joi, 29 iunie 2023

Cum a devenit pastorul Pustan un idol venerat de penticostali


Inca din momentul  cand a fost suspendat (sau exclus) din cultul penticostal in urma cu cativa ani pastorul Vladimir Pustan a avut un numar impresionant de admiratori care l-au urmat in noua asociatie religioasa pe care si-a infiintato la sala "Ciresarii" . Trebuie sa recunoastem ca V. Pustan este un bun orator si ca fost profesor de filozofie are un talent de a cucerii publicul, mai ales pe cei usor de cucerit. Am urmarit o parte din predica de dumineca seara de pe youtube la care s-au adunat in final 1000 de urmaritori  online (si 10000 dupa 24 ore) , multi pentru un pastor si un orasel de provincie. 

 Subiectul predicii a fost: "Pacatul care nu se iarta" , si a inceput cu curvia, adulterul si a dat exemplu pe David imparatul evreilor din Vechiul Testament care se stie ca a comis adulter desi avea sotii si se considera un sfant. "Si totusi Dumnezeu la iertat- asta dovedeste ca Dumnezeu iarta pacatul curviei", a spus pastorul Pustan.

 A continuat cu pacatul injuraturilor la adresa lui Dumnezeu , la adresa lui Hristos, "Dumnezeu iarta toate aceste pacate care sunt considerate ca includ si pacatul impotriva Duhului sfant si sunt toate iertate" a spus pastorul de la Beius. Nu a venit insa cu nici un argument credibil in sprijinul acestor afirmatii.

 A... pastorii au voie sa-si dea cu parerea ...desigur.

Mi-am amintit atunci de o marturie video a unui crestin care a vazut iadul si a marturisit ca a vazut in iad oameni care au ajuns acolo pentru ca l-au injurat pe Hristos (asa i sa spus de ingerul care il insotea) , deci avem aici o opinie contrara.

Apoi Pustan a abordat alte pacate precum sinuciderea si a spus ca el i-a botezat pe toti spanzuratii pe care preotii i-au refuzat, considerati ca oricum vor ajunge in iad, el negand aceasta varianta ca fiind o regula.

 Sa scris pe unele saituri ca bisericile administrate de Pustan ia primit cu bratele deschise si pe cei exclusi  din alte biserici neoprotestante din motive de indisciplina (pacat) considerand ca Dumnezeu oricum îi va mantui si pe acestia daca se vor pocaii - o notiune de altfel interpretabila. 

 In finalul predicii  pastorul Pustan a concluzonat ca "exista un singur pacat de neiertat refuzul pocaintei, in rest orice pacat faci vei fi iertat" - este o forma de teologie liberala chiar daca unii evita sa foloseasca termenul. Acelasi gen de "teologhie" il putem gasi si la pastorul Ianovici tot penticostal "liber"  dar si  la altii asemenea lor.

Luther, Calvin si acum Vladimir Pustan vin cu sabloane, daca crezi, daca te pocaiesti (la noi) atunci sigur vei fi mantuit . In Noul Testament nu exista astfel de "sabloane", cu conditii fixe, acolo sunt un cumul de conditii si in final va fi o judecata si Hristos va decide pentru fiecare ce destinatie va avea. Bine, uni vor invoca versetul care spune ca cei care sunt a lui Hrstos nu vor merge la judecata . Asta este valabila pentru cei super sfinti care in viata lor nu au pacatuit nici macar cu gandul.

 Intr-o marturie video aparuta recent Cibian Angela relateaza despre  revelatia pe care a avuto de la Dumnezeu care a dus-o sa vada raiul si iadul,  dupa ce ia aratat iadul , Hristos i-a aratat un loc de asteptare pentru judecata. Cei care trec din viata aceasta pot merge direct in iad, in rai sau la un loc de asteptare pentru judecata lui Hristos, al sufletelor unde se va decide soarta lor, despre aceasta judecata se refera mai multe marturii a celor care au trecut prin moarte clinica.

