marți, 28 mai 2024

Biserica Apostată, Închinarea satanică - Prof. Ioan Panican

Un subiect "fierbite" muzica contemporană , Hilsong, cei care au adoptat aceste stiluri muzicale moderne copiate în mare parte din muzica lumii o consideră o închinare autentică chiar dacă este evident o combinație între teme religioase și divertisment. Abordând acest subiect la o televiziune creștină din SUA profesorul Ioan Panican (penticostal)  o numește o închinare apostată, satanică. 






luni, 27 mai 2024

S-a dus "luna de miere" dintre baptiști si carismatici

 


In anul 1990 în România a luat ființă Alianța Evanghelică , la inițiațiva baptiștilor, din această organizație fac parte Cultul Baptist, Creștinii după Evanghelie și Cultul Penticostal. Scopul creierii acestei alianțe a fost o reprezentare mai puternică a evanghelicilor în raport cu statul dar și o colaborare în organizarea de  evanghelizări .  Un prim rezultat fiind rețeaua Radio Vocea Evangheliei din inițiativa pastorului baptist Iosif Țon dar și cîteva evanghelizări pe stadioane în mai multe orașe din țară cu participarea unor  evanghliști din SUA intre anii 1991 - 2000.  

În anul 1995 Alianța Evanghelică a invitat în țară pe  David Yonggi Cho pastor carismatic din  Seul la cea mai mare biserică creștina din lume. Evanghelizarea a ținut 3 zile la Sala Polivalentă din București, traducători au fost doi pastori baptiști. 

Anii au trecut și treptat colaborarea între culte s-a rărit până la dispației fiind înlocuită cu concurența. Mai nou nondenominaționalii carismatici apariții recente au preluat inițiativa prin Tony Berbece și asociații de la cei numiti de unii "cluburile" Vertical si Harvest. 

Aceștia organizează evanghelizări la care cheamă neoprotestanți din toate cultele dar cu un scop ascuns, de ai racola în organizațiilor lor religioase și uneori mai și  reușesc, de aceea reacția baptiștilor este pe măsură . Și până la urmă chiar dacă neoprotestanți din alte culte nu trec efectiv la Profides &co , faptul că devin susținători ai lor tot dovedesc că au căzut în plasa carismatică.  



      .                                                  



miercuri, 22 mai 2024

Menoniții, o comunitate creștină ultra-conservatoare


Pentru traducere in limba romana accesați setările din partea de jos a imaginii și alegeți limba româna sau treceți direct pe youtube 



.

duminică, 19 mai 2024

Prin ce se deosebesc carismaticii de penticostali ?

 


Pentru ca am fost o persoana foarte deschisa si dornica sa cunosc credinta adevarata si am frecventat atat biserici penticostale cat si  carismatice cred ca am reusit sa-mi fac o imagine cât de cât corecta despre  ambele incat sa pot  face diferenta intre cele doua.

In bisericile penticostale se pune accent pe botezul cu Duhul Sfant , in unele biserici se merge cu aceasta doctrina pana la extrema periculoasa  care suna cam asa : "Daca nu esti botezat cu Duhul Sfant -semnul fiind vorbirea in limbi - inseamna ca nu ai Duhul Sfant si mantuirea ta e pusa sub semnul intrebarii " asta nefind totusi o opinie generalizata .

 Am cunoscut biserici in care privitul la televizor era considerat un pacat, in conseciinta nimeni din acea biserica (de vreo 400 de membri) nu avea televizor in casa. In biserica exista practica marturisirii pacatelor pastorului care se facea in privat inaintea serviciului  .

Dupa Cina Domnului bolnavii ieseau in fața anvonului se puneau pe genunchi si  un grup de frati îi ungea cu undelemn si se rugau pentru vindecarea lor, se spunea ca unii se vindecau miraculos. 

In bisericile penticostale se pune accent pe vestimentatie , purtarea baticului la femei, rochie , imbracaminte decenta in biserica, fara bijuterii, machiaje . Barbatii si femeile stau separati in banci , asta era regula in toate bisericile de pocaiti pana nu ne-a lovit modernismul . Muzica din bisericile penticostale este preponderent  traditionala, se foloseste mult acordeonul .

Unii penticostali s-au separat de biserica lor si si-au infiintat biserici carismatice, un caz celebru fiind Tony Berbece .

 Prin ce se deosebesc bisericile carismatice de cele penticostale ?

 In primul rand muzica la carismatici este pusa pe primul loc stilul folosit fiind cel "contemporan" adica pop rock pe versuri religioase de aceea atrage multi tineri. Atmosfera este mai libertina, tinuta nu este atat de strict reglementala, nu se poarta batic, unele femei poarta pantaloni, cercei, inele, machiaje in unele cazuri. 

Daca la penticostali se pune accent pe vorbirea in limbi la carismatici se pune accentul pe vindecari miraculoase, in principiu carismaticii cred ca Dumnezeu doreste ca omul sa fie sanatos si prosper. 

