duminică, 24 martie 2024

Pocăința la papion e după Scriptură sau după poftele omului ?

 


Pentru o persoană care vine din lume și pășeste într-o biserică neoprotestantă apoi începe să citească pentru prima dată Sfânta Scriptură va constata șocat că ce scrie acolo este total diferit de ce a învățat despre creștinism în Biserica Ortodoxă. 

Dacă este o persoană sinceră va căuta să implinească  atât cât poate tot ce scrie în Scriptură , străduindu-se să devină un creștin autentic urmând exemplul celor din primul secol Însă va constata în același timp că în biserica în care tocmai a intrat prin botez nu toți au același deziderat, mulți poate majoritatea au adoptat o formă  de creștinism modern adaptat vremurilor . 

De ce ? Pentru că fiecare cult are o doctrină care de obicei este pusă înaintea  Scripturii. Și ce ne spune doctrina protestantă creată în vremea lui Luther , spune că credinciosul este justificat prin credință, în consecință dacă ți-ai mărturisit credința în Hristos și te-ai botezat , te-ai pocăit de păcatele care te robeau în trecut  esti mântuit , gata ești cu un picior în rai. 

Și atunci de ce te-ai mai chinui să respecti tot ce scrie în Scripturi - Noul Testament dacă ești deja copilul Domnului cu mântuirea asigurată ?  De ce să mai faci faptele de care vorbește Hristos în Evanghelia dupa Matei cap. 25, să te îmbraci cum spune apostolul Pavel respectând anumite standarde și altele de acest fel când pastorul "te-a dezlegat" de toate în  numele doctrinei . 

Într-o postare recentă de pe  canalul  Vocea creștinilor (emancipați) a unui video dintr-o biserică  baptistă din Arad , pastorul a ieșit în față să predice purtând  papion , iar la cor existau mai mulți bărbați având aceiași costumație (de bal) . Nimic neobișnuit la baptiști se poartă papionul, vor spune unii . Este adevarăt la baptiști se poarta orice, întrebarea este  dacă acest gen de accesorii sunt în litera și spiritul Scripturii. Dacă am cerceta Scriptura călauziți de Duhul Sfânt am constata că un creștin adevărat s-ar cuveni să poarte o îmbrăcăminte "modestă" , fără excese de eleganță și modernitate, biserica nu e sală de spectacol.

Oare de ce nu se poartă și la penticostali de exmplu papioane de către pastori sau coriști ? nu am văzut așa ceva la ei. Pentru că la penticostali  se pune accent pe călăuzirea Duhului Sfânt  inclusiv pe umplerea cu Duhul Sfânt, în ce privește conduita în lăcașul de cult  de aceea la ei femeile încă mai poartă batic (sau cel puțin o bendiță) iar în bănci bărbații și femeile stau separat. Baptiștii au lepadat aceste sfinte tradiții în urma cu 10-15 ani înlocuindu-le cu stilurile lumești spre satifacția surorilor desigur. 

Unii care vor citii aceste rânduri vor urla  "legalism" nu este nici un legalism este creștinism autentic duhovnicesc sub călauzirea Duhului Sfânt.

Un ortodox comenta pe facebook , cu ceva timp in urmă " baptiștii îmi plac că sunt cei mai aproape de noi de ortodocși" . Să ajungi ca lumea să te apreciaze că ești ca lumea nu este o onoare ci dimpotrivă o dovadă ai pierdut  calea lui Hristos. 

Bineințeles că aici nu-i introducem pe toti baptiștii sau penticostalii ci doar pe aceia care au uitat de Scriptura alunecând spre creștinism lumesc .



.