miercuri, 30 august 2023

Care este diferența între baptiștii generaliști și baptiștii reformați

 

              
       Biserica Baptistă Providența - Timișoara- generalistă - in spatele anvonului se află  bateria de tobe. 


     Baptiștii generaliști (sau generali) și baptiștii particulariști (sau reformați)  poartă același nume deci sunt frați dar "vitregi". 

Care este deosebirea între ele ? Scurt istoric:

 Baptiştii generalişti s-au organizat în biserici începând cu anul 1611, prima biserică fiind constituită la Amsterdam  sub indrumarea pastorului puritan englez  (fost anglican) John Smyth .

Biserica baptistă particularistă (reformata) a fost înființată în anul 1633. Ea descinde din Independenți, avându-l ca păstor pe Henry Jacobs

Doctrina:  Particulariștii susțineau că Isus Cristos a murit doar pentru cei aleși sau predestinați. Teologia baptistă particularistă s-a dezvoltat pe linie reformată sau calvină.

Baptiștii generaliști au respins fățiș toate doctrinele calviniste, susținând că dragostea lui Dumnezeu se manifestă față de întreaga omenire, nu doar față de cei aleși sau predestinați. Cei care mor nemântuiți sunt rezultatul refuzului mântuirii oferite de Dumnezeu, nu a faptului că nu a existat nici un fel de posibilitate de mântuire datorită predestinării. 

 In pricipiu  baptiștii reformați au ca fundament teologic doctrina lui Jean Calvin iar baptiștii generaliști cea a lui Martin Luther și John Smyth. 

                                       


Un alt element distinctiv  care separă cele două ramuri ale baptismului este:

Principiul de închinare .

Baptiștii reformați susțin  principiul  regulativ (sau regulat) de închinare , cei generaliști pe cel normativ.

Principiul regulator de închinare este o doctrină teologică creștină potrivit căreia închinarea publică adusă lui Dumnezeu trebuie să cuprindă acele și numai acele elemente instituite, legiferate sau introduse prin poruncă sau exemplu în Biblie; că Dumnezeu instituie prin Scriptură tot ceea ce cere pentru închinare în biserică și că orice altceva este interzis. 

Un element important în această doctrină este instrumentația  care se rezumă în general la orga sau pian (sau mai rar în unele biserici nici un instrument in lăcașul de cult) motivația - Noul Testament nu menționează întrebuințarea instrumentelor în închinare. Principiul regulator este practicat mai ales în  Bisericile Reformate conservatoare, în Mișcarea Restoraționistă și în alte denominații protestante conservatoare, găsindu-și expresia în documente confesionale cum ar fi Mărturisirea de credință de la Westminster și Mărturisirea de credință baptistă de la Londra.

Principiul normativ de închinare  stipuleaza ca  tot ce nu e interzis în Scriptură este permis în închinare, atâta timp cât este potrivit păcii și unității bisericii.

Din acest motiv cel putin o parte din bisericile baptiste generaliste americane au acceptat cu lejeritate introducerea prin anii 1965-70 a muzicii laice pe versuri religioase (pop rock etc) numită Christian Contemporary Music și al instrumentelor specifice acestor stiluri muzicale, bateria de tobe si chitari electrice. Ulterior aceste stiluri muzicale și instrumente au fost introduse în aproape majoritatea bisericilor neoprotestante cu excepția celor Baptiste Reformate, bisericilor Reformate conservatoare ,  Prezbiteriene (conservatoare) , Menonite  și in parte cele Adventiste. 

 Pastorii baptiști reformați pe de altă parte au luat atitudine împotriva "mișcarii muzicii creștine contemporane "  demascând-o ca fiind promovatoare a divertismentului deci eretică. Un exemplu poate fi pastorul Peter Masters de la biserica baptistă "Metropolitan Tabernacle" din Londra (biserica în care a fost pastor Spurgeon) care a scris mai multe cărți pe acest subiect dintre care una a fost tradusă în româna sub titlul "Închinarea un ghiveci" . 




În acest timp pastorii baptiști (generaliști) din România unii  fie ignoră subiectul fie salută cu entuziasm noua modă cu muzica laică pe versuri religioase pe care o numesc  "muzica nouă". 

 În concluzie fiecare ramură a baptismului are și părți bune dar și unele discutabile  , deși fiecare biserică locală are propria politică în ce privește închinarea prin muzică. 

   

.

                                       




.