Deosebirea la capitolul rugaciuni pentru vindecare este ca la penticostali astfel de rugaciuni cu punerea mainilor si ungere cu undelemn sunt ocazionale se practica de obicei doar in unele biserici, pe cand la carismatici este peste tot si aproape la fiecare serviciu. La unii carismatici in timpul rugaciunii persoana atinsa de pastor cade pe spate. 

 Pentru a dovedi ca se fac vindecari in masa carismaticii (la nivel international) recurg la tot felul de practici unele imprumutate din spiritism cunoscutul fenomen Kundalini dar nu numai. Domeniul spiritelor este unul alunecos si periculos... nu stii pana la urma cu ce fel de duh intri in contact. Greu de inteles cum este posibil ca desi atat penticostalii cat si carismaticii invoca aceiasi calauzire a Duhului Sfant au pareri divergente (chiar opuse) in multe privinte precum stilurile muzicale acceptate in biserica crestina, libertatile in privinta vestimentatiei, bijuterii, machiaje , etc. 

 Este cel putin ciudat cum de este posibil ca de la aparitia crestinismului muzica lumeasca sa fie interzisa in lacasul de cult, iar carismaticii sa foloseasca aceste stiluri de muzica cu origini lumesti in lacasul de cult si la  evanghelizari . Oare sa fie acelasi duh care ne calauzeste sau nu ? Unii presupun ca nu si atunci unde e problema ?  

Datorita accentului pus pe vindecari miscarea carismatica a trecut pe primul loc in lume la capitolul "evanghelizari " sau altfel spus prozelitism carismatic in masa. 

                                                                                 


    


 

    

marți, 14 mai 2024

Care este Biserica Creștină adevărată cea care are o formă instututionalizată sau cea fară cult ?

 


În ultima perioadă în special pe saiturile de socializare sunt tot mai mulți care afirmă că Biserica Creștină adevarată este cea  neinstituționalizată, care nu aparține de nici un cult pentru că  așa ar fi fost și cea din primul secol. Cea mai mare parte a celor care resping ideea de cult sunt se pare persoane care au fost excluse dintr-un cult , dar și cei care au fost influențati decisiv de cei care au avut conflicte cu cultele. 

Ce este un cult 

Cultul creștin este o organizație religioasă  formată din credincioși  care urmează o formă de credință, pentru ca statul să iți recunoască statutul de cult trebuie să îndeplinești o serie de condiții . Fiecare cult are o doctrină proprie prin care este interpretată Scriptura , toate cultele numite evanghelice au la bază doctrina protestantă   "Sola Scriptura" (cele cinci Sola) la care se adaugă câteva particularitați specifice cultului. 

Avantajele și dezavantajele cultului 

Existența doctrinei asigură o interpretare unitară a Scripturii, asigurarea unui cadru organizat pentru funcționarea cultului , existența institutelor teologice care pregătesc pastori pentru păstorirea turmei lui Hristos.
Dejavantajele existenței cultului dar mai ales al doctrinei este că doctrina poate denatura interpretarea naturală a Scripturii prin interferența cu doctrina (care este inventată de oameni).
Cel mai concludent exemplu dintre cultele neoprotestante este cel al adventiștilor unde doctrina are derapaje  grave spre legalism- exagerarea importanței sabatului, învațătura Elenei White , negarea existenței sufletului și al iadului sunt devieri nepermise de la creștinismul apostolic. 
Fie că se acceptă sau nu majoritatea cultelor sunt influențate de doctrina care le deviază de la cuvântul curat al Scripturii.
Câteva exemple:  La baptiști doctrina luterană are o influență importantă în interpretarea Scripturii, faptele fiind considerate de cei mai mulți facultative (aducând ca argument citate din VT "o haină murdară înantea Domnului") deși in Noul Testament sunt considerate obligatorii (ex. Matei 25; Iacov etc.). De asemenea doctrina cesaționistă este discutabilă .
La penticostali exagerarea importanței darurilor spirituale care devin o normă aproape obligatorie, botezul cu Duhul Sfânt , proorociile duse la extrem. 
La carismatici exagerarea darurilor spirituale duse la extrem, uneori cu derapaje grave spre ocultism, evanghelia prosperității. 
Pe ortodocși și catolici nu-i mai luăm în considerare că acolo Biblia este considerată mai degrabă o anexă, baza doctrinei lor fiind învățăturile părinților bisericesti și sinoadelor ecumenice care sunt învațături omenești.  
  Să ne aminim că creștinismul apostolic nu conținea doctrina Luterană și nici cea a Elenei White sau alți profeți , părinți bisericești sau sinoade ecumenice. 

