marți, 30 mai 2023

Cine erau masoreții și ce făceau?

 


Cine erau masoreții și ce făceau?


Masoreții, care din secolul al VI-lea până în secolul al X-lea au lucrat să reproducă textul original al Bibliei ebraice , au înlocuit vocalele numelui YHWH cu semnele vocale ale cuvintelor ebraice Adonai sau Elohim.

De unde au venit masoreții?

Masoreții (ebraică: בעלי המסורה, romanizat: Ba'alei ha-Masora) au fost grupuri de cărturari evrei care au lucrat de la sfârșitul secolelor al V-lea până la al X-lea d.Hr., cu sediul în principal în Palestina medievală (Jund Filastin) în orașe Tiberiade și Ierusalim, precum și în Irak (Babilonia) .

Ce lucrare importantă au făcut masoreții cu Vechiul Testament?

Masoreții erau un grup de savanți evrei care au lucrat timp de 400 de ani pentru a colecta toate versiunile Vechiului Testament și a le rafina într-un text cu autoritate .

Care este diferența dintre Biblia ebraică și Septuaginta?

Principala diferență dintre Biblia ebraică și Septuaginta este că Biblia ebraică este un text religios în ebraică biblică, dar Septuaginta este același text tradus în greacă . ... Celelalte nume ale Bibliei ebraice sunt Vechiul Testament, Tanakh etc., în timp ce Septuaginta este cunoscută ca LXX, adică șaptezeci.

Se potrivesc Manuscrisele de la Marea Moartă cu textul masoretic?

Manuscrisele masoretice dintre Manuscrisele de la Marea Moartă sunt uimitor de asemănătoare cu textele ebraice standard 1.000 de ani mai târziu, dovedind că scribii evrei au fost exacti în păstrarea și transmiterea Scripturilor masoretice.

Cum am primit Biblia Partea 1: Textul masoretic

Manuscrisele de la Marea Moartă îl menționează pe Isus?

Iudaism și creștinism Manuscrisele de la Marea Moartă nu conțin nimic despre Isus sau despre primii creștini, dar indirect ajută la înțelegerea lumii evreiești în care a trăit Isus și de ce mesajul său a atras adepți și oponenți.

Se referă Iehova la Iahve?

Deși savanții creștini de după perioadele Renașterii și Reformei au folosit termenul Iehova pentru YHWH, în secolele al XIX-lea și al XX-lea savanții biblici au început din nou să folosească forma Yahweh. ... Mulți savanți cred că cel mai potrivit sens poate fi „El aduce la existență tot ce există” (Yahweh-Asher-Yahweh).

Care este cea mai exactă traducere a Bibliei din lume?

Aproape toți oamenii de știință sunt de acord că New American Standard Bible (NASB) primește coroana pentru că este cea mai exactă traducere a Bibliei în engleză.

De ce este importantă Septuaginta pentru creștini?

Se presupune că Septuaginta a fost făcută pentru comunitatea evreiască din Egipt când greaca era limba comună în toată regiunea . ... Având în vedere că limba cea mai mare parte a bisericii creștine timpurii era greacă, mulți creștini timpurii s-au bazat pe Septuaginta pentru a localiza profețiile despre care au pretins că au fost împlinite de Hristos.

Ce limbă vorbea Isus?

Majoritatea savanților și istoricilor religioși sunt de acord cu Papa Francisc că Isus istoric vorbea în principal un dialect galilean, aramaic . Prin comerț, invazii și cuceriri, limba aramaică se răspândise în departe până în secolul al VII-lea î.Hr. și avea să devină lingua franca în mare parte din Orientul Mijlociu.

Se potrivesc Manuscrisele de la Marea Moartă cu Septuaginta?

Manuscrisele biblice găsite printre Manuscrisele de la Marea Moartă împing acele date cu un mileniu întreg, până în secolul al II-lea î.Hr. Aproximativ 35% din manuscrisele biblice DSS aparțin tradiției masoretice, 5% familiei Septuagintei și 5% samariteanului, restul nealiniat.

Care este cea mai veche copie a Vechiului Testament?

Codex Cairensis (Profeți) , indicat de Moses Ben Asher, datat cu un colofon 895 d.Hr., contrazis de datarea cu radiocarbon, care indica o dată din secolul al XI-lea. Este cel mai vechi manuscris care poartă data scrierii lui; era la Cairo, acum la Ierusalim.

