marți, 23 februarie 2021

Relatările despre moartea clinică sunt reale sau nu ? Opinii pro și contra

                                                                                  



Începând cu luna ianuarie 2020 pastorul Paul Negruț a ținut o serie de predici în Biserica Baptistă Emanuel din Oradea cu titlul "Schimbarea la față - relatări despre moartea clincă și  viața după moarte" distribuite ulterior pe saituri si rețele de socializare. În aceste predici pastorul încearcă să răspundă la întrebari de genul "relatările  despre moarte clinică sunt reale sau nu ? ".

Prima intrebare  care  necesită un răspuns : Ce este Moartea Clinică ? 

Conform dicționarului  Moartea clinică reprezintă o situație aflată la limita dintre viață și moarte de cele mai multe ori fiind vorba despre pacienți aflați în situații critice din punct de vedere medical, având funcțiile vitale biologice -activitatea cardiacă și respirația- abolite pentru anumite perioade de timp.

 Și cum se explică relatările celor care au trecut prin experiența mortii clinice si au povestit ulterior că au iesit din corp și au intrat într-o altă lume spirituală ? 

Aici pastorul Negruț folosește o explicatie dată de oameni de ștință atei care spun că "Faptul că oameni aflați în moarte clinică relatează diverse fenomene, ca desprinderea de trup, vizualizarea unor imagini sau diverse alte percepții, se poate explica prin activitatea centrilor corticali, care rămâne prezentă în toată perioada intervalului de resuscitare."

Pastorul face o comparatie între acele experiențe și vise sugerând ca ar fi un fel de vise și cum visele sunt reale și nu prea la fel și relatările celor care vorbesc despre experiențe nu pot fi reale. Mai aduce ca "argument biblic" un citat din 2 Corinteni 12 :1-4  

  • " Cunosc un om in Hristos, care, acum paisprezece ani, a fost rapit pana in al treilea cer (daca a fost in trup, nu stiu; daca a fost fara trup, nu stiu: Dumnezeu stie).
  •  Si stiu ca omul acesta .... a fost rapit in rai si a auzit cuvinte care nu se pot spune si pe care nu-i este ingaduit unui om sa le rosteasca."
  • Este versetul  cu care cei care nu vor să accepte relatarile  ce apare în spațiul public  referitoare la "lumea de dincolo" , ți-l pune in față pentru a-ți închide gura (nu-ti este îngăduit să relatezi ce este dincolo). Doar că o lege divină obligatorie pentru toți oamenii  în Noul Testament pleacă  întodeauna de la Isus Hristos sau cel puțin este menționată în mai multe epistole de mai mulți autori; în exemplul menționat poate fi foarte bine un caz particular.
  • Pe de altă parte un proverb românesc spune că "nu există fum  fără foc"...Dacă există atâtea sute sau mii de relatări despre experiențe extracorporale a celor care au trecut prin forme de moarte clinică acolo trebuie să existe ceva supranatural , explicația preluată de la medici atei  nu poate fi un răspuns credinbil. Cei care au relatat despre ieșirea din trup a sufletului spun uneori lucruri care demonstrează că experiența lor a fost cât se poate de reală, doar cateva exemple:
  •  O femeie care după ce a revenit la viață ( dupa ce și-a recăpatat cunostiinta) a spus personalului medical  că a vazut pe fiica ei care intre timp venise la spital și era îmbrăcată cam "ciudat" cu haine din piese diferite. Sa dovedit că femeia (care sustinea ca sufletul ei a ieșit din corp) poate da detalii despre cum era îmbrăcată fata ei deși ea nu o văzuse pentru ca aceasta (fiica) se afla intr-un alta clădire . 
  • Alt caz o persoană spune că sufletul sa ridicat din trup până deasupra clădirii care era foarte înaltă și a povestit ce a văzut pe acoperiș , ulterior personalul a verificat și a constat că întradevar obiectele respective chiar erau acolo (deși in mod normal nu aveau ce căuta acolo).
  •  Un alt caz o persoana a vorbit despre o ruda aflată în alta localitate care ar fi murit în timp ce ea se afla în starea de incostiență, și sa dovedit ca chiar așa sa întâmplat . Cazuri de acest fel sunt multe, sunt dovezi care  infirmă teoria ateista că doar mintea a lucrat de una singură și a debitat tot felul de stări și imagini ireale. 
  • O altă relatare interesanta din vremea comunismului : George Vruță, un "creștin"  formal se înbolnăvește grav ,cancer cu metastaze, fiind în stare critică  soția cheama ambulanța și este dus la spital unde dupa câteva zile este declarat mort . În acest timp el vede cum sufletul iese din trup și coboară în jos spre un loc care il descrie drept iadul populat cu ființe oribile demoni, alte ființe condamnate să stea in acel abis pe termen nelimitat . El plânge și se roagă să fie scos afară din acel loc, mama lui credincioasă deasemeni in acest timp se ruga ca el sa fie vindecat . In final la porunca lui Isus este scos afară de acolo și revine la viață și nu doar atât, se vindecă de boala incurabilă pe care o avea , medicii, ramân toti șocați , a doua zi este trimis acasă pe picioarele lui. Ulterior dându-și seama de realiatea existenței iadului și de situația în care se afla se pocaiește (culmea intr-o biserică baptistă). Cele trei evenimente supranaturale se leagă intre ele, calătoria sufletului în iad, vindecarea de o boală incurabilă și pocăința.
  • Mărturia lui Vruță este inclusa si într-un video realizat de doi creștini neoprotestanti .
  • https://www.youtube.com/watch?v=8njxXz5isvo&list=PL7-yjsf3twB2l-iaRqEMlqlvISxvolfVm&index=19

