luni, 4 octombrie 2021

Adevărul despre liberalism vs conservatorism în bisericile baptiste

                                                                                     

                                                                                  



Pentru cei mai tineri care nu stiu cum a fost biserica baptista inaintea lor, sa incepem cu un scurt istoric. In perioada comunismului dar si in primii  ani care au urmat in bisericile baptiste se predica din Sf. Scriptura capitol cu capitol mai ales Noul Testament, asta includea recomandarile apostolul Pavel cu privire la imbracamintea femeilor crestine ( cu rochii decente, fara pantaloni, fara bijuterii, fara machiaje, fara par vopsit) etc. La fel se intampla in toate  bisericile neoprotestante. 

Deasemeni se predica in detaliu din  Iacov despre  fapte, Matei 25 Judecata finala , pilda fecioarelor intelepte etc. In consecinta credinciosii  isi insuseau aceste predici si cautau sa respecte in mare masura aceste invataturi si reguli scrise in Scripturi. Nu intamplator neoprotestantii erau numiti si "pocaiti" pentru ca erau diferiti de lume in toate aspectele.

 In ultimii ani insa toate acele capitole referitoare la tinuta femeilor sau altele care nu se regasesc in teologia protestanta au disparut treptat din predici, predicatorii tineri limitandu-se sa predice despre teologia harului, jertfa lui Hristos si Vechiul Testament, dupa moda timpului.

 Cauza schimbarilor au fost noile curente teologice  care au aparut in bisericile baptiste venite din occident , in ultimul timp facandu-si simtita prezenta neo-liberalismul de origine americana din scoala lui James MacDonald,  Bill Hybels si Rick Warren.

 Adversarul declarat al teologilor liberali  fiind ceea ce ei numesc "Legalism". ( https://koritar.files.wordpress.com/2008/03/eseul-despre-legalism.doc)

Legalism în viziune liberală însemnând aplicarea ad-litteram a Scripturii.

"Să impui autoritatea bibliei asupra a tot ce învăţăm şi practicăm este legalism ..." afirmă neo-leberalii.   

                                                                               


        

In ultimul timp suntem nevoiti sa constatatam  ca curentul neo-liberal a renascut mai viguros in mai multe biserici baptiste . Pe saitul unei biserici baptiste din  Bucuresti a fost postat recent o predica  intitulata " Jugul legalismului" . Titlul predicii spunea totul, razboi total declarat legalismului .

Ce spune pastorul ca este legalism ? Sa respecti reguli pe care ei le considera inutile precum  indicatiile apostolul Pavel cu privire la imbracamintea femeilor crestine cu rochii,  cu purtarea baticului (cap acoperit) , sa fi impotriva machiajului, a vopsirii parului, sa fi impotriva bijuterilor  toate acestea sunt numite de pastor " legalisme" .

Deasemenea legalisti  sunt numiti de pastorul " progresist" : cei care spun ca nu este bine sa existe tobe in biserica, sau ca bisericile cu tobe sunt lumesti,  sa afirmi  ca nu este bine sa asculti muzica rock sau alte stiluri asemanatoare. Tot ce sa sustinut ani de zile in biserica baptista ca este rău și lumesc  acum este bun si tot ce sa considerat ca  sunt lucruri Scripturale care trebuiesc respectate acum sunt considerate legalisme, iar enoriasii de la biserica "progresista" râd pur si simplu cand aud de aceste reguli din trecutul bisericii .

Ce le propune pastorul in schimb ? dogma protestanta a harului care te scapa de regulile "rigide" gen "nu e voie asta si asta." unde este har este libertate deplina spune aceasta teologhie inovatoare. Oamenii sunt idoctrinati cu aceasta doctrina neo liberala incat aproape ca uita de Scriptura...dar la ce iti mai trebuie Scriptura daca ai doctrina ? Pana la urma ce este doctrina unei cult, biserica ? Este interpretarea pe care pastorul o da Scripturii dupa propriile percepte, iar ascultatorii percep Scriptura prin prisma acestei doctrine. 

Astazi putine biserici baptiste mai merg pe varianta traditionala de a se predica din recomandarile apostolului Pavel referitor la tinuta femeilor (batic, machiaje, manichiuri, pantaloni, par vopsit etc.) majoritatea au lasat  libertatea de alegere a fiecarei persoane de a adopta sau nu acele recomandari. La extrema opusa sunt cei care au adoptat teologia liberala care au etichetat toate acele recomandari si orice alte reguli care le ingradeste libertatea de manifestare ca fiind  "legalisme" si automata stigmatizare a lor , un " jug" de care trebuie sa ne eliberam .

In acest timp curg pe internet marturiile profetilor penticostali care spun cum Dumnezeu le-a revelat ca femeia trebuie sa aibe capul acoperit , iar in banci nu trebuie sa  stea barbati langa femei ca la spectacol ca asta este o uraciune inaintea Domnului. 

Acum pe cine sa mai crezi ca doar este un singur Dumnezeu si un sigur adevar revelat, desigur pe cel care are calauzirea Duhului Sfant, nu doctrine.

Pentru cei "spalati pe creier" prin indoctrinare sistematica, care merg la o sigura biserica toata viata este mai greu sa afle adevarul lui Dumnezeu, si probabil pe multi nici nu-i interseaza adevarul divin ci doar sa creada in ceva si acel ceva sa fie convenabil lor (firii pamantesti). 

Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun ne spune Scriptura, deci suntem datori sa fim deschisi catre cautatea adevarului, chiar daca acesta poate fi gasit alta parte decat in propria ograda. 

Adevarul despre liberalism si legalism de pastor Cristian Ionescu S.U.A 

"Antiteza conceptuală și contrastul ideologic sunt foarte clare: liberalii ne numesc legaliști, iar noi îi numim… liberali! Pentru ei este o luptă de eliberare a firii pământești, în vreme ce noi luptăm pentru a menține măcar un dram de decență, reverență și bun simț." 

  https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2013/02/23/adevarul-despre-liberalism-vs-legalism/


lucrurilor/

A nu se intelege totusi ca toate bisericile baptiste sunt neo-liberale, mai sunt si conservatoare 

Modul de se imbraca diferit de lume , evitarea machiajului, imbracamintea specifica femeilor, neacceptarea anumitor instrumente si stiluri muzicale in biserica au servit drept un semn al identității neo-protestanților care exista de peste o suta de ani in Romania.  Credința noastră nu este doar în minte, ci se manifestă și se reazemă și pe realități exterioare, altfel dispare orice deosebire față de lume cu care va ajunge sa se identifice.


Vezi si Baptistii fandamentalisti versus baptistii liberali 


.