joi, 16 februarie 2023

Calea spre mântuire sau calea spre fanatism religios ?


 
Un canal de pe  facebook cu specific religios  a devenit tot mai popular în ultimul timp în mediul ortodox, este controlat de o familie (Alex și Grațiela Agache ) în care capul familiei este absolvent de teologie. Institutele de teologie ortodoxe sunt renumite pentru abilitatea de a cultiva fanatismul religios în rândul tinerilor studenți în special prin materia numită "sectologie" (se pare ca i-au schimbat recent numele dar materia a rămas aceiași - studierea și combaterea sectelor).   Pe de alta parte în Biserica Ortodoxă se știe că există un  curent extremist care afirmă că biserica lor este singura biserică creștină . Dar exista și o aripă moderată care acceptă  Biserica Catolică și chiar și biserici protestante.  

Sa dezvoltat în ultimul timp printre ortodocși o categorie de oameni  care se arată tot mai iritați de activitatea neoprotestanților care li se pare nepermis de agresivi la adresa religiei ortodoxe. Administratorii canalului " Calea spre mântuire" ne dau semnale că se află printre aceștia, printre urmaritorii canalului  sunt nu puțini fanatici ai religiei ortodoxe care  consideră că România fiind o țară majoritar ortodoxă religia lor trebuie să primeze (ca în evul mediu )  iar neoprotestanții ar trebui să stea umili în colțul lor .

 Ce-i deranjează pe ortodocșii dogmatici sunt  atacurile neoprotestanților împotriva doctrinei ortodoxe , cu închinarea la moaște , sfinți,  Maria, care au loc pe saiturile de socializare gen facebook, tik-tok , etc. 

Este sau nu justificată iritarea ortodocșilor pentru presupusa agresivitate neoprotestantă ?

 În parte da este , sunt nu puțini indivizi cu un nivel de inteligență (înțelepciune) sub mediocru care atacă în mod nesăbuit credința altora în principal pe ortodocși, catolici sau alte culte neoprotestante pe tot internetul. Nu așa se câstigă un ortodox la Hristos atacându-i (înjosindu-le) credința , pe unii doar îi faci dușmani în acest mod. În plus există nu puțini cretini printre neoprotestanți care sunt în stare să afirme pe un canal ortodox în direct că "maica Domnului Isus este mai prejos decât Billy Graham ", demonstrându-ne cât de rău te poate sminti doctrina în excces. Nu o consideri pe mama Domnului Maria  , Dumnezeu precum ortodocsii este OK, dar nici așa, să ajungi în extrema opusă.(linkul urmator).

BLASFEMIILE SECTARILOR  - DIALOG CUTREMURĂTOR

   Întorcându-ne la canalul "Calea către mântuire"  este mai degrabă calea către o formă de fanatism dogmatic exclusivist  departe de cea ce propovăduia  Hristos,  în Evanghelii . Autorii acestui canal nu cunosc creștinismul adevărat, nu sunt  creștini "nascuti din nou" in sensul mentionat de Hristos in Scripturi . Iar Hristos ne spune că cine nu e născut din nou nu poate fi  mântuit. (Ioan 3:1-13) 

De la bun început s-au străduit să-l reabliteze pe preotul Calistrat care era cunoscut publicului datorită unei  fapte incalificabile (a lovit o femeie în curtea manastitii încât a doborato jos) inadmisibil pentru un creștin cu atât mai puțin cleric. Acum preotul Calistrat e invitant permanent, el este cunoscut pentru adversitatea lui pentru ceea ce el numeste "sectari " . De altfel canalul alocă un spațiu semnificativ  "sectarilor" cu referire  la neoprotestanți cu scopul vădit de ai denigra și a stârni dușmanie față de ei din partea co-religionarilor.

    Și  după cum putem observa campaniile astea de pe saiturile de socializare dau rezultate în sensul creșterii sentimentelor de ură și intoleranță față de neoprotestanți . Un dialog surprins pe tik-tok între tineri ortodocși fanatici care instiga la ură și chiar la violența împotriva neoprotestanților în linkul următor. MERITĂ VĂZUT  ! (Unul din cei ce vorbesc e chiar administrator la canalul Calea spre mântuire).

https://www.facebook.com/dinu.laurentiu.1650/videos/873004513965245