sâmbătă, 22 aprilie 2023

Evanghelia pe muzică rock o noua formula de succes experimentata pe National Arena

 


"Evanghelizarea" realizata de grupul Profides  pe Arena Nationala a doborat multe recorduri in Romania. A fost prima evanghelizare pe un stadion organizat de o biserica carismatica, a adunat un numar record de aprecieri in mediul online, elogii cum nu au mai fost niciodata la adresa organizatorilor, extaz total din partea unei categorii de persoane. Dar desigur nu toti au avut cuvinte de lauda la adresa evenimentului, printre comentariile din live au fost si cateva impotriva care acuzau Profides ca si-au adus discoteca pe sadion, altele ca femeile din formatie nu poarta batic. O admiratoare coplesita de extaz a scris pe contul Profides " v-a urmaresc de la Madrid , sunteti extraordinari, simt prezenta Duhului Sfant" o fi fost carismatica probabil de a simtit ceva... O opinie diferita o crestina (penticostala) a scris  pe un grup  "Am fost pe stadion, a fost oribil, o muzica ingrozitor de urata". 

Insa per ansamblu doar vreo 10 % din comentariile din mediul online au fost negative sau au avut critici uneori dure la adresa evenimentui  organizat de Profides in rest au fost extrem de favorabile mergand pana la  "extaz fulminant". De mentionat totusi ca pe Arena Nationala nu sa cantat numai pop rock, au fost prezente si alte genuri muzicale, inclusiv un gen de "manele" religioase bine primite de audienta si "etnii".

                                            


 Cum se justifica acest entuziasm al unora ? Pentru ca sa ajuns la situatia cand neoprotestantii accepta orice ... chiar au devenit foarte deschisi față de orice gen muzical de la muzica pop rock la manele, muzica lautareasca , populara etc, pe versuri religiose . Le-a iesit cu totul din cap conceptul care a calauzit crestinismul de la infiintarea sa ca muzica crestina trebuie sa fie duhovniceasca (de inspiratie divina) si nu orice gen si orice instrument muzical este aceptat in muzica crestina. Multi au fost coplesiti de faptul ca neoprotestantii au ajuns pe   stadionul national, ce onoare teribila. 

                                               



In urma cu mai mult de zece ani a aparut in librarii cartea "Evanghelia pe muzica rock" care descrie evolutia spre muzica rock a bisericilor preotesante din SUA. Dar si altele pe aceiasi tema "De ce am parasit miscarea muzicii contemporane" si "Divertismentul in biserică- o erezie evanghelică". Inca se mai gasesc si acum de vanzare in librarii , asta pe de oparte poate fi o veste buna, pe de alta parte dovedeste ca nu exista interes pentru acest subiect al muzicii contemporane care a invadat mediul neoprotestant.
Aceste carti si altele de acest gen prezinta pericolul prezentat de acest stil muzical care este muzica laica pe versuri religioase . In Statele Unite o multime de biserici protestante au fost distruse spiritual sau transformate intr-un fel de cluburi religioase de acest gen de muzica pop rock etc. 
Se stie ca cel care a inventat muzica rock a fost satanistul Allister Crowley si cu toate acestea acest gen de muzica a invadat multe biserici protestante. Ce este muzica rock ? Este un gen muzical in care ritmul joaca un rol primordial, bateria de tobe si chitarile fiind cele care creaza  ritmul acestei muzici.
                       
Ei bine bisericile carismatice au la baza acest gen de muzica contemporana, pop, rock, hillsong etc. multe din ele au adaugat si dansul precum exemplul de mai jos o biserica din Bucuresti. 
                                                       


  De alfel spectrul carismatic are diverse doctrine  cu tot atatea manifestari.
                                         


Peste tot in bisericile carismatice bubuie tobele, muzica e foarte ritmata, dar asta se pare nu mai derajeza pe nimeni din moment ce provoaca o euforie mistica. Carismaticii sunt cel mai numeros grup neoprotestant din lume , este foarte "agresiv" si cu mari ambitii de a cucerii lumea.
 Cert este ca lumea religioasa se indeparteaza tot mai mult de ce a fost crestinismul in primul secol, spre forme care sa ofere satisfactie noii generatii avida de "entertainment". Pe de alta parte nici cu cealata extrema cea autohtona a pupatorilor de moaste bizantini nu ne putenm lauda . Extremele nu sunt de dorit niciodata.
Succesul se poate datora insa si suportului media oferita de cateva canale neoprotestante precum "Vocea Crestinilor" (cu sediul in Viena care este sponsorizata de public si biserici - dai banul iti face reclama ; La fel "Crestin Total"- care a facut publicitate la cam toate concetele rock "crestin" din ultimii ani ("crestini totali" ce mai...) si newsnetcrestin (saitul lui Pustan ).

.