"Oastea Domnului" a luat fiinta in anul 1923 fiind initiata de preotul Iosif Trifa la Sibiu , acesta fiind nemultumit de nivelul foarte scazut al spiritualitatii coreligionarilor sai in special de alcoolism, injuraturi, hotii, imoraliate (vezi imaginea de mai sus dintr-o brosura a pr. Trifa) a initiat o miscare de intoarcere la valorile crestinismului autentic.. Astfel el a creat o organizatie in interiorul Bisericii Ortodoxe, careia ia impus niste reguli restrictive asemanatoare celor din bisericile neoprotestante.
Adeptii miscarii le era interzis sa consume alcool , sa fumeze, nu aveau voie să participe la petreceri, dansuri sau baluri , deasemeni in adunarile lor se practica un studiu mai intens al Scripturii.
Iosif Trifa a infiintat si o publicatie religioasa "Lumina Satelor" si o tipografie, in perioada interbelica numarul adeptilor miscarii a crescut ajungand la peste 100 000. Acest succes dobandit de preotul Iosif Trifa a stranit invidii din partea altor preoti precum mitropolitul Ardealului Nicolae Balan, motive au fost numeroase printre care tipografia si editura care era revendicata de ambii. In final din cauza conflictului dintre cei doi, mitropolitul Balan a decis caterisirea (scoaterea in afara preotiei ) a preotului Trifa. Acesta sa mutat apoi la Bucuresti unde si-a gasit sfarsitul in anul 1938. Conducerea organizatiei a fost preluata de Traian Dorz , care in anii care a urmat instaurarii comunismului a fost arestat si a stat multi ani prin inchisori. In anul 1948 miscarea "Oastea Domnului" a fost scoasa in afara legii.
Dupa ce peste 40 de ani a functionat in ilegalalitate in 1990 liderii "Oastei Domnului" , satui de statutul de secta ilegala ,au mers spășiți la Patriarhie cerand sa fie reprimiti in Biserica Ortodoxa. Dorinta lor sa indeplinit Patriharhia a decis reintegrarea lor in biserica "stramoseasca", in prezent adeptii miscarii participa atat la intrunirile din lacasurile lor de cult (acolo unde sunt) cat si in biserica ortodoxa , sunt nelipsiti de la manastiri, procesiuni religioase cu moaste, etc.
Cei de la "Oastea Domnului" erau considerati pe vremea comunismului "pocaiti" atat de ortodocsi cat si de neoprotestanti, acum ei se considera ortodocsi 100%.
Nu se cunoaste numarul lor, nefiind o organizatie distincta nu figureaza in statistici , dar foarte probabil ca procent nu depasesc 1% din ortodocsi, dovada ca "drept credinciosii" de rand nu simt nici o atractie pentru pocainta.
In vremea comunismului relatiile intre cei de la "Oastea Domnului" si neoprotestanti erau in general cordiale ,unii membrii de frunte de la Oaste precum Nicolae Moldovan din Sibiu erau deseori invitati in biserici neoprotestante si au participat chiar la evanghelizari . Traian Dorz cat a fost in inchisoare sa imprietenit cu unii protestanti precum Richard Wurmbrand. Dar istoricul relatiilor dintre cei de la organizatia "Oastea Domnului" si neoprotestanti nu a fost unul fericit, preotul Iosif Trifa a fost duhovnicul seminariului teologic din Sibiu si un ortodox inflacarat , fanatic, care a reactionat violent atunci cand in satul in care avea parohia a aparut primul neoprotestant, apeland la jandarmi.
Astazi se pare ca fosta secta ilegala "Oastea Domnului" din vremea comunismului a devenit o miscare fundamentalista (deschisă către extremism) alaturanduli-se celor care proclama religia ortodoxa ca "singura biserica crestina" si cel putin unii din ei au adoptat o atitudine ostila chiar agresiva impotriva neoprotestantilor , in special in mediul virtual. Ei se pretind nu doar singurii crestinii dar si singurii pocainti . O astfel de atitudine cu siguranta îi descalifica atat ca crestini cât si ca pocăiți , nu poti sa fi crestin cu atat mai putin crestin pocait si sa adopti o ideologie extremista care neaga celelalte culte crestine, aceasta este o falsă pocăință. O religie, inrobita unei doctrine este o religie falsa, singurul crestinism adevarat este cel care are Scriptura ca etalon al credintei si nu doctrina unui cult, cu atat mai mult un cult extremist care se vede pe sine singura biserica crestina. Puneti-va intrebarea ce sunteti de fapt, oastea Domnului sau oastea BOR , că nu este același lucru.
.