Ce text este tradus KJV?

La fel ca traducerea lui Tyndale și Biblia de la Geneva, Versiunea Autorizată a fost tradusă în primul rând din texte greacă, ebraică și aramaică , deși cu referire secundară atât la Vulgata latină, cât și la versiuni latine mai recente; două cărți ale Apocrifelor au fost traduse dintr-o sursă latină.

Câți ani are Biblia ebraică?

Cu excepția câtorva pasaje în aramaică, care apar în principal în Cartea apocaliptică a lui Daniel, aceste scripturi au fost scrise inițial în ebraică în perioada 1200-100 î.Hr. Biblia ebraică a atins probabil forma actuală în jurul secolului al II-lea e.n.

Cine este Iehova?

Iehova (/dʒɪˈhoʊvə/) este o latinizare a ebraicii יְהֹוָה Yəhōwā, o vocalizare a Tetragramatonului יהוה (YHWH), numele propriu al Dumnezeului lui Israel din Biblia ebraică și este considerat unul dintre cele șapte nume ale lui Dumnezeu. iudaismul. ... Formele derivate Iehouah și Iehova au apărut pentru prima dată în secolul al XVI-lea.

Care este diferența dintre Manuscrisele de la Marea Moartă și Biblie?

Manuscrisele de la Marea Moartă includ fragmente din fiecare carte a Vechiului Testament, cu excepția Cărții Esterei . ... Alături de textele biblice, sulurile includ documente despre reglementări sectare, precum Regula Comunităţii, şi scrieri religioase care nu apar în Vechiul Testament.

De ce a fost Septuaginta atât de importantă?

Septuaginta, ca traducere a Bibliei ebraice, a fost un reper al antichității. Este prima traducere din istoria Bibliei . De asemenea, cu toate ciudateniile sale de limbă și stil de traducere, a devenit opera literară centrală a iudaismului elenistic și a creștinismului timpuriu.

De ce a fost scos apocrifa din Biblie?

Mărturisirea a oferit rațiunea excluderii: „Cărțile numite în mod obișnuit apocrife, nefiind de inspirație divină, nu fac parte din canonul Scripturii și, prin urmare, nu au autoritate în biserica lui Dumnezeu și nici nu trebuie aprobate în alt mod. , sau a folosit, decât alte scrieri umane” (1.3).

Unde este Biblia originală?

Cel mai vechi text complet care a supraviețuit al Noului Testament este Codex Sinaiticus, frumos scris, care a fost „descoperit” la mănăstirea Sf. Ecaterina de la poalele Muntelui Sinai din Egipt în anii 1840 și 1850. Datând din aproximativ 325-360 d.Hr., nu se știe unde a fost scris – poate Roma sau Egipt.

Care este numărul lui Dumnezeu?

Termenul „numărul lui Dumnezeu” este uneori atribuit diametrului graficului lui Rubik, care este numărul minim de spire necesare pentru a rezolva un cub Rubik dintr-o poziție de pornire arbitrară (adică, în cel mai rău caz). Rokicki și colab. (2010) au arătat că acest număr este egal cu 20 .

Care este numele adevărat al lui Dumnezeu?

Numele adevărat al lui Dumnezeu este YHWH , cele patru litere care alcătuiesc numele Lui găsite în Exod 3:14. Dumnezeu poartă multe nume în Biblie, dar are un singur nume personal, scris folosind patru litere - YHWH.

Care sunt toate numele lui Iehova lui Dumnezeu?

El Shaddai, Elohim, Adonai, Abba, El Elyon—Dumnezeu Atotputernic, Puternic Creator, Domn, Tată, Dumnezeu Preaînalt — acestea sunt doar câteva dintre numele și titlurile lui Dumnezeu care oferă o perspectivă bogată asupra naturii și caracterului Său.

De ce sunt Manuscrisele de la Marea Moartă atât de importante?

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt importante nu numai pentru că oferă o perspectivă asupra comunității de la Qumrān , ci și pentru că oferă o fereastră către spectrul mai larg al credinței și practicii evreiești antice.


sursa: https://lwvworc.org/ro/who-were-the-masoretes-and-what-did-they-do



                       .

                                                 




.