joi, 27 aprilie 2023

Scandal în BOR între intelectualii cu vederi moderate și ortodocșii extremiști pe tema datei sărbatoririi Paștelor

 


Dupa petitia inaintata de Teodor Baconschi si Adrian Papahagi adresata Sinodului BOR semnata de numar considerabil de intectuali prin care se propune schimbarea datei sarbatoririi Pastelui ortodox pentru a fi la aceiasi data cu cel catolic si protestant, aripa fundamentalista a BOR in frunte cu arhiepiscopul Teodosie a reactionat violent . Ultraortodocsii din BOR  sau manifestat zgomotos lasand atacuri la adresa initiatorilor schimbarii si atragand dupa ei o multime de adepti ai aripii nationalist extremiste care proclama religia ortodoxa singura adevarata. Faptul ca totul sa petrecut in apropierea datei cand a avut loc "minunea" coborarii luminii sfinte in Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim ,a isterizat si mai mult pe ortodocsii nationalisti - unii cu puternice simpatii (neo)legionare unul dintre ei fiind chiar Teodosie.

Teodor Baconschi a declarat recent : "Dacă BOR din anii 90 se situa în avangarda dialogului ecumenic european, o parte din ea este astăzi infectată de rătăcirea filetistă, adică de un naționalism religios care demonizează Occidentul (redus ”convenabil” la excesele progresismului radical) și alterează Ortodoxia printr-un mesianism de operetă ideologică neo-legionară."

                                                       


 

La randul sau Alex. Paleologu declara zilele trecute la un post TV. 

 „Mă uluiește capacitatea de ură a acestor oameni care se pretind creștini. Își spun creștini și colcăie de ură, de venin, aruncă niște insulte îngrozitoare la adresa altor oameni”, a spus Paleologu. „Sigur, îl avem în minte pe ÎPS Teodosie, dar nu e singurul și nici măcar nu e el cel mai extrem în opinii. Sunt alții mai apucați. Calistrat, de exemplu, sunt mulți, tot felul de călugări din ăștia care au ei câte o viziune și văd Antichristul peste tot - că vaccinul e Antichristul, sau Europa e Antichristul, sau Zelenski e Antichristul. Sunt obsedați de apocalipsă”, a adăugat el. Disputa dintre Bănescu și ÎPS Teodosie are loc în contextul dezbaterii privind data sărbătoririi Paștelui, după ce Teodor Baconschi și Adrian Papahagi au propus ca ortodocșii să petreacă Paștele odată cu catolicii și protestanții. ÎPS Teodosie s-a opus vehement.

https://www.digi24.ro/video/paleologu-calendarul-pastelui-n-are-legatura-cu-ortodoxia-2318339


.