luni, 29 ianuarie 2024

Biserica Ortodoxă biserica Evului Mediu

 


 Biserica Ortodoxa impreuna cu cea catolica este mai veche biserica din Romania, liturghia practicata in BOR isi are originea in liturghia  alcatuita de arhiepiscopul Ioan Gura de Aur in secolul IV. 
Doctrina bisericii ortodoxe isi are originea in scrierile parintilor bisericesti si sinoadele ecumenice din secolele III, IV cand sa definitivat cultul sfintilor si al Mariei , ulterior legiferandu-se cultul inchinarii la icoane si moaste. 
Chiar si in prezent Biserica Ortodoxa a pastrat aceleasi rit , acelasi liturghie si muzica bisericeasca bizantina aparute in vremea imparatului Constantin continuand cu inceputul Evului Mediu.  
Dupa caderea comunismului in 1990 au aparut voci in Biserica Ortodoxa (in special din zona intelectualitatii laice) care cereau o reforma insa episcopii aflati la conducerea cultului in frunte cu patriarhul au respins orice reforma in BOR. 
Astfel in Biserica Ortodoxa in prezent exista mai multe curente de opinie, pe deoparte sunt ortodocsii moderati (preoti si mireni)  deschisi catre colaborare cu celelate culte.  In cealata extrema sunt preoti cat si mireni care au adoptat o atitidine mai degraba extremista , fundamentalista care praclama ca BOR este singura biserica crestina si respinge colaborarea cu alte culte crestine.  
  Extremistii merg pe ideea ca Hristos a intemeiat o singura biserica ca istitutie care a ramas neschimbata pana in prezent, aceasta fiind Biserica Ortodoxa . 
Acestia aduc ca argument o interpretare eronata a Evangheliei dupa Matei cap.16:18 ,19  
  •  "Si Eu iti spun: tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui.
  •  Iti voi da cheile Imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant va fi legat in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant va fi dezlegat in ceruri."
  • Pe aceste versete ortodocsii la secole distanta de acest dialog intre Hristos si ucenicul Sau Petru au construit aceasta teorie ca Isus ar fi intemeiat o biserica (ca institutie) care este singura biserica a lui Hristos si care este (cum se putea altfel)  Biserica Ortodoxa .
  •  Biserica Catolica la randul ei a creat si ea o poveste asemanatoare afirmand ca sucesorul lui Petru a fost primul papa si astfel Biserica Catolica este Biserica lui Hristos in realitate ambele aceste doua biserici/culte s-au format dogmatic  in perioada parintilor bisericesti (secolul III-IV) , doctrina lor si ritul ne reveleaza acest lucru.
  • Intre timp catolicii dupa secole de inchizitie in care au torturat sau ucis un numar mare de persoane pentru "erezie" adica vina de a se fi  abatut de la doctrina catolica in perioada medievala, au renuntat intre timp  la doctrina bisericii unice catolice . 
  • Biserica Ortodoxa in schimb au ramas nu doar cu dogma  ci si cu  practicile traditionale: inchinarea la sfinti, moaste  etc.mostenire a Evului Mediu .  Mai mult decat atat prin ramura sa extremista ei nu recunosc Reforma protestanta din secolul XVI care a permis creierea de confesiuni crestine noi continuand sa imparta lumea dupa dogmele medievale in Biserica Unica versus sectari - cei rupti de biserica unica. Este un mod viclean de a manipula populatia dupa mentalitatea si dogmele evului mediu .
  • Teoria cu Biserica Unica ca institutie este o inventie al cultelor seculare cu scopul de a "se umfla in pene" , in Scriptura nu este mentinata biserica  ortodoxa sau catolica , Hristos spune doar "Biserica Mea" nu da nici un nume de cult din prezent. Se poate referi ca biserica ca trup spiritual a lui Hristos, dar si la biserica ca institutie in sensul de comunitate a celor care il urmeaza pe Hristos. 
  •  In realitate Biserica sa divizat incepand cu Conciliul de la Niceea, apoi Calcedon,   Efes, apoi marea schizma a  bisericii catolice din 1054 , aparitia bisericii ortodoxe independente , reforma protestanta.  
  • Hristos a spus In Matei  18: 19-20
  • "  Acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor.” cam asta ar inseamna Biserica in sensul enuntat de Hristos.
  • In secolul XXI , traim dupa alte reguli impuse de un sistem democratic civilizat care a eliminat asa zisa "biserica unica" o teorie falsa desfintata de Reforma Protestanta din secolul XVI. Conform constiutiei in Romania dreptul la constiinta este asigurat , fiecare cetatean are dreptul sa aleaga confesiunea care o considera corecta, fara sa i se impuna un anumit cult religios o practica a unor vremuri apuse .