Nu toți baptiștii sunt atât de sceptici cu privire la veridicitatea  mărturiilor persoanelor care au trecut prin moarte clinică sau alte vedenii, Cristi Țepeș fost redactor la emisiunea Viața Spirituală de la TVR (care din păcate a trecut la cele vesnice in urma unui infarct in 2015) a realizat mai multe filme documentare cu mărturii ale persoanelor care au trecut prin experiența morții clinice și au relatat  cum sufletul lor a trecut..... " în lumea cealaltă" unde au văzut raiul sau iadul..filme care au fost difuzate la TVR. Mărturiile altor  baptiști care chiar au experimentat trecerea în lumea spirituală a lui Dumnezeu sunt deja binecunoscute Gavril Barnutiu sau pastorul român din SUA..și desigur mai sunt și alții.

https://www.youtube.com/watch?v=LKxuVpbEdyE&t=1s

Teoria ateistă care explică cauza relatărilor despre "lumea de dincolo" a celor trecuți prin moarte clinică, nu poate avea nici o explicatie pentru cei care nu au trecut printr-un accident sau boală gravă ci au fost tineri și sănatoși, dar  la un moment dat au căzut pur și simplu jos și sufletul lor a mers în cer , fără nici un motiv medical cum a fost cazul greco-catolicei Cristina (de 18 ani), a lui Gavrila Barnut sau cazul Angelica din Ecuador care a mărturisit  că Dumnezeu a avertizato din timp ca o va duce in cer si pentru asta va trebui sa moara și sufletul ei să iese din trup  ca să poată vedea ce Dumnezeu dorește să-i arate...si desigur  sunt  mai multe cazuri de acest fel. 

Aici este vorba de vedenii și revelații divine , dar pentru cine nu crede in revelatii este oarecum normal să respingă aceste mărturii. Iar pastorii baptiști sunt deja cunoscuți ca fiind respingători față de  ideea de revelații , vindecări supranaturale, vorbiri in limbi necunoscute,  proorocii ,care se intâmplă in prezent. In doctrina pe care o propovăduiesc  ei aceste lucruri au fost doar in primul secol , deci singurul lucru care contează pentru ei este biblia scrisă în primul secol, în rest nimic. Alti teologi dimpotrivă susțin că revelațiile au continuat permanent de-a lungul istoriei,Dumnezeu poate oricănd să dorească să reveleze lucruri noi omului din diverse motive.