 

joi, 24 august 2023

Mărturia unui tinere care a fost atrasă într-o "biserică" independentă care se manifesta prin "închinare contemporană"

 

Mărturia unui tinere care a fost atrasă  într-o "biserică" independentă care se manifesta prin "închinare contemporană" pe care a parăsit-o pentru o credinţa creştină autentică 

A trăi o pocăinţă surogat este mai grav decât a nu crede în Dumnezeu. Domnul Isus Hristos a avut cele mai grele cuvinte dintre toate câte a rostit faţă de farisei, cărturari şi preoţi..........
           Nu mai vrem să plătim nici un preţ şi ţinem morţiş să ne bucurăm. Facem orice ca să ne bucurăm. Lumea în care trăim se aruncă disperată în distracţii şi noi ni le-am inventat pe ale noastre, cu gust de religie şi coloranţi artificiali. Am imitat cum puţini pot imita lumea şi am adus-o în bisericile noastre, botezînd-o cu nume creştin. Ne legănăm şi cântăm după duhul lumii, trăim după duhul lumii, vorbim după duhul lumii, ne îmbrăcăm după duhul lumii, mâncăm şi bem după duhul lumii! Ne-am lăsat siluiţi de lume şi nici măcar nu mai opunem rezistenţă! Părinţii credincioşi asistă cu nepăsare şi neputinţă la batjocorirea copiilor lor, batjocorire care nu se face în lume ci chiar în ceea ce ei numesc biserică. Creştinismul a ajuns să fie “cool”, senzaţiile provocate şi trăite în mod artificial fiind confundate cu bucuria în Duhul Sfânt. Am ajuns în vremurile în care este mai periculos să-ţi duci copii la biserică decât pe stadion. Pentru-că dacă învaţă o cale strâmbă a pocăinţei nu vor mai avea nici o şansă. Ori vor crede că sunt bogaţi dar ei vor fi săraci, ori se vor dezgusta de ceea ce au găsit, pe bună dreptate spunând că nu vor o astfel de cale a pocăinţei.
          Nu-i de vină lumea! Ea merge pe calea ei. Sunt de vină cei ce au adormit dar care ar fi trebuit să stea treji, sau să demisioneze!
          Dar dacă cei din frunte au adormit ar trebui să fim treji măcar noi. Şi să nu ne lăsăm duşi de valul înşelătoriei religioase.


Am scris aceste rânduri după ce, în urma publicării materialului intitulat “De ce nu cred în pocăinţa lui Bodo” am primit o scrisoare din partea unei tinere de 23 de ani, Cosmina.
          Scrisoarea ei m-a întristat dar mi-a adus şi bucurie. Am înţeles încă o dată că pericolul despre care vă vorbeam în acel material este real. Pericolul pocăinţei false şi al închinării false. Dar m-am şi bucurat că o tânără de 23 de ani a reuşit să se smulgă din mreaja acestei credinţe înşelătoare, să se reîntoarcă la Scripturi şi să se aşeze pe făgaşul cel bun.
          Am întrebat-o dacă pot să-i public scrisoarea şi iată ce mi-a scris în cea de-a doua scrisoare şi din care extrag doar un fragment:
          “Vă rog să vă rugaţi, şi dacă credeţi că scrisoarea publicată va fi spre gloria lui Dumnezeu atunci da, puteţi să o publicaţi. În acelaşi timp, rugaţi-vă şi pentru mine pentru că în urma publicării scrisorii vor fi reacţii şi aş vrea să ramân tare în lucrurile pe care mi le-a încredinţat Dumnezeu. Mă simt ca un copil printre lupi înfometaţi gata să mă sfaşie, în locuri unde ar fi trebuit să găsesc o turmă şi un Păstor. Sunt puţini oamenii credincioşi pe lângă care pot să mă întăresc în omul dinlăuntru prin părtaşia frăţească. Slavă Lui că a găsit cu cale să înfruntăm aici prigoniri şi acolo odihnă! “
          Am stat într-un moment de cumpănă. Mă gândeam să o protejez pe Cosmina şi să nu fac publică scrisoarea sau să-i dau alt nume. Dar mi-am adus aminte că Domnul Isus spunea că ucenicii Lui vor fi prigoniţi. De ce prigoniţi? Pentru că ei au ales să fie altfel. Altfel decât lumea şi altfel decât lumea religioasă. Pocăiţii spun că ei sunt altfel decât lumea. Trecând peste faptul că afirmaţia aceasta nu se mai potriveşte cu realitatea ar trebui să ne gândim dacă nu cumva este nevoie să nu ne mai potrivim nici cu chipul organizaţiei religioase din care facem parte. Potrivirea, asemănarea, trebuie să fie cu Hristos şi numai cu El.
          Şi m-am gîndit apoi că persecuţia religioasă nu a făcut rău nimănui. Dimpotrivă! Se vede aceasta azi, în libertate, când, de bine ce ne este, am început să ne facem viţei de aur şi să ne ridicăm la joc şi veselie. Nu s-ar fi întâmplat aşa ceva în timpul persecuţiei comuniste.
          Şi apoi oare nu vrea Satan ca toţi să tăcem şi înşelătoria să continue? Dar Dumnezeu nu se lasă fără mărturie.
Iată dar scrisoarea Cosminei:
          “Pace, frate Dan.
          Numele meu este Cosmina. Am 23 de ani iar în Februarie fac 3 ani de când m-am pocăit. Sunt din Bucureşti

