O analiză atentă a Scripturii indică în mod clar că 25 decembrie nu ar putea fi data nașterii lui Hristos. Iată două motive principale:
În primul rând, știm că păstorii se aflau în câmp cu turmele lor în momentul nașterii lui Isus (Luca 2: 7-8) Păstorii nu puteau fi în câmp în decembrie. Conform unor istorici americani , nasterea lui Isus s-ar fi putut produce vara sau la începutul toamnei. Din decembrie este rece și ploios în Iudeea, probabil că păstorii ar fi căutat adăpost pentru turmele lor in timpul noptii .
În al doilea rând, părinții lui Isus au venit la Betleem ca să se înregistreze într-un recensământ roman (Luca 2: 1-4). Astfel de recensăminte nu erau efectuate în timpul iernii, când temperaturile scadeau adesea sub limita de îngheț și drumurile fiind în stare proastă. Realizarea unui recensământ în astfel de condiții ar fi fost un eșec .
Dacă Isus Hristos nu a fost născut pe 25 decembrie, Biblia indică când sa născut? Pasajele biblice indică a doua parte a anului ca cel mai probabil timp al nașterii lui Isus, bazat pe concepția și nașterea lui Ioan Botezătorul.
De la data când Elizabeta (mama lui Ioan) era în a șasea lună de sarcină, când Isus a fost conceput (Luca 1: 24-36 ), putem determina perioada aproximativă a anului în care sa născut Isus, știm când sa născut Ioan.
Tatăl lui Ioan, Zacharias, era un preot care slujea în templul Ierusalimului în cursul lui Abia ( Luca 1: 5). . Calculele istorice indică faptul că acest curs corespundea perioadei 13-19 iunie din acel an ( Biblia Companion , 1974, Anexa 179, p. 200).
În timpul acestei slujbe a templului, Zacharia a aflat că el și soția sa, Elisabeta, aveau un copil ( Luca 1: 8-13). ). După ce și-a terminat slujba și a călătorit acasă, Elisabeta a zămislit ( Luca 1: 23-24). Presupunând că concepția lui Ioan a avut loc la sfârșitul lunii iunie, adăugarea a nouă luni ne aduce la sfârșitul lunii martie ca cel mai probabil timp pentru nașterea lui Ioan. Adăugând încă șase luni din momentul cand ingerul a instiintato pe Maria ca va naste un fiu si diferenta intre caledare ( Luca 1: 35-36) ne aduce la sfârșitul lunii septembrie ca timpul probabil al nașterii lui Isus.
Deși este dificil să se determine prima dată când cineva a sărbătorit 25 decembrie ca Crăciunul, istoricii sunt de acord în general că a fost cândva în secolul al IV-lea.
Aceasta este o dată foarte târzie. Crăciunul nu a fost observat în Roma, capitala Imperiului Roman, până la aproximativ 300 de ani după moartea lui Hristos. Originile sale nu pot fi trasate nici în învățăturile, nici în practicile primilor creștini.
https://www.ucg.org/bible-study-tools/bible-questions-and-answers/when-was-jesus-christ-born-was-jesus-born-on-december
După părerea mai multor cercetători Crăciunul a început să fie sărbatorit la inițiativa împăratului Constantin în sec. IV pe 25 decembrie pentru a înlocui sărbătoarea păgâna a Saturnaliilor de la aceea data, cu scopul de a ai determina pe păgânii care erau majoritari (90%) în vremea aceea să treacă la religia creștină. Chiar dacă inițial în decembrie , în urmă cu mii de ani se sărbătorea Saturnaliile, Crăciunul nu este o sărbătoare pâgăna cum insinuează unii ci o sărbătoare creștină de vestire a nașterii lui Hristos. Problema este ca oamenii au laicizat această sărbatoare în ultimii ani în mod dramatic , pentru cei mai mulți pierzandu-și semnificația creștină .
Ai tot dreptul să condamni laicizarea sărbatoririi Crăciunului prin adăugarea lui Moș Crăciun, și tot felul de alte tradiții la români de ispiratie păgâna dar în nici un caz nu ai dreptul să încerci să desfințezi Crăciunul numindu-l "sărbatoare pagână" atâta timp când la 25 decembrie creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului Isus Hristos .
Psihoza creată în ultimul timp pe internet pe unele grupuri împotriva Crăciunului este o aberație și nu slujeste decât interesele adversarilor creștinismului .
Data precisă a nașterii lui Hristos (octobmrie sau decembrie) nu este așa importantă, nașterea lui Hristos este importantă și trebuie vestită și sărbătorita la fel ca si până acum cu colinzi si vestirea Evangheliei pâna la revenirea Sa.
Bisericile tradiționale au adăugat la Crăciun atenția deosebită pe care creștinii ar trebui să o acorde celor aflați în dificultate, acesta fiind un alt element pozitiv profund creștin care este adus odată cu sărbătorirea Crăciuinului.
..