sâmbătă, 6 mai 2023

Cât de mari pot fi diferențele doctrinare între baptiști și carismatici

 



In anul 1995 in plin elan ecumenic a sosit in Romania la invitatia Aliantei Evanghelice, David Yongi Cho pastorul celei mai mari biserici penticostale-carismatice din lume, traducator la Sala Polivalenta din Bucuresti a fost un pastor baptist din Sibiu . Astazi astfel de scene nu mai sunt posibile, s-au dus vremurile de iubire intre baptisti si carismatici. In prezent nu prea mai exista colaborare intre cele doua confesiuni pentru ca diferentele doctrinare, sunt de netrecut.

Carismaticii se trag din penticostali, miscarea carismatica a aparut in SUA la fel ca si penticostalismul, doar ca carismaticii au dus "darul duhurilor" la extrem. Au introdus principii noi precum "puterea cuvantului rostit" , "Dumnezeu doreste ca toti oamenii sa fie bogati, sa fie sanatosi, vindecati de boli". 

Pentru vindecare folosesc orice mijloace , inclusiv tehnici specifice religiilor orientale numite Kundalini, prin care oamenii loviti in frunte de pastor cad jos pe spate  intr-o stare de euforie care poate sa tina cateva ore (cu o perioada mai intensa in primele minute). Senzatia simtita este asemanatoar celei date de atingerea Duhului in pentocostalism, insa Kundaini provine din spiritualitatea orientala (mai este denumit si duh sfant fals ). 

Toti carismaticii pretind ca au Duhul Sfant si vorbesc in limbi necunoscute, desi se pot intalnii diverse forme de manifestare unele ciudate   precum "rasul sfant " miscare initiata de pastorul american (fost penticostal) Keneth Hagin care a intemeiat gruparea "Cuvantul credintei" .

https://www.youtube.com/watch?v=HSZtisIHMYU

In SUA sunt o multime de astfel de "denominatiuni" carismatice, unele cu manifestari cel putin dubioase precum "Bethel" in unele se manifesta clar duhuri demonice .

https://www.youtube.com/watch?v=c3rgJDsugX0&t=236s

Ar fi bine de precizat totusi ca nu in toate bisericile carismatice sunt manifestari demonice, dar ramane un mare semn de intrebare ce fel de duh îi calauzeste pe unii dintre ei. Pentru ca este greu de crezut ca Duhul Sfant pe unii îi îndruma sa foloseasca numai muzica de inspiratie divina , evlavioasa iar pe altii sa cante muzica ritmata pop, rock sau genuri  asemanatoare, identice cu cele din lume. Am intalnit in biserici carismatice chiar la Cina Domnului o muzica ritmata gen disco, rock in timp ce in bisericile crestine traditionale la Cina este o muzica reverentioasa , de meditatie specifica evenimentului.

La cealata extrema baptistii , cel putin cei din Romania au o doctrina destul de rigida in comparatie cu atii, din alte tari precum Anglia unde exista biserici baptiste care se roaga in comun, se roaga pentru umplerea cu Duhul Sfant si pentru vindecari divine. Pastorii baptisti din Romania (majoritatea) nici nu vor sa auda de asa ceva pe motiv ca se incalca doctrina.

 In principiu Biserica Baptista este minunata pentru vremuri bune, cand esti sanatos, prosper, ai o familie frumoasa, ai tot ce iti trebuie si nu ai nevoie sa te ajute altii. Altfel s-ar putea sa fi dezamagit. 

In privinta existentei minunilor, da ele exista si astazi desi  recunosc  ca personal nu am avut sansa sa experimentez o astfel de minune. Dar am fost in biserici unde se practica rugaciuni pentru bolnavi, am vizitat si o biserica independenta (fosta baptista) care afirmau ca nu sunt nici penticostali nici carismatici si  care practicau rugaciunea pentru bolnavi. Cel putin o parte din ei afirmau ca sunt  "botezati cu Duhul Sfant", vorbeau in limbi necunoscute si prooroceau dar numai in grupuri rastranse nu cu toata biserica.

 Pastorul bisericii (fost baptist)  mi-a spus ca la ei intre 10 % si 15 % din cei care au fost acolo pentru rugaciuni de vindecare au marturisit ca s-au vindecat. Este o cifra rezonabila, care infirma doctrina baptististilor care sustin ca astazi nu mai exista vindecari miraculoas ca in primul secol, dar infirma si teoria carismaticilor care pretind ca toti pentru care se face rugaciuni se vindeca.

 Am frecventat ani de zile si biserici penticostale si cateva carismatice, pe langa cea baptista si am constatat ca penticostalii au ceva in plus lucrarea Duhului Sfant prin rugaciuni intense te aduce mai aproape de Dumnezeu . Cand cineva care are puterea Duhului Sfant asupra sa se roaga pentru o persoana prin punea mainilor, aceasta simte puterea divina , o stare de bine, chiar daca nu va fi vindecat fizic....in timp ce la altii doar predici si nimic altceva.

Pe de alta parte nu oricine accepta manifestatiile din bisericile penticostale unde uneori se striga tare in timpul rugaciunilor "in limbi" si se creiaza o ambianta destul de stranie pentru cei neobisnuiti cu astfel de manifestari. Penticostalii mai au o problema, obsesia pentru prooroci si proorocii, care de prea multe ori sunt false. De aceea forma pe care am gasit-o in  biserica independenta am considerato  cea mai aproape de ceea din biserica primara descrisa in Scriptura.

                                                     



.


.