          Vă spun sincer că şi eu am fost tare înşelată. Am fost prinsă în magia ritmurilor muzicale şi a fel de fel de manipulări emoţionale, în special prin muzică. Într-adevăr îmi puneam întrebarea: De ce am aceleaşi stări când mă “închin” Domnului ca atunci când eram în lume la un concert necreştin? Poate închinarea pentru Satan să fie aceeaşi ca închinarea pentru Dumnezeu? Ştiam că nu… dar nu ştiam nici să explic, nici nu cunoşteam adevărata închinare ca să pot face distincţia. Practic săream, dansam, mă învârteam… făceam tot felul de chestii de care sincer să vă spun acum… mi-e ruşine. Oamenii veneau totuşi şi-mi spuneau: “Ce minunat te închini Domnului! Cât de mult mă încurajezi când te văd cum te “închini”!” “Ai darul închinării!” etc…
          Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a venit o perioadă de criză în viaţa mea (pe plan spiritual). L-am ascultat pe Paul Washer când a fost în mai 2010 în Bucureşti apoi am continuat să ascult oameni duhovniceşti, inclusiv Zac Poonen. Şi mi-am dat seama că ceva chiar nu merge. Am plecat din biserică şi din toate activităţile “religioase” în care eram implicată. Şi am început să-l întreb pe Dumnezeu… “Ce este mântuirea?”. “Ce este Crucea Ta?”
           Am luat-o de la început… fiecare pas… La un moment dat… ceva s-a întamplat. Am început să înţeleg atâtea minciuni în care credeam ferm, atâtea păcate pe care nu le vedeam… Şi am început să fug la propriu şi la figurat de ceea ce se numeşte “închinare” astăzi… Mă înfricoşez şi mă apucă fiorii groazei numai când ascult câteva acorduri ale melodiilor “creştine” pe care odată, cândva, mă “închinam” Domnului.
          Din Iunie, de când Dumnezeu m-a regenerat, până în momentul de faţă… încă mă minunez de mântuirea Lui Dumnezeu, de dragostea lui arătată la Cruce, de jertfa Lui… Şi mi-am adus aminte ce a spus Paul Washer că dacă Jertfa lui Hristos e plictisitoare pentru tine, sau că e ceva ce ai inţeles când te-ai pocăit – eşti înşelat! Că poţi să petreci veşnicii meditând la Jertfa Lui şi întotdeauna va fi nouă şi minunată! Glorie Lui!

          Când l-am ascultat pe Bodo şi m-am gândit la ceea ce a spus… m-am întristat… Să te pocaieşti pentru a “face şi tu ceva pentru Dumnezeu” e tare trist. Şi ce e şi mai trist… e că am întâlnit puţini oameni care să înţeleagă pericolul în care ne aflăm. Nici eu nu l-am înţeles dar Dumnezeu a avut milă de mine şi are milă în continuare. Mâna Lui Dumnezeu nu e prea scurtă ca să mântuiască, dar inima omului e prea împietrită ca să se lase mântuit… pentru că asta înseamnă să renunţe la “Eu”. Aici mi-a fost şi mie greu… Mi se spunea că ceea ce fac “Eu” nu e închinare (de către 2-3 fraţi tare dragi) dar “Eu” mă “simţeam prea bine” ca să renunţ.
          Mulţumesc Domnului pentru încurajarea pe care am primit-o prin editorialul  dvs.. Dumnezeu să fie glorificat în toate!
          Fiţi binecuvântat!

