duminică, 9 iulie 2023

Care este diferența dintre penticostali și "verișorii" lor carismatici

 


In ultima perioada penticostalii au fost atacati mediatic in special de ortodocsii nationalisti de la grupul "Calea spre mantuire" constituit se pare special cu scopul de ai confrunta pe "pocaiti". Printre altele adminstratorii acestorii  grup (Gratiela Agache & co ) au afirmat ca modul de rugaciune cu vorbirea in limbi necunoscute, zgomotos cu strigate ar insemna ca acolo ar exista duhuri demonice, ceea ce este fals .

Modul cum se roaga penticostalii dovedeste ca acolo se afla un duh , dar multi crestini nu pot intelege ca acel duh ar putea veni de la Dumnezeu.

Pastorul penticostal Doru Pope afirma intr-o postare recenta ca vorbirea in limbi poate avea una din trei surse, poate veni de la Dumnezeu, de la duhul omului sau de la diavol- in acest caz insa ar trebui sa exista si manifesteri specifice.                                                    


Proorociile vin de asemenea prin acelasi tip de limbaj "straniu" , inteles numai de ei. Exista o obsesie pentru proorocii si vorbirea in limbi care duce la o stare de extaz, ceea ce poate fi considerat in afara unei stari de normalitate pentru crestinul obisnuit. 

La penticostalii din Romania  nu exista manifestari de genul caderilor pe spate, tavalitul pe jos sau tremuraturi convulsii, pe care le vedem pe internet. Acest gen de manifestari  exista insa la carismatici  chiar si in tara noastra la biserici  din Arad , Bucuresti ( caderile pe spate)  dar pe scara mai larga  in occident in  America de Nord si Sud, Africa etc. unde lucrurile sunt total scapate de sub control.

                                                      



"Adversarii" penticostailor nu fac distictie intre penticostali si carismatici (miscarea carismatica fiind desprinsa din cea penticostala) numindu-i pe toti penticostali . Insa atat doctrina cat si modul de manifestare al carismaticilor difera in mai multe privinte de cea penticostala.

Bisericile penticostale pun accentul pe darurile spirituale, staruinta pentru ceea ce ei numesc  "botezul cu Duhul Sfant" care este simbolizat cred ei  prin vorbirea in limbi necunoscute si proorocii . 

Carismaticii pe de alta parte cred in Evanghelia prosperitatii, cred ca Dumnezeu doreste ca oamenii (toti)  sa fie prosperi financiar, sanatosi, si sa aibe o viata de succes pe toate planurile si pentru asta exista rugaciuni special concepute de ei care incearca oarecum sa "forteze lucrurile" pentru ca aceste lucruri sa se intample. Carismaticii pun un accent deosebit pe experiente miraculoase , spectaculoase prin duhul , pentru asta risca orice inclusiv practici  oculte orientale (kundalini) contactarea de  duhuri necunoscute inclusiv demonice care sunt confundate de ei cu cele divine.

 Asta nu inseamna ca tot ce este manifestare supranaturala la carismatici sau penticostali este de la "cel rau" cum pretind adversarii lor . Lucrurile sunt amestecate deci trebuie privite cu prudenta.

In Romania cele mai cunoscute biserici carismatice sunt "Raul Trezirii" Arad, "Raul vietii" Bucuresti , Centrul crestin Timisoara, Profides Bucuresti etc. In aceste biserici se practica muzica "contemporana" de inspiratie pop/rock si in cateva din ele si  dansul modern, ceea ce pune inca odata un semn de intrebare in privinta duhurilor care-i inspira.

 
                                        

 .