Pastorul Pustan in schimb le spune la toți ai lui că se vor duce în rai. Ceia ce îi atrage pe oameni și-îi motiveaza sa vada ca pe un pastor "deosebit"  este faptul ca le spune ce vor ei sa auda  adica ca Hristos le iarta toate pacatele, in orice conditii ei vor fi mantuiti. Formula e valabila pentru toti pastorii religiei liberale . Asa poti deveni un idol spunandu-le oamenilor ce voi ei sa auda .

https://www.youtube.com/watch?v=Kb1v9ubDdsI

...

joi, 22 iunie 2023

Mărturie Cibian Angela despre rai și iad

 Mărturia unei revelații despre rai și iad, cel puțin în parte coincide cu altele asemănătoare provenite din mediul penticostal care infirmă teoria protestantă (luterană) care spune că dacă crezi în Hristos și freventezi o biserică ai raiul asigurat . Lucrurile nu sunt atât de simple așa cum practic ne prezintă și Noul Testament, faptele bune sau rele ramân spre mărturie . Teologii liberali vor sării să o respingă dar cine știe dacă nu vor fi și ei până la urmă respinși...

                                                    


duminică, 18 iunie 2023

Adevărul din spatele aparențelor din bisericile neoprotestante

 

Citind biblia pentru prima dată primul lucru pe care l-am constatat a fost că religia ortodoxă în care crescusem și pe care o cunoșteam cel mai bine era departe de creștinismul primului secol și implicit de Scriptură. Iar al doilea aspect a fost că nici credincioșii bisericii "evanghelice" pe care începusem să o frecventez nu erau dispuși să aplice cuvântul Scripturii ad-literam ci mai degrabă să practice un creștinism adaptat vremurilor , nu departe de cel din lume. 

Între Scriptură și cult (indiferent cum se numește acesta) se interpune doctrina, ceea ce citim se interpretează prin prisma doctrinei în cazul de față cea protestantă concepută de Martin Luther. Reformatorul german a tradus biblia în limba poporului său însă respectând propria dogmă astfel la epistola către Romani 3:28 unde scrie că ”omul este socotit neprihănit prin credință” el a adăugat ”DOAR prin credință” o "mică" modificare față de textul original. De la "marele reformator" am învațat să selectăm versetele din biblie;  pe cele referitoare la credință le considera "de aur", în timp ce epistola lui Iacov care se referea la fapte bune, Luther a numit-o "de paie ". 

E plin internetul cu imagini frumos colorate cu "versete de aur" de genul :  "Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât L-a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică." 

Credința este întradevar foarte importantă dar dacă ne rezumăm la ea și ignorăm celelalte versete (și învățături) ale Noului Testament ne-am abătut de la credința adevarată "dată sfinților odată pentru totdeauna" , nu avem dreptul să scoatem sau să omitem nimic din Scripturi (Noul Testament) . Creștinismul Scripturii este mult mai mult decât credința teoretică predici și muzica din biserici. Fără dragoste manifestată între oameni prin fapte, respect, smerenie nu putem vorbi de creștinism adevărat ci de unul mutilat  Matei 25 : 31-46 .

Pentru că cu excepția penticostalilor celelalte culte au stagnat sau chiar au regresat numeric în ultimii ani se încearcă tot felul de inovații precum moderizarea bisericilor pe motiv că tinerii nu se mai simt atrași de formele clasice de închinare din biserici . Așa au apărut bisericile cu muzică modernă, baterii de tobe și lumini colorate, care arată ca orice altceva numai a biserică nu. 

Nu vor să se compare deloc cu religia majoritații BOR care cel puțin dogmatic pare în multe privinte  neschimbata din Evul Mediu , deși mult impodobită cu picturi, decorații aurii, impresionante, refuză orice modernizare . Adepții frenetici ai ortodoxiei nu au nici un fel de probleme de a accepta tot ce oferă cultul lor , deși este adevărat că majoritatea nu cunosc Scriptura și se lasă usor manipulați în multe privințe de către preoți. 

