duminică, 29 mai 2022

Biserica și muzica neoprotestantă în vremea comunismului

                                                                                   


                                                       In imagine - botez in biserica baptista Iasi 1970

Nu,regimul comunist nu a fost cu un secol în urmă cum ar spune unii tineri fățarnici , au trecut doar 33 de ani de atunci. Cei care au trăit acele vremuri iși amintesc biserica de atunci , majoritatea bisericilor neoprotestante erau arhipline pentru că creștinismul și chiar pocaința păreau mai interesante atunci când era sub prigoană decât acum când sunt oferite plăceri de tot felul din toate direcțiile. În plus guvernul comunist făcea tot posibilul să puna frâna expansiunii numărului de creștini neoprotestanți  prin neacordarea de autorizații de construcție pentru lăcașuri de cult noi . Ți se acorda teoretic dreptul de a avea o credință religioasă dar nu ți se oferea condițiile necesare.

Exista persecuție chiar severă, dar erau cazuri rare (unii pastori care erau in conflict cu Securitatea ) dar nu era ceva generalizat. Când era un botez era un eveniment, se adunau tineri din tot județul acolo, de exemplu la Mediaș mergeau tineri din Sibiu sau chiar din Alba , pe tren se cânta de răsunau vagoanele CFR de cântârile pocăiților (astăzi nu mai este așa ceva) . 

Regulile de conduită din acea perioadă erau după Scripturi - Noul Testament ad-literam , indicațiile apostolului Pavel în ce privește femeile, cu capul acoperit în biserică, fără pantaloni, fără bijuterii, fără machiaje, manichiuri, fără păr vopsit. In toate bisericile np existau rânduri de bănci separate pentru bărbati și femei, nu stăteau bărbați lânga femei.  Sunt reguli după Scripturi care astăzi unii păstori progresiști  le numesc "legalisme" (în conformitate cu teologia liberală). Se predica atunci Noul Testament în intregine verset cu verset de-a lungul anului. 

Muzica in biserică 

Cântările comune erau dominante , dar exista și cor mixt și fanfară sau orchestre de mandoline în multe biserici. Existau și formatii instrumentale compuse din 1-2 chitariști și un organist, nu exista baterie de tobe, nici măcar la fanfară (Curtici făcea excepție cu o tobă mică la fanfară) de regulă nu erau permise.

    Formația de muzică crestină "Evanghelic" avea 2 chitariști și un organist care erau și soliști  vizitau  biserici unde participau la evanghelizari uneori . Video din 1988.

                                                                  


       Un interpret cunoscut era și Titus Ghica care cânta la chitară si muzicută , mesajele melodiilor sale erau directe și tranșante, toate compoziție proprie , astăzi nu mai există astfel de cântari .

                                                                 


                                                          

                                                

                                               Dacă-ți Spune Cineva - Titus și Luminița Ghica                                       


   

vineri, 20 mai 2022

Pocăință , pocăință pe muzică de petrecere

 Cântarea "Pocăință pocăință" este veche , profundă, spirituală, se cânta în trecut atât la baptiști căt și la penticostali , în ultimul timp o întâlnim mai mult la penticostali . Atunci când a fost concepută se interpreta ca și cântare comună cu toată biserica  in general fără instrumente, mai rar se folosea acordeonul la penticostali. 

In ultima perioadă însă la penticostali ,dar nu numai, a apărut o isterie a instrumentelor de tot felul de la acordeon la saxofon, tobe, chiar si țambal ( folosita mar rar la muzică lăutărească și populară  "increștinată" la penticostali ) . Sau înmulțit "romii" s-a înmulțit și muzica lăutărească la neoprotestanți.

Orga modernă având incorporată o tastatură cu toate ritmurile și instrumentele posibile a dat frâu liber imaginației încât au ajuns ca chiar și o cântare veche de pocaință  să fie interpretată prin instrumentația lumească ca și o melodie de petrecere. 

Pocaința nu este petrecere oricât "davidienii" ar dori sa o strice, să o  altereze, această lucrare  este una divină , nu poate fi interpretată ca ceva distractiv pe ritm de saxofon. Nu orice instrument este compatibil cu muzica creștină, și cu biserica si bine ar fi să iși aminteasca adeptii infocați ai instrumentelor zgomotoase că David, cel din Vechiul Testament , nu a fost creștin ci evreu mozaic, altă religie, altă cultură,  deci voi ce sunteți ?

                                                                               


   

duminică, 15 mai 2022

Evanghelia pe muzică rock

 



                            Evanghelia pe muzica rock de John Blanchard si Dan Lucarini
      

                                                                                 (fragment) 


Cum am ajuns aici ?
 

