miercuri, 2 ianuarie 2019

Mituri bizantine

                                                               


In mediul ortodox in special in cel al preotilor se vehiculeaza mituri pe care autorii lor le promoveaza ca pe adevaruri fundamentale. Iata cateva din acestea.

 1.Biblia este creatia Bisericii Ortodoxe din secolul IV, respectiv al preotilor B.O. 
Care este de fapt adevărul ?

   Biblia care este compusa din mai multe carti avand peste 100 de autori  care cuprinde Vechiul si Noul Testament,  a fost scrisa  intr-o perioada de aproape 1000 de ani (incepand cu anul 922 IH).
In ce priveste  cartile care compun Noul Testament au fost scrise in primul secol dupa Hristos de catre mai multi autori deja cunoscuti, acestea circuland in mediul crestin ca carti individuale sau grupate in mai multe volume.
 Primul “canon” a fost realizat în mod oficial în anul 170 d.Hr., fiind cunoscut sub denumirea de Canonul Muratorian. Acesta a inclus toate cărţile de astăzi ale Noului Testament, cu excepţia epistolelor către Evrei, Iacov şi 3 Ioan.
Conciliul de la Cartagena (anul 397 d.Hr.) a reafirmat aceleaşi 27 de cărţi ale Noului Testament ca având autoritate şi inspiraţie divină , aceasta fiind ultima autoritate canonica. 
 Concilul era format din episcopi reprezentand comunitati locale ale bisericii oficiale de stat care era la acea data Biserica Catolica si era prezidat de imparat care deseori era cel care lua deciziile finale. Conciliul nu a creat nimic doar a confirmat ca fiind canonice cartile care circulau , fiind intrebuintate deja de secole in biserici.

 2. Un alt mit propagat intens in mediul bizantin este ca Biserica ortodoxa a aparut in secolul I si tot atunci ar fi  aparut si cultul pentru Maria si cultul sfintilor , moastelor etc. 
Care este adevarul istoric ?
  In secolul I a aparut Biserica Crestina primară (fara nici o alta denumire) Biserica ortodoxă a aparut oficial cu acest nume  in anul 1054 cand Biserica catolica (infiintata la initiativa imparatului Constatin in secolul IV prin unirea mai multor biserici crestine)  sa despartit in doua , bisericile din Răsărit lundu-si numele de Bisereica Ortodoxă. 
    Cultul sfintilor  fiind preluat din religiile pagane, acestea au aparut treptat iar prin secolele III - IV sau raspandit pe o scara mai larga ,fiind introduse in final in dogma bisericii oficiale dupa secolul IV. 

 Biserica crestina care reprezenta  in vremea lui Constantin cel mult 10% din populatie a asimilat -odata cu maselele enorme de pagani care au fost increstinate "forțat" prin interzicerea religiilor pagane in secolul IV - multe credinte si traditii pagane , declarandu-le crestine .

Surse :  Inchinarea adusa mamei si copilului

Earle-E-Cairns-Crestinismul-de-A-Lungul-Secolelor

...