 "Cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun" ne spune apostolul Pavel in 1 Tesaloniceni 5:21 

 


Vezi și:  Controversa între baptiști și penticostali 

vineri, 9 iunie 2023

Controversa dintre baptiști și penticostali. Care este diferența între a avea Duhul Sfânt teoretic sau a fi plin de Duhul Sfânt

 


Conform teologiei neoprotestante în momentul în care o persoană a auzit Evanghelia și a răspuns chemării  de a se pocăii de păcate și al urma pe Hristos, acea persoană primește  Duhul Sfant.

 Pe de altă parte Scriptura ne spune că Duhul Sfânt poate fi intristat și poate pleca de la noi sau cel puțin prezența Duhului în credincios poate fi (drastic)  limitată.

 În același timp  apostolul Pavel afirmă în Romani 8:9 . "Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui. (Hristos)" .

                                                   


 Mărturia  unui (fost) pocăitIn urmă cu câțiva ani un prieten baptist mi-a mărturisit ca el nu mai simte că anumite fapte sunt păcat așa cum le simțea la început când sa convertit. Intre timp îmi mărturisise cu zâmbetul pe buze că logodit fiind nu a mai așteptat căsătoria din biserică și a avut relații nepermise cu viiitoarea soție înainte de căsătorie, la fel ca cei din lume. Ce se mai putea observa la comportamentul lui din frigider nu lipsea niciodată băuturile alcoolice, cel puțin câteva beri dar numai. Să nu mai vorbim de televizor care  era pe divertisment non stop , muzica populară, programe distractive , tot ce lumea putea oferi le considera bune. Televizorul fiind un subiect mai sensibil la baptiști, probabil  cei mai mulți ar pica examenul la acest capitol.

Nu toți cei care declară că se pocăiesc o fac în mod sincer. Unii o fac doar de formă. Foarte probabil puțini din cei cei chemați la pocaință "au stofă de creștini pocăiti" ca să folosesc un eufemism. Mulți nu se pot debarasa de firea pământeasca niciodată - cum ne cere Scriptura  in  Galateni 5:16 -26 . 

Au adoptat o formă de convertire adaptată vremurilor, luăm din Scriptură câte ceva de ici de colo ce nu place, ce nu lăsăm pentru alții.  Sunt oameni firești, reactionează după instinctele carnale  , aroganți, impulsivi  într-un cuvânt   creștini lumești.

Pe alta parte pot fi  foarte atasați de cult, de doctrina cultului, nu poți sa pui în discuție cultul sau doctrina ca devin violenți (verbal), pentru ei cultul și doctrina sunt dumnezei . La fel ca la ortodocși. Nu dovedesc că au  Duhul Sfânt în ei .

  "Roada Duhului, dimpotrivă, este: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia,  blândeţea, înfrânarea poftelor ." Galateni 5:16

La penticostali doctrina botezului cu Duhul Sfant pare să-i apropie mai mult oamenii de Dumnezeu, deși nici acolo nu toți sunt sfinți , uneori se manifestă conflicte  între membrii aceleiași biserici. 

Există totuși o diferență  vizibilă între cei care sunt plini de Duhul Sfânt (nu neparat botezați cu Duhul Sfânt) și cei care sunt în firea pămîntească indiferent de cultul din care fac parte . La unii se văd roadele Duhului Sfânt  ceilalți duhnesc a lume de la o poștă. 


Cum doctrina unui cult poate anula  Scriptura ?  