În ce priveste argumentului invocat de către pastorul Negrut că nici unul din cei mentionati în biblie care au fost morti și au fost înviați nu povestesc că ar fi văzut lumea de dincolo  în timpul mortii lor , are posibile explicatii. Majoritatea au fost în timpul Vechiului Testament și niciunul nu a fost după invierea lui Hristos, care a spus înante de inviere și înalțare "Mă duc să vă pregătesc un loc"...deci raiul destinat creștinilor ar fi apărut după invierea lui Hristos și înalațarea la cer...sau pur și simplu autorii puteau să păstreze tăcerea asupra acestui aspect.

Dacă există pastori neoprotestanți care iși exprimă îndoiala cu privire la relatările celor care au trecut prin moarte clinica sau au avut "vedenii"  în care sufletul iese din trup și intră într-o alta lume, există si oameni de știință care nu au nici o rezervă în această privință. În afară de profesorul american dr. Raymond Moody care a studiat 3000 de cazuri de moarte clinică in care pacienti au mărturisit că au avut viziunea iesirii dn trup si călatoria într-o altă lume,există și in România oameni de stiință care susțin existența trecerii într-o altă lume nematerială, a persoanelor care au experimentat moartea clinică. Cel mai cunoscut  este prof. dr. Dumitru C. Dulcan medic primar neurolog care a scris mai multe cărți pe aceasta temă.

                                                                       


Care pot fi efectele acceptării relatărilor despre "lumea de dincolo", rai, iad etc...sunt ele benefice sau dimpotrivă daunătoare ?

Mulți credincioși care au ascultat acele măturii sau arătat entuziasmați de acele mărturii pentru că le-a întărit credința în Dumnezeu, în existența raiului și al iadului , alții care la început nu au luat în serios creștinismul au inceput și ei să fie interesați de ce se intâmplă după viața aceasta. Unii dintre cei  care au văzut iadul sau ingrozit întratât încât atunci cînd iși aminteau   acele lucruri izbucneau în plans , se simțeau traumatizați numai gândindu-se prin ce au trecut, luni de zile sau chiar ani, după acele intâmplări.

Pe de altă parte relatăriile aproape ca nu sunt doua la fel, identice, deși sunt multe asemănări între ele și au unele aspecte în comun .De aceea trebuie tratate cu multă precauție  să fie acceptate numai acele relatări care sunt în concordanta cu Biblia, și să fie respinse cele care spun ca indiferent cum ți-ai trăit viața sau ce religie ai vei merge la sfârsitul vieții în fericire  Dumnezeu te acceptă așa cum ești .Pentru  a putea face diferența intre adevăr și minciună trebuie obligatoriu să cunoști Scriptura. De ce aceste relatări sunt atât de diverse unele sunt în concordanță cu biblia altele nu, numai Dumnezeu știe. Poate și diavolul poate manipula unele lucruri.

În acest caz nu ar trebui sa acceptăm extremele, fie respingerea tuturor mărturiilor despre lumea de dincolo sau dimpotrivă să acceptăm tot ce apare pe piață ca fiind credibil. Oamenii inteligenți vor stii sa facă diferența , ceilați vor alege extremele. Să nu fim habotnici să avem mintea deschisa spre adevăr , "spălarea creierului"  prin indoctrinare nu ar trebui sa fie o obțiune acceptabilă.

Unii spun ca biblia este suficientă nu este nevoie sa credem în revelatii despre rai și iad, chiar așa sa fie ? Atunci de ce există persoane chiar neoprotestanți crescuți de mici în biserică cu biblia în mână care la 18-20 de ani cad în păcatul curviei  sau altii în patima alcoolului sau  al iubirii de bani și bogății ?
 Mult m-am mirat când convertindu-mă (venind de la ortodocși) la 22  ani  am văzut astfel de lucruri în biserici neoprotestante , este adevărat  cazuri mai rare (nu ca la ortodocși) dar  au existat .O mărturie despre iad te poate  trezii oricînd  la realitate, dacă nu cumva ești robit de prejudecăți.


