Se intampla deseori pe grupurile de discutii de pe facebook sa intalnim persoane pornite furibund impotriva celor numiti de ei sectanti (sectari). Este consecinta literaturii de propaganda lansate de unii teologi pe unele saituri ortodoxe care proclama religia ortodoxa singura adevarata fiind infiintata, pretind ei, inca din primul secol. Pe de alta parte cultele crestine aparute in urma Reformei protestante sunt considerate de acestia ca fiind "secte eretice"care au denaturat credinta seculara. Prin indoctrinarea sistematica oamenii sunt manipulati sa-si insuseasca astfel de dogme. Acestea alimentează mândria, orgoliul si uneori ura celor care se viseaza " singurii crestini adevarati".
In primul rand istoria promavata de aceasta propaganda este falsa, Biserica Crestina din primul secol asa cum vedem si in Noul Testament a fost departe de ceea ce vedem astazi in Biserica Ortodoxa, atat Biserica Ortodoxa cat si cea catolica fiind rezultatul evolutiei in timp, (de-a lungul secolelor) a religiei crestine, cu adausuri si modificari de doctrina produse de sinoadele ecumenice.
Reforma protestanta nu a venit sa strice , sa denatureze doctrina Bisericii ci sa o readuca la forma initiala din primul secol de care sa indepartat (Luther si Calvin au dovedit ca au motive serioase sa faca reforma). La nivel mondial crestinismul se imparte in realitate in cele trei mari ramuri, catolicism, protestantism (neoprotestantii intra aici) si ortodoxie si nu "ortodocsi" si "secte".
Dumnezeu nu imparte lumea in ortodocsi sau catolici versus "secte" , ci intre cei care sunt crestini adevarati care implinesc Scriptura, fac voia lui Dumnezeu versus lumea care traieste in afara voii Lui asta ne spune Scriptura.
Liderii religiosi , ierarhii care au detinut puterea absoluta asupra multimilor timp de secole nu pot accepta disidenta , pe cei care ies de sub autoritatea lor si in consecinta contiua sa-si indoctrineze supusii cu aceasta doctrina "noi biserica vs. sectarii" insa adevarul referitor la aceasta doctrina falsa nescripturala trebuie sa iese la lumina, nu mai traim in Evul Mediu .
Cel mai important pentru un om este sa ajunga la mântuire, nu-i foloseste la nimic sa rămână ortodox sau orice altceva și să ajungă în iad pentru eternitate (colacii de la pomana nu-i scoate din iad).
Dar ce sunt sectele ? cu siguranta ca exista si secte dar definitia sectei difera .
Ortodocsii pretind ca secta este un grup desprins dintr-o Biserica oficiala (cult dominant), dupa acesta definitie toate cultele protestante si neoprotestante se incadreza in categoria "secte" desi unele biserici protestante precum Luterana si Reformata sunt biserici de stat de secole. In mod paradoxal chiar si Biserica Ortodoxa se incadreza aici fiind si ea desprinsa din Biserica Catolica in anul 1054 (Biserica crestina universala "cea una" infiintata de imparatul Constantin in secolul IV) schisma e o separare.
Avand in vedere caracterul peiorativ, jignitor al termenului de secta/sectant , sectant fiind deseori echivat cu eretic (mai ales in Romania ) a fost folosit de bisericile majoritare pentru a umili pe cei care fac parte din biserici minoritare . Era necesar sa se faca e evaluare corecta a termenului de secta , in acest sens in țările civilizate avansate din occident sa definitivat o alta definitie a termenului. Definitia moderna a termenul de "secta" este :
SECTA este un grup religios care are de obicei un lider carismatic sau un grup de lideri doctrina sectei se bazează pe „revelația” unui "profet" (vizionar) considerăndu-se singura deținatoare a adevarului care neaga toate celelalte culte pe care le considera greșite , „babilonul ” etc.
Sectele promoveaza deseori manipularea mintii prin programe sistematice de indoctrinare gen „spălarea creierului” .
Doctrina sectelor diferă in mod semnificativ de Sfânta Scriptură .
Grupari religioase considerate oficial secte in occident
https://sectereligioase.wordpress.com/ce-este-o-secta-exemple-de-secte/
Diferanta dintre un cult crestin si o secta:
Un cult crestin este recunoscut de stat cu acest statut, prin indeplinirea unor conditii .
Se considera parte a Bisericii universale a lui Hristos.
Nu se considera pe sine singura detinatoare a adevarului
Intretine relatii de colaborare cu alte culte crestine
Nu are o doctrina extremista
Chiar daca au avut un intemeietor cultele crestine neoprotestante (evanghelice) in cele mai multe cazuri acesta avut un rol minor ,mai mult simbolic, nu a format el doctrina cultului, sau doctrina conturata de el cu secole in urma a fost abandonata sau modificata. Aceasta fiind o alta diferenta importanta intre un cult si o secta. In bisericile neoprotestante traditionale se predica exclusiv Scriptura si nu revelatia vreunui "profet".
Si atunci cum ramane cu miile sau zeci de mii de secte crestine despre care vorbesc mediile ortodoxe ? Se face o cunfuzie intre ceea ce americanii numesc denominatiune ( subgrup de culte asociate ) si secte - secta fiind o grupare de sine statatoare, oricum mii de secte crestine e o fabulatie, nu a aparut pe nicaieri vreo lista cu asa ceva, este doar o exagerare cu scop propagandistic .
....