In principiu doctrina unui cult reduce Scriptura la două, trei versete considerate esențiale .
 Doctrina  protestantă creată de Martin Luther care este temelia dogmatica și a majoritații cultelor neoprotestante spune că o persoană care răspunde chemării rostite de pastor de a crede în Isus Hristos , la care neoprotestanții au adaugat și "care se pocăiește de păcate" este mântuit, poate avea  siguranța mântuirii.
Altfel spus se trece pe plan secund texte ale Scripturii precum  Evanghelia dupa Matei cap. 25 : 31- 46 în care Hristos vorbește  despre judecata finală după fapte, adăugand și alte condiții la mântuire. 
Deasemeni Ioan 13:34-35 "Vă dau o poruncă nouă: Să vă iubiți unii pe alții; cum v-am iubit Eu, așa să vă iubiți și voi unii pe alții". 
Nu prea mai contează nici ce ne spune apostolul Iacov în epistola sa Iacov 2:14-26 . "Credința fără fapte este moartă", oricum nu se mai citește în biserici din aceste capitole ale bibliei decât extrem de rar . Desigur poate citi fiecare acasă din biblia proprie însă dacă cultul ignoră aceste învațaturi la fel vor face si credinciosii . 
Nașterea din  nou Ioan 3:3 "Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevărat, adevărat îți spun că, dacă un om nu se naște din nou, nu poate vedea Împărăția lui Dumnezeu.” despre acest subiect se predică în biserici neoprotestante, dar cîți stau să-i numere pe cei născuți din nou...
La ortodocși subiectul nașterii din nou nu există pentru ca biblia ortodoxă nu conține acest text despre nașterea din nou, este tradus cu "nașterea de sus", care nu înseamnă mare lucru în doctrina ortodoxă care ignoră mare parte din textul Scripturii. 
In schimb biserica ortodoxă pune un accent deosebit pe instituția bisericii și pe preoți, care spun ei pot face și desface, (ierta pacate) prin spovedanie  conform dogmei sucesiunii apostolice inventata tot de ei ,având ca motivație un verset din biblie în care Hristos se adresa apostolilor . Astfel BO ignoră o bună parte din Noul Testament pe baza unei fraze rostite de Hristos  o singura dată, și legitimeaza oarecum teologia libertină în care omul poate să-și traiască viata dupa bunul plac (neatenționându-i frac în față: "Dacă nu te pocaiești te duci în iad"  așa cum face Noul Testament).  Apoi după ce sufletul trece "dincolo", biserica va face ritualuri moștenite de la străbunii bizantini pentru al muta daca este cazul de la ghena chinului veșnic la "locuri cu verdeață" , deși nimeni nu va știi vreodată unde sa dus cu adevărat cel pomenit. Oamenii își riscă veșnicia dar câți sunt conștienți ...câți iau creștinismul în serios. 
  
.

vineri, 2 iunie 2023

De ce România nu este "Țară Ortodoxă"

 




In ultima perioada aripa nationalista a BOR se manifesta tot mai zgomotos in special in mediul online , prin grupuri precum "Calea spre mantuire" grup extremist care sugereazae ca Romania este tara ortodoxa si in consecinta credinciosii cultelor ne-ortodoxe in special protestante , neoprotestante ar trebui sa fie mai ponderati.

Gratiela Agache de la grupul sus mentionat afirma ca Romania ar fi tara crestina de 2000 de ani cand apostolul Andrei ar fi increstinat Romania si se intreba de ce neoprotestantii vor sa evanghelizeze o tara deja crestina.



 In primul rand Romania nu avea cum sa fie crestina de 2000 de ani din moment ce istoria Romaniei asa cum o stim astazi are putin peste o suta de ani, in 1918 sa produs marea unire cand Transilvania sa unit cu Romania comupusa la vremea respetiva din Tara Romaneasca si Moldova. Tara Romaneasca unindu-se la randul ei cu Moldova in anul 1859 . Chiar daca BOR pretinde ca populatia de pe actualul teritoriu al Romania ar fi fost increstinata in primul secol, istoricii (nesubordonati BO) afirma ca increstinarea populatie de pe acest teritoriu sa facut simtita sporadic de abia la inceputul Evului Mediu .

https://adevarul.ro/stiri-locale/botosani/adevarul-despre-crestinarea-teritoriului-romaniei-1774150.html

 Chiar si atunci in secolele care au urmat crestinismul a fost unul superficial limitindu-se la slujbele din biserica care au fost in slavona pentru mult timp, ca si biblia, venerarea (pupatul ) icoanelor  era cam tot ce stiau majoritatea romanilor  despre crestinism,  nu au cunoscut niciodata Scriptura. 