                                                                               



sâmbătă, 13 februarie 2021

Amintiri din "Epoca de aur" - cum a fost tratat creștinismul în comunism

                                                                           


In  ultimul timp pe rețeaua de socializare Facebook  apar tot mai des persoane care lansează lozinci comunistoide laudative referitoare la perioada când la conducerea tarii sa aflat Nicolae Ceaușescu ( între 1965-1989) perioadă numită de propaganda vremii "Epoca de aur". Ar fi bine  poate să încercăm să ne reamintim cum a fost în realitate acea perioadă în priviința nivelui de trai dar și al libertăților și drepturilor omului la conștiință și religiei. 

Cea mai grea perioadă a fost desigur cea din primii ani de comunism când represiunea noii puteri a fost extrem de brutală, un numar mare de  oameni au fost aruncați în închisori , mulți și-au pierdut viața în acea perioadă de trecere de la capitalism la socialism. După anii 1970 situația sa ma echilibrat mai ales din punct de vedere economic și al nivelului de trai , pâna prin anii 1980 când Ceușescu  dorind ca România să plătească datoriile externe cât mai rapid, chiar înainte de termen sa ajuns la o  penurie alimentara extremă . Magazinele erau aproape goale , trebuia sa stai la cozi lungi pentru orice,  rationalizâri in domeniul energetic, se lua curentul cateva ore pe zi, televiziunea și-a redus programul  la 2 ore zilnic si acelea exclusiv emisiuni de propagandă comunistâ .Pe de altâ parte cultul personalitatii dictatorului Nicolae  Ceusescu a ajuns la culme după ce acesta a vizitat  Coreea de Nord , prima dată în 1971, când fiind entuziasmat  de ce a vazut a dorit  să implementeze și în România modelul corean. 

                                                                           


În privința drepturilor omului, aceste erau limitate, nu se putea circula în străinatate decât în țari socialiste (în cel mai fericit caz),  cu excursii organizate de ONT sub supravegherea unui ghid colaborator al Securității. 

În ce privește  libertătile religioase în România în acea perioadă existau 14 culte religioase recunoscute de stat însă drepturile erau limitate, se obținea extrem de greu autorizație de constructie pentru lăcașurile de cult,  puține (clădiri de) biserici și  un număr limitat de locuri la seminariile teologice impuse de guvern.

 Astfel într-un  oraș de 120 000 de locuitori cum era Sibiu în acea perioadă existau : 3 biserici ortodoxe, 3 biserici catolice, 1 biserică Reformată, 1 biserică Evanghelică Luterană , 2 biserici baptiste (din care una germană) ,2 biserici ale cultului  Creștini dupa Evanghelie (una germană) , 1 biserică penticostală , 1 biserică adventistă.

Biserica Greco-Catolică era desființata , organizațiile religioase Oastea Domnului și Martorii lui Iehova erau declarate ilegale, dacă erau prinși că se adună împreuna puteau fi sactionați cu amendă sau închisoare. 

În acestă perioadă au existat cazuri de persoane arestate , închise sau chiar ucise de Securitate.   Aceasta urmărea îndeaproape prin agenți sub acoperire, inflitrați, activitatea din biserici . Aducerea din străinatate sau distribuirea de biblii sau literatură religioasă era interzisă , cei care erau prinși puteau fi arestați și condamnați la închisoare. Și cu toate acestea existau biblii și literatură religioasă suficiente  în bisericile de la oraș în special (existau creștini dispuși sa riște pentru Hristos  ). 

