luni, 29 ianuarie 2024

Biserica Ortodoxă biserica Evului Mediu

 


 Biserica Ortodoxa impreuna cu cea catolica este mai veche biserica din Romania, liturghia practicata in BOR isi are originea in liturghia  alcatuita de arhiepiscopul Ioan Gura de Aur in secolul IV. 
Doctrina bisericii ortodoxe isi are originea in scrierile parintilor bisericesti si sinoadele ecumenice din secolele III, IV cand sa definitivat cultul sfintilor si al Mariei , ulterior legiferandu-se cultul inchinarii la icoane si moaste. 
Chiar si in prezent Biserica Ortodoxa a pastrat aceleasi rit , acelasi liturghie si muzica bisericeasca bizantina aparute in vremea imparatului Constantin continuand cu inceputul Evului Mediu.  
Dupa caderea comunismului in 1990 au aparut voci in Biserica Ortodoxa (in special din zona intelectualitatii laice) care cereau o reforma insa episcopii aflati la conducerea cultului in frunte cu patriarhul au respins orice reforma in BOR. 
Astfel in Biserica Ortodoxa in prezent exista mai multe curente de opinie, pe deoparte sunt ortodocsii moderati (preoti si mireni)  deschisi catre colaborare cu celelate culte.  In cealata extrema sunt preoti cat si mireni care au adoptat o atitidine mai degraba extremista , fundamentalista care praclama ca BOR este singura biserica crestina si respinge colaborarea cu alte culte crestine.  
  Extremistii merg pe ideea ca Hristos a intemeiat o singura biserica ca istitutie care a ramas neschimbata pana in prezent, aceasta fiind Biserica Ortodoxa . 
Acestia aduc ca argument o interpretare eronata a Evangheliei dupa Matei cap.16:18 ,19  
  •  "Si Eu iti spun: tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui.
  •  Iti voi da cheile Imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant va fi legat in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat in ceruri."
  • Pe aceste versete ortodocsii la secole distanta de acest dialog intre Hristos si ucenicul Sau Petru au construit aceasta teorie ca Isus ar fi intemeiat o biserica (ca institutie) care este singura biserica a lui Hristos si care este (cum se putea altfel)  Biserica Ortodoxa .
  •  Biserica Catolica la randul ei a creat si ea o poveste asemanatoare afirmand ca sucesorul lui Petru a fost primul papa si astfel Biserica Catolica este Biserica lui Hristos in realitate ambele aceste doua biserici/culte s-au format dogmatic  in perioada parintilor bisericesti (secolul III-IV) , doctrina lor si ritul ne reveleaza acest lucru.
  • Intre timp catolicii dupa secole de inchizitie in care au torturat sau ucis un numar mare de persoane pentru "erezie" adica vina de a se fi  abatut de la doctrina catolica in perioada medievala, au renuntat intre timp  la doctrina bisericii unice catolice . 
  • Biserica Ortodoxa in schimb au ramas nu doar cu dogma  ci si cu  practicile traditionale: inchinarea la sfinti, moaste  etc.mostenire a Evului Mediu .  Mai mult decat atat prin ramura sa extremista ei nu recunosc Reforma protestanta din secolul XVI care a permis creierea de confesiuni crestine noi continuand sa imparta lumea dupa dogmele medievale in Biserica Unica versus sectari - cei rupti de biserica unica. Este un mod viclean de a manipula populatia dupa mentalitatea si dogmele evului mediu .
  • Teoria cu Biserica Unica ca institutie este o inventie al cultelor seculare cu scopul de a "se umfla in pene" , in Scriptura nu este mentinata biserica  ortodoxa sau catolica , Hristos spune doar "Biserica Mea" nu da nici un nume de cult din prezent. Se poate referi ca biserica ca trup spiritual a lui Hristos, dar si la biserica ca institutie in sensul de comunitate a celor care il urmeaza pe Hristos. 
  •  In realitate Biserica sa divizat incepand cu Conciliul de la Niceea, apoi Calcedon,   Efes, apoi marea schizma a  bisericii catolice din 1054 , aparitia bisericii ortodoxe independente , reforma protestanta.  
  • Hristos a spus In Matei  18: 19-20
  • "  Acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor.” cam asta ar inseamna Biserica in sensul enuntat de Hristos.
  • In secolul XXI , traim dupa alte reguli impuse de un sistem democratic civilizat care a eliminat asa zisa "biserica unica" o teorie falsa desfintata de Reforma Protestanta din secolul XVI. Conform constiutiei in Romania dreptul la constiinta este asigurat , fiecare cetatean are dreptul sa aleaga confesiunea care o considera corecta, fara sa i se impuna un anumit cult religios o practica a unor vremuri apuse .
                                      




miercuri, 24 ianuarie 2024

Așa nu invităm tinerii la Biserică! Pastor Florin Antonie

 