Bisericile de stat niciodata nu au incurajat cunoasterea crestinismului din Scripturi  dimpotriva , biblia ortodoxa in limba romana la care oricum putini aveau acces era scrisa intr-un limbaj arhaic, bisericesc foarte greu de inteles pentru omul de rand. Chiar si dupa aparitia bibliei Cornilescu cand Biserica Ortodoxa a scos la vanzare biblii traduse intr-un limbaj mai accesinbil  marea majoritate a ortodocsilor nu au fost interesati sa citeasca Scriptura pentru ca asta a fost dintodeauna politica bisericilor seculare, poporul nu trebuie sa  citeasca Scriptura " ca nu cumva sa se sminteasca " adica sa nu vada ceea ce preotii nu doreau sa se afle , ca ceia ce scrie in biblie este mult diferit de ce practica biserica.

In altă ordine de idei, să pretinzi  ca într-o țară să existe un singur cult religios (biserică) este un concept ce aparține de Evul Mediu . Biserica unică nu a existat decât în primul secol, deși și atunci erau divizati , după cum găsim scris chiar în Noul Testament.  

Romania nu este Moldova regiunea de unde apartine administratorii grupului  "Calea spre mantuire", o regiune unde coclcaie extremismul nationalist  ticsita cu manastiri ortodoxe, cu calugari cunoscuti pentru vederile lor ostile "ne-ortodocsilor " precum   Cleopa sau  Calistrat , manastirea Petru Voda unde maicutele canta "Sfanta tinerete legionara" , cu pelerinajele de ev mediu la sf. Parascheva. Putem spune o zona extrem de nationalist-ortodoxa dar Moldova nu este Romania, ci doar o mica bucata din ea.

   In Transilvania si Banat  de exemplu situatia este radical diferita. In centrul oraselor domina cladirile impozante ale bisericile protestante sau catolice . Aici catolicii si protestantii, neoprotestantii convietuiesc de secole impreuna cu ortodocsii , inclusiv la nivel de  lideri religiosi exista intelegere (preoti, pastori).

Majoritatea  orasele din Transilvania arata precum cele de mai jos, pentru cei care nu au vizitat niciodata regiunea si nu au iesit niciodata din Moldova.


In imaginea de sus  centrul mun. Sibiu, Biserica Evanghelica CA, jos Cluj Napoca  Biserica Catolica din centrul  orasului.

                           


       Da, Romania este o tara cu o populatie de religie majoritar ortodoxa , dar nu țară ortodoxă, este un stat laic conform constitutiei in care Biserica este separata de stat , libertatea de constiinta este garantata. Religia este libera, fiecare are dreptul sa exprime ceea ce crede si gandeste fara ingradiri de ordin doctrinar. Daca intr-o tara numai cei din religia majoritara ortodoxa ar avea drepturi de exprimare inseamna ca respectand acelasi principiu  al majoritatii in tarile unde religie majoritara este islamul sau hinduismul, budismul , shintoismul ar trebui sa nu existe crestinism.  Si sa avem tari  musulmane, hinduiste, budiste , ortodoxe, catolice, protestante  si nu cu un amestec de religii. Si cand Gigi Becali merge sa planteze o biserica ortodoxa in Africa localnicii sa-i dea un picior undeva, sa-i zica "pleaca de aici ca aici nu  e tara ortodoxa ! " . Ar fi corect asa ?  cu singuranta nu. 

 De ce neoprotestantii fac evanghelizari ? Pentru a prezenta credinta data de Hristos si apostoli in Scriptura fara alte adaugiri . Pentru cine nu cunoaste, doctrina de baza a BOR are peste 50% invataturi ale parintilor bisericesti si doctrinele impuse de Sinoadele ecumenice de dupa secol IV, de aici  diferenta de doctrina intre ortodocsi si protestanti (care recunosc doar in parte aceste Sinoade). 

 Evul mediu cu Biserica de stat unica impusă este de domeniul trecutului și așa trebuie să rămană.

 Biserica unica a lui Hristos este trupul spiritual a lui Hristos formata din toti cei ce cred in El si fac voia Sa, implinand  cuvantul Scripturii, indiferent de nationalitate sau rasa si nu un cult oficial de stat.



.