vineri, 16 februarie 2024

Conferința Mementum 2024




 Recent între 8-10 februarie  a avut loc la Oradea Conferința Mementum organizat de BBSO împreună cu departamentul misiune al Uniunii Baptiste , Biserica Speranța Arad , si Via Cluj.

 Tema conferinței a fost "Biserica de la declin la creștere" . 

Bisericile baptiste din România au fost în ultimii ani într-un declin numeric constant datorită migrarii populației tinere către occident pentru un trai mai bun ($$$)  dar și datorită faptului că credincioșii rămași "pe baricade"  au "obosit "  să mai facă misiune, românii par tot mai puțin interesați de latura spirituală și tot mai atașati de traditii și plăceri lumești.

Faptul că conferința a fost organizată de Uniunea Baptistă în colaborare cu BBSO, care a fost printre primele biserici care au adoptat o închinare contemporană în stil american (unii i-ar spune biserică club), identic biserica Via, ne-ar putea indica direcția în care inițiatorii doresc să îndrepte cultul baptist. .

Dacă privim către conținutul conferinței participanții au fost majoritatea baptiști cu licențe, doctorate,  multe în străinatate, unii în teologie alți specializați pe la instituțiile lumești afișând un limbaj elevat specific .

Deși trăim într-un stat cu o religie majoritar ortodoxă cu o Biserică renumită pentru atașamentul (poate exagerat) față de trecut, tradiții , stilul arhitectural specific bizantin, muzică bizantină veche , baptiștii au tendința vădit opusă într-o goană perpetuă pentru modernizare . Clădirile bisericilor baptiste moderniste (nu toate) atât în interior cât și în exterior cu greu ar putea fi asemănate cu un lăcas de cult creștin . Apoi ce vedem la BBOS , Via, ambianța, muzica e departe de aspectul și ambianța unei biserici fie ea și protestantă.

 Dacă baptiștii moderniști români vor merge pe modelul lănsat de Rick Waren care a inițiat conceptul "Biserica condusă de scopuri"  adică câștigarea de membrii prin orice mijloace ( sau scopul scuză mijlocele) avem toate șansele ca în loc de succes să înregistrăm  un eșec lamentabil , cunoscând evolutia bisericilor americane moderniste din ultimiii ani.

O clădire de biserică care arată a sală de spectacol cu baterie de tobe pe scenă, chitări electrice ,lumini colorate, semiobscuritate indiferent de versurilor cântecelor și rugăciunile rostite, acea clădire ne-ar fi greu să o numim biserică creștină în sensul consacrat al cuvântului. Tinerii neoprotestanți din păcate susțin intens aceast nou model de "biserică contemporană".

 Dar oare asa arata Biserica Apostolica a primului secol, a sala de spectacol ? 


Singurul cult neoprotestant care la ultimul recensamânt a înregistrat o creștere de peste 1% a fost cel penticostal . Dacă ne-am preocupa să avem Duhul Sfânt în lucrarea și în bisericile noastre și nu atragerea tinerilor prin orice mijloace ( oferindu-le  manifestări pe placul lor) rezultatele ar fi cu totul altele.  

    


.