          P.S.: Imi pare rău că dragostea, îngăduinţa creştină, sfinţenia, toleranţa, credinţa, harul… sunt înţelese atât de greşit astăzi…”

          Pe de o parte este bine că fiecare poate să creadă ceea ce vrea şi nu se impune de undeva de sus ce să credem. Dumnezeu ne-a acordat această libertate şi omul să nu-şi permită să o anuleze. Dar tocmai pentru că fiecare poate să creadă ce vrea există pericolul ca să coborâm ştacheta credinţei jos de tot pentru a putea atrage în jurul nostru cât mai mulţi care să împărtăşească această credinţă şi, în felul acesta, să ne justificăm superioritatea faţă de alţii.
          Dacă veţi privi cu atenţie în jur o să constataţi că aşa se întâmplă. Nu doar cultele istorice nu mai au pretenţii la viaţa interioară a credinciosului şi pun accentul doar pe o viaţă exterioară şi pe o declaraţie verbală a credinţei ci şi cultele mai nou apărute.
          Coborâm standardul pentru că vrem să atragem în jurul nostru şi să nu ne pierdem influenţa, sau să câştigăm influenţă. Ca să fiu drept şi bine înţeles mai spun o dată că aşa se întâmplă în aproape fiecare grupare, chiar şi în gruparea din care eu fac parte. Într-un singur loc, din câte cunosc, nu se întâmlpă aşa şi se menţine un standard înalt, standardul Sfintelor Scripturi.
          În cele mai noi grupări neoprotestante oamenii sunt atraşi prin muzică şi mesaje despre vindecare şi bunăstare materială, sau despre dragostea lui Dumnezeu fără limite şi fără pretenţii. El te iubeşte aşa cum eşti. 

Nu mă mir că aceste grupări cresc tot mai mult şi s-a ajuns azi la adunări de zeci de mii de membri. Dar Domnul Isus spunea că poarta este strâmtă şi calea este îngustă şi puţini merg pe ea.
          Cât de diferit punem noi problema atunci când vorbim despre noi convertiţi dacă ne comparăm cu cel mai mare om care trăit până la Domnul Isus Hristos, şi anume Ioan Botezătorul. Veneau oamenii cu grămada la el ca să fie botezaţi şi el îi trimitea acasă. 

Le spunea ca mai întâi să se schimbe, să-şi schimbe atitudinea faţă de cele lumeşti şi să nu se joace cu Dumnezeu pentru-că securea a fost deja înfiptă la rădăcina pomului şi numai cei cu adevărat născuţi din Dumnezeu vor putea aduce rod bun, pentru slava Tatălui din cer. Pe Ioan Botezătorul nu-l interesa numărul ci calitatea. El nu avea alt interes decât ca Dumnezeu să fie glorificat şi calea lui Hristos către inimile oamenilor să fie deschisă. De aceea a fost cel mai mare prooroc. Nu a făcut nici o minune şi nici un semn, dar a fost cel mai mare pentru că a ţinut ştacheta sus. Croieşti cărări drepte şi pregăteşti calea lui Isus Hristos înspre oameni când predici adevărul nu când faci circ şi spectacol sau îţi urmăreşti interesele tale , personale sau de grup.


Sursa : http://www.radiounison.ro/editorial/nici-cosmina-nu-crede-in-pocainta-lui-bodo.html


.

miercuri, 23 august 2023

Radio Vocea Evangheliei între speranțe și realizări

 






La scurt timp după Revoluție în anul 1991 pastorul  Iosif Țon a anunțat la Oradea în că se dorește infințarea unui post de radio creștin "evanghelic", fiind pasionat de domeniul acesta am contactat comitetul de ințiativă și le-am cerut ca și orașul în care mă aflam să fie inclus pe listă . Am primit un răspuns pozitiv, și m-am implicat cât am putut pentru obținenrea licenței de 24 de ore și alte activități preconizate pentru inființarea stației locale. Eram foarte entuziast pe vremea aceea în privința impactului pe care un post de radio creștin îl putea avea în societate. Un coleg de profesie inginer care ulterior sa angajat la RVE , ma temperat cu afirmația " Stai liniștit că nu va fi nevoie să dărâmăm pereții bisericii de atâta lume care se va pocăii în urma programelor de la radio." 

Și a avut dreptate, impactul a fost de la început unul modest inclusiv datorită lipsei de viziune a celor care erau la conducerea stației locale. Erau izolați față de ascultători ,pareau ca  nu-i intersează opiniile acestora, se temeau de reacții negative (critici) probabil din partea unora și au ales să ignore opiniile lor . Deși au fost unii din redactori cu talente vizibile în domeniul jurnalistic, multe subiecte inportante au lipsit din programele lor. Nu sa abordat spre exemplu istoria creștinismului, cea adevarată  și aici ar fi existat un domeniu vast de discuții. 

