sâmbătă, 27 iulie 2024

Care este deosebirea dintre creștinismul Reformat și cel Neoprotestant Video

 

                                                   Interiorul  Bisericii Reformate Bucuresti

Există neoprotestanți care pentru că nu au intrat în contact direct cu protestanții  traditionali sunt tentați să-i confunde cu unii de-ai lor și totuși care este deosebirea între cele două forme de protestantism ? În ce privește aspectul lăcașului de cult nu sunt mari deosebiri între bisericile reformate și cele neoprotestante  în sensul că nici una din ele nu este decorată cu picturi și icoane (Reformații au în plus un spațiu ce amintește de un altar). Din punct de vedere doctrinar însă există deosebiri semnificative . 

 Scurt istoric

Biserica Evanghelică Reformată a luat naștere în secolul al XVI  doctrina Bisericii Reformate se bazează pe interpretările scrierilor din Noul Testament  enunțate de Huldrych Zwingli și Jean Calvin intre 1530-1540. Printre doctrinele elaborate de aceștia este și cea a predestinării.



În cei priveste pe neoprotestanți  să luam exemplul baptiștilor prima Biserica Baptistă a luat fiiță în anul 1609 în Olanda ca urmare a Reformei Radicale ințiate de anabaptiști . 

Doctrina 

 Baptiștii au la bază doctrina protestantă elaborată de Martin Luther (Sola Sciptura , Sola Fide etc.) plus o doctrină proprie în care se pune accent pe credință, pocaință, naștere din nou, laudă și închinare. 

Deosebirea esențială între protestanți și neoprotestanți este ca cei din urmă s-au întors mai mult la învațătura din Biserica Primara unde pocaința și nașterea din nou erau doctrine de bază  dar au fost "uitate" pe parcurs de bisericile tradiționale. Deasemeni Reforma Radicală a reintrodus botezul adulților practicat în primul secol.

Pe de alta parte protestanții Reformați se consideră parte a bisericii traționale  dar reformate de la care a moștenit unele practici precum liturghia , pe când neoprotestanții au tendința de a nu recunoaște Biserica Creștină  de la sfârșitul primului secol până la Reforma din secolul XVI. Aici s-ar putea să fie o problemă. 

Așa s-a ajuns să-și facă unii np "cluburi religioase" ignorând 2000 de creștinism și imaginându-și că creștinismul a început odată cu ei. Istoria Bisericii Creștine nu poate fi ignorată. 

În continuare vă ofer punctul de vedere al unui pastor al Bisericii Evanghelice Reformate din București despre neoprotestanți , care nu este întodeauna obiectiv, dar privit din perspectiva unui protestant nepocăit și "nenăscut din nou" .  Sf. Scriptură spune : Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă un om nu se naşte din nou, nu poate vedea Împărăţia lui Dumnezeu”.  Protestanții tradiționali precum Reformații și Luteranii nu cunosc și nu practică această doctrină esențială în creștinismul apostolic al nașterii din nou și nici pocăința (decât mai mult teoretic).   Pastorul are și unele interpretări privitoare la închinarea la neoprotestanți  care pot părea șocante dar sunt parțial adevărate . 

                                                       


 






sâmbătă, 20 iulie 2024

De ce creștinismul apostolic al primului secol nu a fost ortodox, catolic , baptist sau penticostal