  Pastorii și bisericile au ajuns să folosească tot felul de mijloace de marketing pentru ai atrage pe tineri în biserica. Ceea ce spune pastorul Antonie în predică (ce se practică în occident ?)  e o nebunie, să chemi pe tineri să asculte muzică rock la biserică , cu lumini colorate și fum sau să organizezi competiții sportive în cadrul biserici cu scopul de ai atrage pe tineri  dovedește că biserica respectivă si-a pierdut cu totul busola. La biserică se duc cei care au o chemare pentru mântuire, nu poți să faci din biserică o "peșteră de tâlhari" doar ca să aduni cât mai multa lume acolo, să ai încasări din donații , asta e o afacere nu lucrarea lui Dumnezeu. 

                                                              


vineri, 12 ianuarie 2024

Discutii libere - mistificări ortodoxe versus mistificări protestante

 


Mistificările ortodoxiei

Minciuna de căpătâi în care cred ortodocșii și o  răspîndesc peste tot este că biserica lor a apărut în primul secol și că doctrina lor teologică au primit-o de la apostoli și de atunci a rămas neschimbată. Aceasta teorie poate fi ușor combatută având ca argument Sfânta Scriptură și istoria creștinismului. În nici o biblie din lume nu este menționată biserica ortodoxă, nu a existat o biserică cu astfel de nume în primul secol. 

Biserica din primul secol se numea Biserica Crestină se mai numea și apostolică și un detaliu ce nu poate fi ignorat nu avea în doctrina sa cultul sfinților, al Mariei , al moaștelor etc. O biserică fără aceste elemente doctrinare nu poate fi considerată de rit ortodox . Nu doar Scriptura dar nici alte cărți nu menționeză Biserica Ortodoxă in primul secol, un exemplu poate fi si cartea Didache (invatatura celor 12 apostoli) apăruta spre sfârșitul primului secol nu pomenește nimic de vreo biserică cu numele  "ortodoxă". 

Ortodoxia a fost menționată pentru prima data ca dogmă la Conciliul de la Niceea in anul 325 și ca denumire oficială a unei biserici în anul 1054 la ruperea în două a bisericii catolice (marea schismă) bisericile din Răsărit luându-și numele de Biserici Ortodoxe.

În realitate Biserica Crestină a urmat un proces evolutiv, la început a fost Biserica Primară din primul secol, apoi după dispariția apostolilor din secolul II a urmat  epoca  "parinților  bisericești" (episcopi care s-ar remarcat prin scrierile lor ) apoi a sinoadelor ecumenice . 


De aici se formeză o noua doctrină și Marea Biserică/ Ecclesia Magna numita și Biserica Catolică (adica universală) devenită biserica de stat a Imperiului Roman. Doctrina acestei biserici catolice (catolico-ortodoxe) se conturează având aceste două componente învățăturile părinților bisericesti si a sinoadelor ecumenice, cu Sfânta Scriptură pe lânga primele două.  

Un studiu elementar ne spune că nu a există nici o biserică "ortodoxă" formată în primul secol și neschimbată de atunci, când știm bine cât de mult a schimbat și influențat parinții bisericesti și sinoadele din secolele III,III,IV doctrina.

Tot in această perioadă post apostolică a apărut și dogma care pune tradiția la acelasi nivel (cel puțin) cu Scriptura, aceasta învățătură este nescripturală pentru că în acest mod s-au introdus o mulțime de tradiții  care contravin Scripturii deci învataturii apostolilor .

Toata pretenția ortodocșilor de superioritate pe motiv de biserica lor  este inființată de Hristos este falsă, foarte puțin din modelul bisericii primare îl găsim în Biserica Ortodoxă. 

