duminică, 21 august 2022

Credinta adevarata - o prorocie neimplinta

 


In anul 1988 aparea in SUA la Societatea Misionara Romana cartea "Credinta Adevarata"  autor pastorul (pe atunci baptist) Iosif Ton . Cartea a ajuns si in Romania si a fost distribuita prin biserici ,desi introducerea de carti religioase in Romania era intrerzisa  existau persoane care erau dispuse sa isi riste libertatea si chiar viata pentru a introduce bibllii si literatura religioasa care era distribuita gratuit. Am reusit sa citesc si eu cartea in acea perioada , are multe  subiecte interesante  dar  ceva mi-a ramas in memorie peste ani este vorba despre o "profetie" al pastorului Ton. Dansul spunea in cartea sa ca in Romania sunt atat de putini neoprotestanti pentru ca nu exista libertate de exprimare , dar daca intr-o buna zi s-ar intampla o minune si comunismul ar cadea , oamenii vor avea acces neingradit la informatii , vor putea sa cunoasca credinta adevarata, si se vor intoarce in masa la pocainta si la credinta Evanghelica.

Nu a trecut mult timp si minunea sa implinit in dec. 1989 comunismul a cazut Romania a devenit o tara libera in care ne puteam exprima liber si in domeniul religiei . Si ce a urmat ? In anul 1990 si intr-o oarecare masura in 1991 a existat o crestere importanta dar nu spectaculoasa a convertirilor in bisericile neoprotestante insa in anii care au urmat numarul de convertiri a scazut treptat. Sa intamplat un eveniment neprevazut de catre pastorul Ton in "profetia" sa , Bisereica Ortodoxa nu sa prabusit ci dimpotriva, dupa ce in vremea comunismului era ca si inexistenta, avea putine lacasuri de cult  si preoti, nu existau pelerinaje la moaste ca acum, absenta totala din media comunista,  la cativa ani dupa Revolutie BOR a revenit la Puterea pe care o avea inainte de aparitia comunismului . A primit de la primarii terenuri in parcuri din centrul oraselor pentru asi construi biserici , a primt finantare de la stat pentru constructia a lacasuri de cult impunatoare , a primit spatiu pentru  emisiuni religioase la TVR la ore de varf, si-a infiintat posturi de radio si TV proprii , in timp ce neoprotestantii cu greu au obtinut cateva licente pentru posturi radio locale. 

BOR a fost sustinuta si de politicieni  si in final in doua decenii a castigat simpatia  majoritatii romanilor cu radacini ortodoxe . Un alt detaliu pe care nu-l putem ignora oamenii sunt foarte legati de religia in care s-au nascut , o spun din propria experienta, in plus religia ortodoxa iti ofera toate libertatile de pe lumea asta, iti promite "luna de pe cer" (sau raiul) si nu iti cere aproape nimic decat eventual plata unor taxe la biserica locala si acelea zis facultative. Deci iata biserica  "ideala" pentru lume.

Singurul cult neoprotestant care a progresat numeric vizibil  a fost cel Penticostal, unde se pune accent pe lucrarea Duhului Sfant, vindecari, pentru cine a trecut pe acolo a vazut diferenta intre ei si baptisti . Baptistii la precedentul recensamant erau sub 1% (0,60%) la recensamantul actual posibil (?) sa scada sub aceasta valoare , departe de visul de 90% din 1988 . Motivul scaderii , au plecat multi tineri in occident in cautarea de salarii mari si imbogatire rapida.

Au existat si alte motive pentru care baptistii au scazut numeric in loc sa creasca cum ne-am fi dorit , concurenta puzdereiei de sectute americane nonconfesionale aparute in ultimii ani , in orasele mari in special,  acestea ofera tinerilor muzica moderna (inchinare contemporana )  si stari de extaz , eliminarea unor reguli scripturale care ingradesc unele libertati  din biseriile conservatoare , dar si mai permisive in ce priveste pacatul. Sunt organizate in asociatii religioase (gen asociatia de locatari , nefiind cult nu li se cere mare lucru) .

Ca un raspuns la concurenta unele biserici baptiste cu pastori tineri au trecut  la  forme de manifestare mai moderniste , muzica ritmata zis contemporana, libertati de tot felul, inovatii  pe care "pocaitii "  le resping dar tinerii libertini le acepta. 

Ca esecul sa fie total unii au declansat o lupta cu asa zisul "legalism" (pas.L. Balanescu, Barbosu) prin legalism ei intelegand reguli impuse  de biserici privind tinuta, stiluri muzicale laice, tobe, sunt multi pastori cu inclinatii vadite spre modernism si  liberalism in cult.

 LIpsesc pastorii si credinciosii plini de Duhul Sfant in schimb avem  multi plini de  duhul lumii , cu acestia nu putem concura cu penticostalii  care au deja 1,92% (362 314) . Fara lucrarea Duhului Sfant si cu duhul lumii  nu avem sanse de progres, ci ne vom afunda in lume...cu totul.

BOR in primele doua decenii dupa Revolutie au pierdut doar 0,40% din apartinatori, o cifra nesemnificativa.

Intre timp cu cativa ani in urma pastorul Ton , a trecut de la baptisti la carismatici, dar asta e o alta poveste.

                                                                    


...