duminică, 16 iulie 2023

Carismaticii pe locul doi în lume după catolici ?

 

Conform saitului Pew Research care se ocupă cu statistici la nivel mondial, carismaticii ocupă locul doi în lume ca număr de enoriași dupa catolici . Catolicii au un procent de  50% din totalul celor ce se declară  creștini, urmati de carismatici 14% , apoi urmează Penticostalii cu 12,8%  , Protestanții Evanghelici  cu 13,1% , Ortodocșii  sunt pe locul cinci  cu 11,9% (sunt incluși aici atât Ortodocșii Răsăriteni  cât și cei Orientali) .                 
https://crestiniiazi.wordpress.com/ 2011/01/02/crestinism-statistici/

Problema este că carismaticii nu sunt un cult, nici o grupare religioasă nu conține în denumirea sa termenul de "carismatic"  cei care realizează statistici iau în considerare faptul că anunite grupări religioase independente au ca pactică vorbirea în limbi necunoscute, profeții , rugăciuni pentru vindecarea bolnavilor  și promovează  teologia prosperității singurul element de doctrină care îi desparte de penticostali . Insă conform statisticilor Wikipedia numărul  non-denominaționalilor (independenților) este între 180 și 200 milioane credincioși 

Oricum am lua-o carismaticii și penticostalii sunt cei care au cea mai spectaculoasă creștere numerică dintre toate denominațiunile creștine. Au și un mijloc de atracție al populației "imbatabil" , pretenția că pot face minuni deținand puteri supranaturale prin invocarea "Duhului Sfânt. Însă manifestările "duhului" în special la carismatici ridică un semn de întrebare, pentru că uneori par mai degrabă manifestari străine de Duhul lui Dumnezeu, dar lumea este dispusă să creadă orice, în goana sa după miracole.


Până și copiii sunt inițiați în tainele vorbirii în "limbi neconoscute" și stări de extaz total.