiste, budiste , ortodoxe, catolice, protestante  si nu cu un amestec de religii. Si cand Gigi Becali merge sa planteze o biserica ortodoxa in Africa localnicii sa-i dea un picior undeva, sa-i zica "pleaca de aici ca aici nu  e tara ortodoxa ! " . Ar fi corect asa ?  cu singuranta nu. 

 De ce neoprotestantii fac evanghelizari ? Pentru a prezenta credinta data de Hristos si apostoli in Scriptura fara alte adaugiri . Pentru cine nu cunoaste, doctrina de baza a BOR are peste 50% invataturi ale parintilor bisericesti si doctrinele impuse de Sinoadele ecumenice de dupa secol IV, de aici  diferenta de doctrina intre ortodocsi si protestanti (care recunosc doar in parte aceste Sinoade). 

 Evul mediu cu Biserica de stat unica impusă este de domeniul trecutului și așa trebuie să rămană.

 Biserica unica a lui Hristos este trupul spiritual a lui Hristos formata din toti cei ce cred in El si fac voia Sa, implinand  cuvantul Scripturii, indiferent de nationalitate sau rasa si nu un cult oficial de stat.



.