Pe de altă parte statul comunist ducea o luptă mediatica împotriva religiei creștine dar mai ales împotriva neoprotestanților , în presa scrisă dar periodic și la TVR erau difuzate emisiuni de propagandă și manipulare special realizate îndreptate împotriva neoprotestanților care erau numiți de propaganda de partid "sectați". În aceste emisiuni erau prezentate diverse secte obscure din prin America de sud unde sau produs atrocități ( printre care People's Temple condusă de Jim Jones, persoanele care aparțineau de secta respectivă au fost obligate de șeful sectei în final să se sinucidă în grup ).Emisiunile respective sugerau că sectele ( o noțiune extrem de confuză ) sunt criminale, răpesc copii pe care ulterior îi ucid , practică orgii sexuale în grup etc. Astfel prin aceste programe TV reușeau sa creeze psihoze în masă în rândul oamenilor , un singur exemplu de ce se discuta in acea perioada, colegi de seviciu discutau între ei în prezența mea  amenințări de genul "Să nu prind un sectant ca se apropie de copiii mei ca îl omor". Oamenii creduli , ușor de manipulat au ajuns să manifeste la un moment dat repulsie, revoltă față de  neoprotestanți , aceștia credeau că ce se spune la TV este adevărat, propaganda mincinoasă securisto-comunistă și-a atins scopul. Nu conta absolut deloc  faptul ca nu exista nici o legătură între cultele neoprotestante din Romania și sectele oculte sau pseudo creștine de aiurea , atâta timp cât propaganda de partid te eticheta ca "sectant" oamenii din lume nu erau capabili să facă diferența între unii și alții, singura sursă de informatii fiind presa comunistă. 

Neoprotestanții erau ținta atacurilor regimului comunist pentru că ei erau foarte activi și entiziaști în credinta lor  ,bisericile neoprotestante erau arhipline ,  în comparatie cu  Biserica Ortodoxă care (sub papucul comunist) era ca și inexistentă. Ortodocșii au intrat în masă în Partidul Comunist  , România era țara cu cei mai mulți membrii de partid din Europa. Pe de altă parte dacă deveneai membru într-o biserică neoprotestantă erai exclus imediat din partid , nu puteai fi și comunist și pocăit, însă  comunist și ortodox puteai fi fără probleme. 

Dacă apărea pe ici pe colo un pastor dizident care întrăznea să confrunte Partidul Comunist (sistemul) cât de puțin acea biserică devenea un punct de  atracție în special pentru tineri. Botezurile din biserica respectivă  deveneau un eveniment în județ  ,tinerii  din alte localitati călatoreau către aceste destinații cu trenul de obicei , vagoanele CFR-ului răsunau de cântecele pocăiților, în vremurile acelea și nimeni nu-i putea oprii ( nici măcar nu încercau) .  Cel puțin în privnița aceasta Ceușescu nu a reușit sa aducă România la nivelul Coreei de Nord oricât sa străduit , credința oamenilor nu au pututo infrange. În ciuda prigoanei regimului comunist, oamenii erau interesați de credință, de pocăință mai mult decat acum, pentru că nu exista goana dupa bani, prosperitate, plăceri care există acum în capitalism. 

Vizita pastorului baptist american Billy Graham în România în anul 1985 a stârnit un interes deosebit , era prima  dată când guvernul comunist accepta vizita unui evanghelist american în România -organizată oficial în 7 orașe în diverse biserici inlcusiv catedrale ortodoxe și catolice un compromis surprinzator (chiar șocant) pe care Ceaușescu la făcut americanilor. Invitația pastorului fiind adresată inclusiv din partea mitropolitului Ardealului din acea vreme.

