miercuri, 27 decembrie 2023

Aprindeți lumina în biserică ! pastor C. Ionescu

 A apărut o modă a bisericilor care arată ca niște cluburi cu semiobscuritate și lumini colorate - față de această modă pastorul Cristian Ionescu are o recomandare fermă Aprindeți lumina în biserică !

                                                


                                                              


vineri, 22 decembrie 2023

Falimentul creștinismului în lumea occidentală


Falimentul bisericilor seculare din vestul Europei și într-o oarecare măsură în SUA, Australia  a dus la îndepărtarea  occidentalilor de creștinism până acolo încât unii s-au dezis cu totul de creștinism și au trecut la religia islamică - pare incredibil dar totuși vedem că se întamplă. Tinerii par cel mai vulnerabili . Imigrația masivă a musulmanilor în aceste țări nu a produs încreștinarea pâgânilor ci invers conversia creștinilor cu numele la religia musulmană  spre pierzarea lor veșnică. Un scurt video cu imagini din Danemarca, SUA și Australia.

                                                       


joi, 21 decembrie 2023

Colindători din Romania în inima Londrei


                                                                                                







miercuri, 20 decembrie 2023

Muzica pocăiților din alte timpuri

 Biserica   pocăiților din vremea când pocăitele nu se rușinau să poarte batic , muzica creștină era cu acordeonul nu cu bateria de tobe și "cluburile religioase"  nu fuseseră încă inventate (1990)

                                                             

                                                            

luni, 18 decembrie 2023

Este crăciunul sărbătoare păgână ?

 Este crăciunul sărbătoare păgână ? Nu , de ce aflați numaidecât 


Mai întâi, originile păgâne ale Crăciunului sunt departe de a fi sigure. Solstițiul de iarnă, adesea legat de Crăciun, dupa calculele actuale nu cade niciodată pe 25 decembrie. Alte simboluri de Crăciun, cum ar fi pomii și lumânările, ar fi putut avea unele conotații păgâne, dar acestea sunt atât de comune în experiența umană încât nu se poate pretinde că utilizarea lor a fost vreodată exclusivă păgânismului.
În al doilea rând, sensul oricărui cuvânt, simbol sau obicei este determinat de utilizarea curentă, nu de origine. Multe cuvinte și practici au plecat de la originile lor și nu mai înseamnă nimic apropiat de ceea ce au făcut cândva.
Indiferent de ce ar fi însemnat odată simbolurile Crăciunului, utilizarea lor de astăzi trebuie evaluată în funcție de ceea ce înseamnă astăzi. Asocierea automată a lumânărilor, luminilor colorate sau copacilor împodobiți cu cultul păgân este nejustificată.
Pe de altă parte PROTESTANTISMUL se folosește de data arbitrar aleasă de Bisericile seculare,nefiind interesate de aflarea ADEVĂRULUI PE ACEST SUBIECT,DOAR SĂ ARATE CU DEGETUL!
Dacă există practici nebiblice în sărbătoarea noastră de Crăciun, atunci acestea ar trebui abandonate. Sărbătoarea este biblică, dar lăcomia nu este, deci poate că este o zonă la care creștinii trebuie să se gândească la sărbătorile de Crăciun. Să bei băuturi alcoolice nu este interzis de Biblie, dar să te îmbeți este. Deci, o sărbătoare creștină nu ar trebui să implice beția. A oferi cadouri este biblic, dar a intra în datorii sau a cheltui peste mijloacele tale nu este, așa că cadourile de Crăciun ar trebui cumpărate responsabil. E bine ca creștinii să își examineze sărbătoarea pentru a se asigura că îl cinstesc cu adevărat pe Dumnezeu.
În al treilea rând, când culturile se ciocnesc, există întotdeauna o încercare de a schimba și de a coopta limbajul și simbolurile culturale. Pavel nu a avut nicio problemă să coopteze un altar păgân pentru a răspândi Evanghelia. Vorbind la Areopag, el spune: „Oameni ai Atenei, percep că sunteți foarte religioși în toate privințele. Căci pe măsură ce treceam și observam obiectele cultului vostru, am găsit și un altar cu această inscripție: „Dumnezeului necunoscut. „Ceea ce vă închinați voi ca necunoscut, aceasta vă vestesc.” (Faptele 17:23–24).
Dacă ceea ce știm ca Crăciun a început inițial ca o sărbătoare păgână, atunci a fost atât de succes cooptat de creștini încât orice păgân care se respectă ar fi necăjit de ceea ce i-au făcut creștinii. Sărbătorile de Crăciun sunt atât de complet opusul păgânismului încât orice legătură sugerată între cele două poate fi ignorată.
 Originile păgâne ale numelor zilelor săptămânii nu au nimic de-a face cu adunările săptămânale ale bisericii, iar festivalurile străvechi păgâne de iarnă nu au nicio legătură cu sărbătoarea creștină modernă a Crăciunului.
Cu fiecare practică culturală, creștinii cad de obicei în trei tabere diferite. Unii pur și simplu acceptă practica en gros fără nicio reflecție. Evident, acest lucru nu este înțelept. Alți creștini pur și simplu îl vor respinge și adesea se vor retrage într-o subcultură creștină. În sfârșit, unii vor reflecta cu atenție asupra practicii culturale, vor îmbrățișa ceea ce pot, vor respinge ceea ce este nelegiuit și vor răscumpăra ceea ce merită salvat. Creștinii au avut atât de mult succes în cooptarea unor practici culturale încât nimeni nu-și mai amintește care a fost semnificația inițială a practicilor respective.
Deși nu este scris SPECIAL despre Crăciun, romanii 14:5–6 se aplică:
(Rom 14:5) Unii cred că și creștinii sunt obligați să țină sărbătorile evreiești ca pe niște zile speciale de închinare lui Dumnezeu, dar alții spun că e greșit și lipsit de sens să-ți faci atâtea probleme, întrucât fiecare zi, fără deosebire, este a lui Dumnezeu, în chestiuni de genul acesta fiecare trebuie să decidă personal
Dacă tu ai zile speciale în care te închini Domnului, înseamnă că încerci să-l onorezi; faci un lucru bun. 


vineri, 8 decembrie 2023

Isus singura speranță - versus cultul Mariei

 Conciliile ecumenice inițiate de împăratul Constantin în secolul IV  au pus bazele "inovațiilor" nescripturale aduse   creștinismului apostolic prin introducerea unor doctrine noi precum cultul Mariei și sfinților prin Conciliul de la Efes din anul 431 și următoarele . Acestea  au denaturat creștinismul original spre alte forme de creștinism practicate apoi de Biserica oficială a Imperiului Roman, respectiv de cea ortodoxă. Pastorul Gabi Floruț explică cum a modificat noua doctrină Scriptura.