Modul cum doctrina denaturează conținutul autentic al Scripturii 




Fiecare cult creștin recunoscut are la bază o doctrină prin care interpretează Scriptura
Doctrina Bisericii Ortodoxe dar și a celei Catolice iși are fundamentul în învățăturile părinților bisericesti ce au trăit între secolul II și V și al hotărârilor Sinoadelor Ecumenice începând cu cel de la Niceea din anul 325. 
Cultele Protestante (Luterani, Reformati) și Neoprotestante (Baptiști, Penticostali, Creștini după Evanghelie) interpretează Scriptura pe baza doctrinei protestante concepută de Martin Luther și Jean Calvin în secolul XV. Penticostalii au în plus doctrina inițiatorilor dogmei penticostale respectiv Chales Fox Parham.
 La adventiști și alte grupări dizidente s-au adăugat  și alți mentori spirituali precum William Miller și Ellen White, etc.
Deosebirea între toate aceste culte și Biserica Creștină Apostolică inființată în primul secol de Hristos și apostoli este că cea apostolică nu interpreta Scriptura prin prisma unei doctrine inventate de oameni care deformează interpretarea inițială a Scripturii. În ce mod ?
  Să luam doar câteva exemple, doctrina luterana pune faptele pe plan secund , aproape că le desființează , Luther manifestand o adverstitate furibundă împotriva faptelor fiind revoltat de rolul pe care Biserica Catolică la acordat faptelor pentru obținerea mântuirii culminand cu cumpărarea de indulgențe. Chiar dacă clerul catolic a exagerat cu rolul faptelor în sensul interpretat de ei prin vânzarea de indulgențe, asta nu justifică negarea rolului faptelor în creștinism care este unul esențial evidențiat în multe pasaje din Noul Testament precum Matei cap. 25 (judecata finală) Epistola lui Iacov și multe altele. Aceste pasaje din Scriptură au fost trecute sub tăcere în multe biserici neoprotestante pe motiv că așa ne învață Luther că faptele nu au nici o valoare singura lucru care conteaza este credința (la care neoprotestanții au adaugat și pocaința). Acesta este doar un exemplu despre  cum doctrina poate deforma ințelesul autentic al Scripturii .
În ce privește Biserica Ortodoxă și Catolică, acolo puzderia de invățături introduse de părinții bisericești și sinoadele ecumenice au ajuns să formeze baza și fundamentul doctrinei ortodoxe iar Scriptura singura care este invațătura autentica a lui Hristos și apostolilor este pusă pe plan secund și deformată total prin interpretarea dată de sinoade conduse de împarat  și părinți bisericești.
                                               

  În principiu orice cult creștin are nevoie de o doctrină care sa fie un ghid în modul de ințelegere al Scripturii și al credinței creștine, dar aceasta doctrină nu ar trebui sa fie pusă deasupra Scripturii. 
Spre exemplu în institutele teologice neo/protestante studenții învață nu ce a spus frantele Domnului Iacov despre fapte ci ce a spus Luther despre epistola lui Iacov- că este " o epistola de paie" - în concluzie o putem pune deoparte , se predică din ea o dată pe an sau poate niciodata . Sau nu ce a spus Hristos în Evanghelia dupa Matei capitolul 25 despre judecata finală ci ce a spus Luther despre judecată ca ea nu există pentru cei care cred. Bineînțeles că de la anvon nu se menționează niciodată numele lui Luther dar modul cum se predică ne arată cine stă în spatele predicii.
 La fel se înamplă și la ortodocsi unde este pus pe primul loc ce a afirmat sfântul ....Augustin sau Atanasie sau Sinodul de la Efes  despre un verset sau altul din Scriptură și în funcție de ce au scris aceia se interpretează un verset sau altul din Scriptură.
 Este un exemplu destul de elocvent despre cum doctrina denaturează Scriptura în cultele de astazi. De aceea nu putem pune semnul egal între Biserica din primul secol și bisericile de astăzi . Adevărul absolut este doar în Scriptură.


.

marți, 16 iulie 2024

Este Biserica Harvest Arad biserică baptistă ?

 


Am auzit deseori pe internet comentarii în care se spunea despre Biserica Harvest din Arad că ar fi biserică baptistă dar nu este așa . Pastorul Barbosu a fost pastor baptist cânva în tinerețea s-a dar în 2013 și-a dat demisia din cultul baptist în urma unor conflicte cu biserica din care făcea parte. Pastorul Cristian Barbosu în urma studiilor teologice care le-a efectuat în urma cu 15 ani în SUA a intrat în contact cu culte americane de orientare liberală precum Harvest Bible Fellowship. După întoarcerea în România nemaigăsindu-și locul în cultul baptist a iesit din rândul baptiștilor și și-a format o biserică independentă de orientare teologică "Harvest Biblie Fellowship". Ulterior pastorul Barbosu și-a creat o noua familie de biserici moderne de inspirație americană  pe care a numit-o "Vertical Church (Europe)". 

Bisericile Harvest nu au nici o tangență cu doctrina baptistă și  sunt renumite prin forma de manifestare care uneori ne amintește de un club religios, cu muzică " contemporană" de toate stilurile.  În timpul campionatului mondial de fotbal de anul trecut și-au instalat un ecran uriaș în sala bisericii și a invitat membrii să vizioneze meciurile în biserică, aceasta fiind noua viziune futurista "verticală" despre biserica modernă a celor de la Harvest .

                                                   


               .                                               

                                                           

sâmbătă, 13 iulie 2024

Cultul sfinților cu Cristi Negrici




Biserica ortodoxă a anunțat canonizarea a încă 12 sfinți motivul - poporul consideră că aceștia au făcut "minuni " și doresc să fie canonizați