                                                                               


 Interesul românilor manifestat pentru un eveniment religios precum vizta unui pastor american în 1985 (putem compara  cu ce avem azi...) Foto: Arad (sus) Timișoara (jos).                                                                                        

                                                                            


                                                                                                          


                                          Pastorul Billy Graham predică într-o catedrală ortodoxă


Persecuția creștinilor neoprotestanți însă nu a încetat oricât sau bucurat unii pocăiți că dispărând comunismul sa terminat cu persecuția. Biserica Ortodoxă ca și inexistentă în perioada comunistă a renăscut din propria cenușă după ce a primit puteri și resurse nelimitate imediat dupa revoluție. Au reapărut preoții și călugării extremisti care au revendicat puterea absolută și statutul de biserică națională dominantă. Au reapărut atacurile la adresa cultelor minoritare ,a  neoprotestanților care din nou au fost numiți sectați, secte, sectari, extremiștii bizantini  iau înlocuit pe comuniști și securisti . Oare nu cumva în spatele lor stau același forțe , același  puteri ale intunericului ?


.



..






marți, 9 februarie 2021

Ce este o sectă ? care este deosebirea dintre cultele Evanghelice și secte

                                                                      




Daca ar fi sa luam in serios defintia  sectei data de cultele seculare  "Secta" este "Comunitate religioasă desprinsă dintr-o biserica mare, oficiala " asta  inseamna ca marea majoritate a cultelor crestine cu exceptia bisericii catolice sunt secte .

 Biserici desprinse dintr-o biserica mare oficiala :

 Primele biserici care s-au desprins din Biserica Catolica - biserica oficiala a Imperiului Roman - au fost : Biserica Nestorienilor in anul 413 (in urma Concililui de la Efes).

Apoi bisericile vechi orientale numite si necalcedoniene (care au respins hotararile Concilului  de la Calcedon) adica Biserica Copta din Egypt , cea  etiopeana si Biserica apostolica armeana in anul  451. 

In anul 1054 in urma schizmei din interiorul Bisericii Catolice  s-au desprins Bisericile Rasaritene (din Grecia , Asia Mica etc.) care si-a luat numele de Biserica Ortodoxa Rasariteana. 

In secolul XVI are loc o miscare reformista importanta la initiativa lui Martin Luther , Jean Calvin etc. care se va extinde in toata Europa centrala ,si de nord, adeptii reformei separandu-se in final de Biserica Catolica.

In perioada reformei protestante au existat alte rupturi in interiorul Bisericii catolice , atfel  in 1534 regele Henric al VIII-lea rupe relatiile cu Papa de la  Roma si trece biserica catolica din Anglia sub autoritatea sa, biserica se va numi Church of England (Biserica Anglicana). 

                                                                   


In interiorul bisericii anglicane are loc sub influenta reformei protestante din Europa de vest mai multe miscari secesioniste  incepand cu Miscarea Puritana , din care a aparut alte grupari reformiste precum Baptistii in anul 1609 in Olanda (englezi reformatori  plecati in Olanda pentru a infiinta o noua Biserica ). Apoi tot din anglicanism sa nascut in secolul al XVIII  si Biserica Metodista  care preconizează practicarea "metodică" a pietății și a evlaviei.


 In schema de mai sus se poate observa evolutia crestinismului pana in secolul XVI .
 In primul secol - pana la sfarsitul celui de al doilea secol -avem Biserica Apostolica .
 Apoi din secolul III apare Biserica Catolica care in anul 1054 se rupe in doua iar  bisericile din Rasarit se separa si formeaza  Biserica Ortodoxa ,pe langa cea catolica existenta .
In acest timp apar 8 ramuri (denominatiuni)  ale crestinismului , urmeaza altele dupa anul 1600. 

Practic cu exceptia catolicilor toti ceilati s-au rupt, s-au separat de o alta biserica mai mare, oficiala. Sa pretinzi ca doar neprotestantii s-au separat și băgându-i pe toti neoprotestantii "in aceiasi oala" este o minciuna ,o inselatorie profitandu-se de ignoranta celor multi in  probleme de religie.  Iar  Biserica Crestina nu e formată din secte , asa cum cred unii. Nu ca nu ar exista secte, dar  nu in sensul enunțat de  biserica seculară.

Definitia  reala, corecta a sectei recunoscuta in occident este alta : 

SECTA este un grup religios care are de obicei un lider carismatic , are la baza o "profetie"  care promoveaza o "revelatie " supranaturala . Doctrina sectei este diferita fundamental de a majoritatea cultelor crestine  si  se consideră singura deținatoare a adevarului  negănd toate celelalte culte  pe care le  considera greșite , de la Satan ,etc. 