Biserica neafiliată unui cult - avantaje și dezavantaje 

Faptul că în primul secol Biserica nu era organizată instituțional sub forma de  cult , nu înseamnă neaparat că acesta ar fi singurul model de biserica creștină acceptabilă și care ar trebui urmat pentru eternitate.
 Adunarea creștinilor în grupuri neinstituționalizate prezintă unele avantaje dar și dezavantaje. 
Avantajul este ca adunările din case au cheltuieli mai mici cu intreținerea , lipsa pastorului  plătit, banii adunați la colectă putând merge teoretic la cei săraci , în afara sumei necesare pentru mici cheltuieli de intreținere a locului de adunare. Scăpam de Luther și de Elena White sau alți profeți, părinți bisericești și sinoade ecumenice.

Dezavantajele adunărilor în case , fără cult sunt în primul rând de ordin dogmatic, lipsa unui doctrine clare duce inevitabil la interpretări divergente a Scripturii.
Un caz pe care l-am cunoscut pe internet, un american fost baptist a decis să iese din cult și să caute o biserică care să fie fix ca  cea apostolică din primul secol . A cunoscut alți vreo 5-6 cu idei asemănătoare lui și au încercat să constituie o biserică fără cult identică cu cea din primul secol. La scurt timp au început să apară disesiuni între ei, fiecare avea o interpretare proprie și diferită de a celorlalți și nu după mult timp s-au desparțit. Americanul și-a împartășit experiența pe saitul propriu împreună cu viziunea sa despre creștinism. 
https://www.christian-history.org/sola-fide.html
Un alt dezavantaj al bisericii fără cult este fărâmițarea Bisericii lui Hristos într-un număr infinit de grupuri și grupulețe care la un moment dat se pot antagoniza deja existând semne evidente de adversitate din partea celor neafiliați față de cei din culte de orice fel. Asa ceva nu este deloc normal si nici crestinesc.
 Alt dezavantaj este că cei care nu sunt organizați în culte nu pot crește numeric comparativ cu cei care aparțin de un cult fie el și nondenominațional. Într-un stat în care există o religie majoritară dominantă precum cea ortodoxă este impotant să existe și o confesiune evanghelică puternică, altfel majoritatea va avea tendința de a anihila minoritatea. 
                                                     


 Ne putem imagina cum ar arăta satele și orașele lumii fără clădirile de biserici ? Adică creștini să existe dar să fie ascunși în casele lor . În timp ce păgânii ar avea moschei sau temple impunatoare  creștinii să stea oarecum ascunși  , nu ar fi deloc normal și benefic pentru crestinism ! Clădirile de biserici au fost întodeauna un simbol , o emblemă a localităților în care au fost construite.
În concluzie nici una din variante nu este perfectă , dar judecând rațional forma instituționalizată este mai viabilă, cu condiția să punem Scriptura pe prim plan și să ignorăm cât se poate doctrina cultului atunci când ea se abate de la Scriptură. 





miercuri, 8 mai 2024

Adevărul despre "minunea" apariției Luminii sfinte de la Ierusalim

                                                                         


 "Cunoasteti adevarului si adevarul va va face liberi". Multumim lui Dumnezeu pentru Adevar !

                                           Video- Cele doua lampi cu ulei   
Filmul documentar are subtitrare in limba romana, trebuie doar sa cautati la setari/subtitrare (partea de jos a imaginii) lista unde este limba romania, auto-translate . Sau intrați pe youtube și este posibil să fie tradus  direct în limba română. 
                                                               

                       
                                                      

                                                                                                      

luni, 6 mai 2024

Lumina sfântă de la Ierusalim - e revelație șocantă

O investigație minuțuoasă efectuata de o organizație creștină din SUA în legătura cu "Lumina Sfantă" de la Ierusalim a scos la iveală istoricul și secretele acestei presupuse minuni. 

Un arhimandrit care participă la ritualul de la Sf. Mormânt relatează cum el aprinde candela de la care mai târziu patriahul Iersualimului aprinde mănunchiul de lumânări care îl distribuie apoi credincișilor (ca fiind "lumină din cer").

 Filmul  este subtitrat în limba româna trebuie doar să intrați pe setări în partea de jos a imaginii și căutați în listă limba română . 





 

joi, 2 mai 2024

Paul Negruț - Lucrurile materiale ne distrug fără să ne dăm seama. (fragment)

O realitate tristă, mulți creștini neoprotestanți, dar nu numai cad pradă  tentațiilor materialiste și devin robi goanei după bani și îmbogățire,  consecințele unei astfel de alegeri sunt îndepărtarea de Dumnezeu și de valorile creștinismului apostolic.
Pastor Paul Negruț - Biserica Baptistă Emanual Oradea 




 

miercuri, 1 mai 2024

Mitul bisericilor independente

 Se inmulțesc bisericile independente nondenominaținale  , cauza apariției fiind cel putin în parte datorită ieșirii  sau excluderii din cult al mai multor pastori cunoscuți din diverse motive, exemple avem destule Vladimir Pustan, Cristian Barbosu, Florin Ianovici, Toni Berbece etc. 

Mai nou unele din aceste biserici au preluat inițiativa încercând să creieze retele de astfel  biserici prin evanghelizări în masă , atrâgându-i pe tineri cu muzică contemporană (pop, rock) și un mesaj carismatic .

                                                      


                  .