Pe de alta parte muzica difuzată a mers din ce în ce mai mult spre genul "contemporan" adică  ritmată, cu multă percuiție, pe un ton de divertisment și acest stil a devenit dominat în ultima perioadă. Și poate fără să-și dea seama RVE a ajuns să facă mai mult rău decât bine  contribuind la inrădăcinarea aceastei mode a muzicii cu iz de divertisment , pe versuri religioase. Redactorii, operatorii care aleg această muzică sunt  fie tineri și "progresiști", fie de vârstă mijlocie dar fără capacitatea de a putea diferenția stilurile muzicale, considerând că toate sunt bune, versurile contează , stilul muzical mai puțin.  

În concluzie speranțele în ce privește RVE au fost mari la început, dar pâna la urmă cei care au profețit să nu ne așteptăm la miracole au avut dreptate. 


.

duminică, 20 august 2023

Călătorie în iad


"Am văzut biserici și congregații pline de modernism......."



 


marți, 15 august 2023

Demonii din pod și sindromul filmelor horror


Tragedia "bisericilor"  independente (club)  cu pastori  școliți  la Fără frecvență 



 

marți, 8 august 2023

Ce spune biblia despre extraterestrii ?

 Internetul este plin de imagini cu extraterestrii in special  saiturile de limba engleza, teologii  au opinii diferite referitor la acest subiect, unii  afirma ca nu este exclus ca Dumnezeu sa fi creat  fiinte asemenea oamenilor pe alte planete . Insa imaginile care au aparut de-a lungul timpului ne prezinta niste fiinte cu chipuri foarte ciudate, chiar infricositoare uneori, cum este posibil ca Dumnzeu sa fi creat asa ceva ? Este posibil ca acestia sa fie extraterestrii sau demoni ?

                                                           

                                                 


                                                           


       Desi pastorii neoprotestanti mai rar abordeaza acest subiect avem totusi  un video recent cu opinia pastorului baptist Timotei Tatar acesta neaga existenta extraterestrilor pe motiv ca in biblie nu este mentionat nimic in acest sens . Ramane totusi un semn de intrebare in ce priveste sutele sau miile de imagini cu OZN -uri si extraterestrii exisitente in mediul online  greu de crezut ca toate sunt trucaje.

            

.

vineri, 4 august 2023

Pastorul Gabi Zagrean despre cum arată falsa pocăință la modă

 Pentru a doua oară în decurs de câteva zile un pastor penticostal ne arată adevarata față a creștinismul modern neoprotestant, prima dată Cristian Boariu, acum Gabi Zăgrean . Ambii au atins același subiect cel al divorțului și al lăcomiei, al goanei după placeri . Dar oare cine să fie vinovat ? pocaiții închipuiti desigur  dar și pastorii care i-au vârat pe gât ani la rândul predici în care spunea că nu e nimic rău să  să îți dorești să fi bogat că doar și Iov și alții profeți ai Vechiului Testament  au fost bogați și totuși placuți Domnului . Pe de altă parte au evita să predice ce ne-a spus Hristos în Noul Testament : Luca 16 :25  ca să nu fie acuzați de impocrizie probabil  iar acum culeg roadele. Sa ajuns să nu mai fie nici o deosebire între cei ce își spun pocăiți și lume în multe privințe.


                                         





miercuri, 2 august 2023

Lămuriri și clarificări despre muzica contemporană

 



Andrei Croitoru  mare vlogger , formator de opinii cu mii de urmăritori  încearcă se ne spună că muzica contemporană  nu e grozavă dar nici foarte rea nu este. Dar ce este de fapt muzica creștină contemporana ? 

O definiție simplă ar fi : Este muzica laică (pop, rock, hip-hop, blues, gospel  etc.) pe versuri religioase . Originea acestei muzici fiind anii 1960, mișcarea Jesus Movement din  SUA cînd hipioți formal convertiți și-au adus tobele , chitările în adunările unde au intrat  și au început să cânte muzica cu care erau obșnuiti  pop, rock  la care au adăugat versuri religioase.  Muzica lor a primit numele de Contemporary Christian Music după care bisericile care au adoptat acest stil muzical s-au transformat treptat în săli de spectacol religios contemporan.

 Problema cu CCM este ca sursa de ispirație a stilurilor în care se cânta nu este una divină ca în cazul imnurilor tradiționale ci una umană, lumească și uneori chiar mai rău de atât.😈

                                   


     

.