Biserica Primară a fost o biserică dedicată lui Hristos, în care botezul era efectuat voluntar în urma credinței și pocăinței, pe când la ortodocsi (toți) copiii mici sunt botezati la 2-3 săptamâni, când nu au capacitatea de credință sau discernamânt . Apoi ca adulți  urmează o viață libertină și indiferent cum iși trăiește viața sunt păstrați în "biserică" și numiți "drept credincioși"  acest gen de creștinism putând fi numit în cel mai bun caz un "creștinism formal", dar din păcate așa a funcționat biserica istorică timp de secole . 

Teorile preoțesti  că dacă te spovedești la preot el iți poate lua păcatele și te trimite în rai că asa scrie în Scripturi, sunt teorii scoase din context (textul respectiv se adresa ucenicilor lui Hristos )  biblia trebuie cunoscuta și implinită în intregime, nu să scoatem de acolo  doar ce ne place . "Dacă nu va pocăiti toți veți pieri la fel"  a spus Hristos (Luca 13: 1-5 ) , pocăința este mai mult decât mărturisirea păcatelor.

                                                         


 

Mistificările protestante 

 Doctrina justificarii prin credință a făcut parte din teologia lui Martin Luther, acesta a promovat ideea că singură credința în Hristos poate mântui o persoană, dacă iși mărturisește credința în Hristos este automat mântuită . Și întradevăr există versete în Noul Testament care spun că dacă crezi în Hristos vei fi mântuit, dar există și alte versete care adaugă și alte condiții pe lângă credința pentru a fi mântuit. Aici neoprotestanții au adăugat și pocăința - adică regretul pentru păcatele făcute în trecut și nașterea din nou, teoretic acestea sunt absolut necesare pentru mântuire . Doar că viața reală e plină de neprevăzut, poți să fi la un moment dat într-o stare foarte înaltă spiritual ca apoi să urmeze ispite, perioade de cădere mai mult sau mai puțin dramatice. 

Deci lozinca cu "odată mântuit pentru totdeauna mântuit" nu este Scripturală. Altfel cum se explică afirmațile unor pastori care spun că în iad există și neoprotestanți ? Plus mărturiile unora care afirmă că au fost în moarte clinică sau experiențe extra-corporale și au văzut raiul dar și iadul și în iad au ajuns ei  sau li s-a arătat pe alții cunoscuți care  au ajuns acolo.  Concluzia acestor mărturii dar și al Scripturii este că există o judecată pentru toți oamenii și Hristos va judeca pe fiecare în parte. În funcție de cum și-a trăit  viața va fi direcționat într-o parte sau alta . Isus Hristos va decide în dreptul fiecăruia care va fi viitorul în eternitate. Creștinii nu trebuie decât să se străduiască să impinească Scriptura (Noul Testament) în intregul său și să se ferească de pâcat , iar dacă totuși au avut păcate să își mărturisească păcatele și să spere in mila lui Hristos care îi poate mântui. 

DIDACHE https://crestiniiazi.wordpress.com/istoria-crestinismului/documente-istorice/





luni, 8 ianuarie 2024

Originea și istoria creștinismului și a bisericii | 5. După Niceea...

Cunoașterea istoriei creștinismului este foarte importantă în condițiile în care există mai multe confesiuni  și o presiune din partea cultului majoritar care pretinde că a apărut în primul secol și a rămas neschimbat .Istoria adevărată a creștinismului însă ne dezvăluire o cu totul altă realitate. 




 

vineri, 5 ianuarie 2024

Baptiștii "legaliști" versus baptiștii lumești

 Avem câțiva pastori baptiști care în trecut au infierat "cu mânie proletară" legalismul, unul dintre ei a trecut între timp la Harvest Arad celălat a rămas pastor la o biserică din București. Într-o postare recentă pastorul Paul Negruț trage un semnal de alarmă în privința apariției bisericilor lumești care încep ca biserici independente ca apoi să încerce să intre sub "umbrela" unor culte recunoscute dar venind cu un balast toxic. Pastorul ne vorbește de o  "biserică" independentă care nu a fost acceptată în cultul baptist dar ne putem imagina ce ar fi fost dacă era acceptată și apoi făcea nunți și evenimente cu băutură și dans având în vedere că conducerea cultului are o putere limitată de a interveni în activitatea bisericilor locale. Oricum deja avem biserici care seamănă a club și lumescul e prezent în multe adunări.