vineri, 28 iulie 2023

De unde a apărut moda bisericilor fără anvon ?

 



De multe ori atunci cand apare un pastor nou intr-o biserica doreste sa faca schimbari radicale in aspectul  interior al bisericii, in cele mai multe cazuri eliminand anvonul si scaunele de la cor (si implicit corul) din peisaj. 

Dar care sa fie motivul acestor schimbari  aparent irationale ?

Au nevoie de spatiu pentru noua "formula de inchinare" bazat de data asta pe trupa de inchinare care vor veni cu  noile instrumente in primul rand bateria de tobe si chitari electrice care vor interpreta "muzica contemporana". Aceasta fiind stilul preferat de noul pastor si ai sai sustinatori.

  Toate acestea au aparut prima data in SUA  unde s-au sris numeroase carti pe acest subiect unul din acestea este "Evanghelia pe muzica rock" autori John Blanchard si Dan Lucarini din care am sa redau un scurt fragment sugestiv pentru tema in discutie: 

"Am ramas socat sa intru intr-o dimineata in cladirea bisericii mele crestine reformate si sa vad masa pentru cina Domnului impinsa intr-un colt in spatele scenei, iar in locul ei un set de tobe  imediat sub cruce in timp ce in mijlocul scenei in faţă era un microfon ....Problema in opinia mea nu era modul de aranjare a scenei (pervers) ci mai degraba mesajul pe care il transmitea ,intentionat sau nu cu privire la valorile bisericii. si la persoana si lucrurile care statea in centru inchinarii. Altfel spus ,cine era Dumnezeul nostru ?
 Nu vreu sa parasesc biserica dar ma indoiesc ca m-asi putea inchina cu constiinta curata acolo, pe termen lung, daca nu se schimba ceva."

sursa citatului : https://muzica-crestina-net.blogspot.com/p/rock.html

Bisericile (np)  moderne sunt construite dupa modelul salilor de spectacol, nu mai au nimic din stilul consacrat al unei biserici crestine traditionale.

Sursa imaginii: Facebook -  Biserica Penticostala Emanuel Galati- in acest caz cladirea bisericii este noua, de la inceput a fost proiectata fara anvon - un obiect "inutil" de altfel...intr-o biserica contemporana dar bateria de tobe uriasa este la locul ei in "cusca" de plexic de pe scena .😅😆😇 



.