Cum recunoastem o secta ? 

Sectele neaga doctrinele fundamentale din crestinism precum:

Doctrina Trintatii 

Doctrina sufletului nemuritor

- Doctrina existentei iadului 

- Sectele  se declara singurele detinatoare a adevarului, singura biserica adevarata si pe toate celelate biserici le declara eretice sau "de la Satan".

- Nu recunosc Dumineca ca sarbatoare crestina , nu recunosc Craciunul  si Pastile .

  Exemple de grupari religioase care se incadreza perfect in aceste caracteristici :

  Martorii lui Iehova , Branhamistii,Mormonii, Biserica lui Dumnezeu Atotputernic , Azs, etc.

    ...https://sectereligioase.wordpress.com/

      Pe scurt diferenta intre cultele evanghelice si secte este că la evanghelici sa  cautat intoarcerea la Biserica din primul secol, nimic in plus nimic in minus.  La secte pe de alta parte  intemeietorii lor au venit cu "inovatii " invataturi si doctrine care nu au fost de la inceput in biserica crestina primara in plus resping doctrine fundamentale din crestinism. 


                                                                                .



sursa : https://crestinul-azi.blogspot.com/2021/02/cum-putem-deosebi-un-cult-crestin-de-o.html


                                                                  


.

miercuri, 3 februarie 2021

Cine sunt baptiștii- Istorie și Teologie

                                                                       



Mișcările reformatoare Europene

 În sânul bisericii catolice europene, de-a lungul istoriei, au avut loc rupturi ale unor grupuri mici care s-au dezvoltat în paralel, formându-și propria structură eclezială, liturgică și teologică, rupturile au avut, deseori, a face cu metoda botezului și comuniunea (Cina sau Euharistia). Primele  rupturi in Biserica crestina au aparut  inca din primele secole (unele justificate cel putin in parte altele nu ) aici ne vom ocupa insa de perioada reformei protestante. In limba engleza Ioan Botezatorul se spune John the Baptist (deci numele de Baptist se afla si in biblie :)

 Reforma este marcată de apariția Anabaptiștilor, Menoniților, și a denominațiunilor protestante clasice: Luteranii și Reformații. Acestora li se adaugă ieșirea de sub tutela și autoritatea Bisericii Catolice a bisericii din Anglia, în timpul domniei lui Henry al VIII-lea. În cadrul acestei denominațiuni apare mișcarea puritană. 

Inceputurile baptismului 

Termenul de baptist vine din grecescul “baptitzo” şi înseamnă să fi botezat în apă prin scufundare, prin imersiune.

Rădăcinile doctrinare ale baptismului se găsesc în puritanismul britanic.  Denominația baptistă s-a format în perioada în care creștinismul protestant era divizat între două curente teologice majore. Aderarea la una dintre cele două formulări oferă numele care distinge baptiștii între ei. Problema ispășirii este una dintre problemele dezbătute după 1600. Adepții calvinismului sau a teologiei reformate susțineau că ispășirea este limitată sau particulară, adică valabilă doar celor predestinați, pe când adepții arminianismului susțineau că ispășire este generală, adică valabilă pentru orice om, dar aplicabilă doar celor care cred.

În acest context, primii au fost numiți „particular baptists” sau „baptiști particulariști”, iar cei din al doilea grup „general baptists” sau „baptiști generaliști”.

Anul 1611 marchează delimitarea doctrinară a bisericii baptiste generaliste. Totuși, baptiștii generaliști nu au apărut concomitent cu cei particulariști. Cele două grupări s-au format doctrinar în paralel, dar nu în același timp. Biserica baptistă particularistă a fost organizată începând cu anul 1633, la o distanță de 20 de ani de cea generalistă, care a luat ființă în timpul vieții lui John Smyth.