Citind biblia pentru prima dată primul lucru pe care l-am constatat a fost că religia ortodoxă în care crescusem și pe care o cunoșteam cel mai bine era departe de creștinismul primului secol și implicit de Scriptură. Iar al doilea aspect a fost că nici credincioșii bisericii "evanghelice" pe care începusem să o frecventez nu erau dispuși să aplice cuvântul Scripturii ad-literam ci mai degrabă să practice un creștinism adaptat vremurilor , nu departe de cel din lume.
Între Scriptură și cult (indiferent cum se numește acesta) se interpune doctrina, ceea ce citim se interpretează prin prisma doctrinei în cazul de față cea protestantă concepută de Martin Luther. Reformatorul german a tradus biblia în limba poporului său însă respectând propria dogmă astfel la epistola către Romani 3:28 unde scrie că ”omul este socotit neprihănit prin credință” el a adăugat ”DOAR prin credință” o "mică" modificare față de textul original. De la "marele reformator" am învațat să selectăm versetele din biblie; pe cele referitoare la credință le considera "de aur", în timp ce epistola lui Iacov care se referea la fapte bune, Luther a numit-o "de paie ".
E plin internetul cu imagini frumos colorate cu "versete de aur" de genul : "Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât L-a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică."
Credința este întradevar foarte importantă dar dacă ne rezumăm la ea și ignorăm celelalte versete (și învățături) ale Noului Testament ne-am abătut de la credința adevarată "dată sfinților odată pentru totdeauna" , nu avem dreptul să scoatem sau să omitem nimic din Scripturi (Noul Testament) . Creștinismul Scripturii este mult mai mult decât credința teoretică predici și muzica din biserici. Fără dragoste manifestată între oameni prin fapte, respect, smerenie nu putem vorbi de creștinism adevărat ci de unul mutilat Matei 25 : 31-46 .
Pentru că cu excepția penticostalilor celelalte culte au stagnat sau chiar au regresat numeric în ultimii ani se încearcă tot felul de inovații precum moderizarea bisericilor pe motiv că tinerii nu se mai simt atrași de formele clasice de închinare din biserici . Așa au apărut bisericile cu muzică modernă, baterii de tobe și lumini colorate, care arată ca orice altceva numai a biserică nu.
Nu vor să se compare deloc cu religia majoritații BOR care cel puțin dogmatic pare în multe privinte neschimbata din Evul Mediu , deși mult impodobită cu picturi, decorații aurii, impresionante, refuză orice modernizare . Adepții frenetici ai ortodoxiei nu au nici un fel de probleme de a accepta tot ce oferă cultul lor , deși este adevărat că majoritatea nu cunosc Scriptura și se lasă usor manipulați în multe privințe de către preoți.
"Cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun" ne spune apostolul Pavel in 1 Tesaloniceni 5:21
Vezi și: Controversa între baptiști și penticostali