miercuri, 28 aprilie 2021

Extremismul religios

                                                                           




In fiecare tara in care exista o religie majoritara cu o traditie indelungata fie ca este musulmana, hindusa, ortodoxa, catolica etc.  exista si un nucleu dur extremist format din clerici si adepti ai acestora. 
Ceia ce au acestia in comun este ideologia fundamentalist extremista care impun concepte  gen  "Religia noastra este sigura adevarata" nu accepta existenta altor religii sau confesiuni minoritare  ,la musulmani asta se reflecta prin atentate teroriste la adresa celor de alta religie numiti "necredinciosi"  , la fel se intampla dar poate la o scara mai mica  la hindusi. 

In crestinism aceasta ideologie extremista sa manifestat de-a lungul istoriei prin puterea absoluta a religiei/bisericii de stat. In secolul IV, imparatul Constantin , dupa ce sa convertit la crestinism a adunat toate bisericile crestine infiintate de apostoli si urmasii lor  care aveau un statut mai degraba autonom (fara o conducere centralizata) si a format una singura numita Biserica Catolica (universala) care a devenit in anul 380  biserica oficiala unica acceptata in Imperiul Roman. De-a lungul istoriei au existat totusi grupari de crestini care au refuzat sa accepte doctrina bisericii catolice si pentru asta  au fost persecutati si multi din ei ucisi. Insa o represiune organinizata sistematica a aparut odata cu instituirea Inchizitiei in Biserica Catolica incepand cu anul 1231 pana in secolul al XIX lea , in acest timp zeci, sute de mii de oameni au fost inchisi torturati, arsi pe rug,  ucisi in chinuri groaznice pentru vina de a se abate de la doctrina bisericii catolice . A acceptat Dumnezeu aceste crime in numele religiei ? cu siguranta nu.

                                                                             


In anul 1054 bisericile din Rasaritul Europei sau separat de Biserica Catolica si au format Biserica Ortodoxa. Chiar daca in Rasaritul Europei nu exista institutia Inchizitiei biserica de stat avea mijloace de a reduce la tacere pe cei care intrazneau sa aibe o opinie diferita decat cea a bisericii oficiale. 

In final in secolul XVI  un preot profesor catolic din Germania, Martin Luther revoltat de abaterile grave de la doctrina crestina scripturala a Bisericii Catolice , a initiat o reforma care in final a avut succes, astfel a aparut protestantismul , confesiuni noi care sau raspandit treptat in toata Europa si peste ocean.

In urma reformei protestante din secolul XV bisericile crestine de stat care au fost pentru secole biserica unica nu au vazut cu ochii buni aparitia de noi confesiuni crestine si au facut tot posibilul sa le limiteze drepturile. 
Pe perioada existentei bisericilor de stat Libertatea de constiinta a persoanei a fost practic desfiintata (sau cel putin serios afectata - in perioada post medievala ) .
  Asta sa intamplat si in Romania, in perioada interbelica si unii ar fi dorit sa continue si dupa Revolutie.  
  Institutele teologice ortodoxe au o materie numita Sectologie (care si-a schimbat numele dupa intrarea in UE) care îi invata pe viitorii preoti cum sa combata activitatea cultelor neoprotestante in teritoriu numite in limbajul extremistilor fundamentalisti "secte", "sectari" .

Un fost preot ortodox a depus o marturie,dupa ce sa convertit si a renuntat in urma cu cativa ani la preotie  in care spunea ca in timpul studiilor teologie profesorii le-a insuflat o ura de nestavilit pentru cei numiti de ei secte "Daca mi-ar fi iesit in cale un sectar l-as fi omorat in bataie " marturisea acesta.  Dupa ce a intrat in activitate ca preot a pus la cale cateva atacuri la adresa unor neoprotestanti din zona care au fost crunt batuti de catre un grup de enoriasi ai preotului pe care ia racolat  de la crasma din sat , deasemenea a incendiat o biserica neoprotestanta din comuna. Aceste evenimente sau petrecut in perioada 1995 - 2000 si marturia fostului preot a fost inregistrata si postata pe internet pentru multi ani, pana ce saitul care gazduia video-ul respectiv sa desfiintat , a ramas un singur fragment al marturiei (1 din 6 episoade ) pe youtube.

Toate acestea dovedesc ca si in Romania exista o categorie de preoti , teologi care promoveaza dogme extremiste prin care  pretind ca exista  o singura biserica crestina, a lor,  si nu recunosc confesiunile neoprotestante (nici la 500 de ani de la aparitia protestantismului) . Sau fixat pe clișeele  Evului  Mediu cu biserica de stat cea unica si refuza  sa accepte valorile secolului XXI care au la baza dreptul fundamental la constiinta proprie al fiecarei persoane.
 
Pentru a intretine atmosfera folclorul de propaganda bizantin are tot felul de povesti prin care isi mobilizeaza (isterizeaza) adeptii neinformati de genul : "Biserica Ortodoxa a fost infiintata de Isus Hristos...traditiile BO sunt din primul secol"...simple fantasme cu o veche traditie probabil dar neacoperite de realitatea istorica. Cine nu a vazut filmul "Isus din Nazaret " sau altele de acest fel, in care se poate vedea foarte clar si documentat cum a fost aparitia crestinismului, nici vorba de vreo biserica ortodoxa sau catolica in primul secol. Aceiasi concluzie o tragi daca citesti orice biblie de pe lumea asta in afara de cea ortodoxa in care exista multe capcane si inflorituri care te pot duce in eroare . 

Fanatismul religios extremist este o plaga peste tot in lume, in Romania sa manifestat in mod acut in perioada interbelica in timpul miscarii legionare, care a combinat religia autohtona cu fascismul , a fost perioda de glorie a extremismului religios in Romania pe care multi exaltati bizantini o mai regreta si azi.