 Sa derulam acum timpul cu 15 ani inainte –pana la sfarsitul anului 1990 cand peisajul era deja cu totul altul. Barbarii, ca sa spunem asa ,odinioara doar o amenintare la o frontiera indepartata , trecursera acum Rubiconul si se aflau la portile orasului .....Muzica rock nu mai era rezervata unui grup restrans de biserici, care o foloseau la serviciile lor de inchinare. 
Pe parcursul anilor ’90 muzica rock a intrat cu pasi mari in locul de inchinare.
 Scott Thuma profesor de sociologie din S.U.A .in urma studiului sau  a descoperit ca peste 93% din biserici (protestante americane ) foloseau chitara electrica si tobele la toate sau la majoritatea serviciilor lor. Muzica rock a patruns in biserica si prin influentele carismatice caracteristice unor lucrari precum Promise Keepers din S.U.A sau proiectul de inoire a inchinarii anglicane din Anglia. Multe dintre bisericile conservatoare care nu aveau vreo legatura cu aceste miscari au permis totusi muzicii rock sa-si faca loc in inchinare prin intermediul intalnirii tinerilor  tolerate de liderii bisericii....
Stim ce sa intamplat in pasul urmator .Pana in anul 2006 totul pare sa se fi dat peste cap.
Ceea ce odinioara era afara acum era inauntru .Minoritatea a dobandit statul de majoritate. Iata cateva exemple ale popularitatii de care se bucura in prezent rockul in serviciile de inchinare .
Un articol dintr-o publicatie cu caracter religios relata urmatoarele.: Intr-una dintre serviciile duminicale trecute la Willow Creek Comunity Church o formatie crestina de rock insotita de o trupa de dans de copii a zgudiut sala mare a bisericii in timp ce imaginile erau proiectate in direct pe cateva ecrane imense. Mii de “inchinatori” de la parter pana la mezanin si la balcon au dansat in picioare ,pe ritmul imprimat de un puternic sistem de sonorizare.
-    O studenta din statul Ilinois a declarat unui ziar local ca la Rock (o megabiserica locala) i sa oferit o libertate personala pe care biserica frecventata in mod regulat nu io putea da. “ Este fantastic sa te poti inchina in mod diferit” a spus fata de 19 ani ,” Acum te poti inchina oricum te simti liber sa o faci” .Poti sa si dansezi daca vrei”.
-MTV news relata  ca in 2005 (rockerul) Brian Welch planuia sa se lanseze intr-o cariera muzicala solo pentru a strange fonduri  pentru construirea de biserici rock & roll in toata America .
-  First baptist cauta pastor asociat pe probleme de evanghelizare si inchinare .

Una din indatoririle imediate va fi infiintatea unui serviciu de inchinare nou si modern, adresat tinerilor care nu frecventeaza biserica .Acest serviciu va face uz de muzica si tehnologia moderna .
  - Bisericile care duc lipsa de muzicieni talentati in muzica rock pot angaja acum formatii care pot sa imbine inchinarea cu spectacolul.
In anul 1995 Rick Warren unul din promotorii cei mai influenti ai rockului crestin scria :
" Pentru prima data in istorie exista un stil de muzica universal care se poate auzi in orice tara.
Aceasta se numeste pop rock contemporan ".
Acelasi  rationament sta in spatele aformatiei potrivit careia crestinii ar trebui sa accepte si muzica dance rave ultima gaselnita in materie de "muzica crestina". Rave  se refera la o petrecere cu dans care dureaza toata noaptea ...ceea ce majoritatea mamelor ar numi si astazi un "dansuri murdare". alaturi de folosirea unui drog numit ecstazy.

  Putine biserici sau organizatii bisericesti mai predica astazi ca muzica rock este lumeasca si trebuie evitata.
Cei mai multi crestini in varsta de maxim 25 ani au fost crescuti cu convigerea ca muzica in sine este amorala si neutra si toate genurile muzicale sunt acceptate de Dumnezeu in vederea inchinarii si ca singurul lucru care conteaza este atitudinea din inima.

Muzica rock este o piatra de poticnire si o pricina de revolta pentru multi crestini din ziua de azi si ea dezbina biserica. In ultimii trei ani autorii cartii au primt mii de e-mailuri, scrisori si telefoane de la credinciosi descurajati si revoltati .
Ei relateaza istorisiri ca cele ce urmeaza :

"Am ramas socat sa intru intr-o dimineata in cladirea bisericii mele crestine reformate si sa vad masa pentru cina Domnului impinsa intr-un colt in spatele scenei, iar in locul ei un set de tobe ,imediat sub cruce in timp ce in mijlocul scenei in faţă era un microfon ....Problema in opinia mea nu era modul de aranjare a scenei (pervers) ci mai degraba mesajul pe care il transmitea ,intentionat sau nu cu privire la valorile bisericii. si la persoana si lucrurile care statea in centru inchinarii. Altfel spus ,cine era Dumnezeul nostru ?
 Nu vreu sa parasesc biserica dar ma indoiesc ca m-asi putea inchina cu constiinta curata acolo, pe termen lung, daca nu se schimba ceva."
(un lider de studiu biblic).

"Cu cativa ani in urma am asistat la un serviciu de Pasti intr-o biserica baptista .Pastorul era implicat in lucrarea misionara iar tema serviciului era "Cristos a murit pentru toti si a inviat pentru toti"  La final el a cerut cuiva din Africa sa iasa in fata si sa cante la tobe , mie personal mi sa parut cam saltaret ,iar pe sotul meu care provine din Cuba la ravasit complet si ia stricat toata dimineata . El a recunoscut imediat in cantecul respectiv un ritm folosit in Cuba la invocarea spiritului mortilor si isi aducea aminte ca in unele nopti ritmul respectiv se auzea ore in sir dintr-o casa invecinata."

Serviciul organizat de cea de a 75-a aniversare a bisericii noastre metodiste a fost condus de o echipa de "lauda si inchinare" . Am fost ingrozit.  Membrii formatiei de lauda aratau exact ca si cantaretii rock cu care facea intregistrari fostul meu sot .Imbracamintea seducatoare a fetelor copia stilul cantaretilor rock contemporan. Au sarit mult, au dansat si au cantat exact ca la un concert rock. Nu a fost deloc un serviciu de inchinare ci mai degraba un concert rock cu versuri oarecum sacre.Dupa 15 minute am iesit pentru ca ma durea urechile de la nevelul decibelilor,dupa mine au iesit si altii.".

"M-am aluturat unei formatii de rock din East Texas ca tobosar si am cantat rock clasic. inca din anii 1970 .M-am implicat in toate pacatele trupului .Intr-un final am lasat in urma acest stil de viata si la fel ca fiul risipitor m-am intors la Domnul .El mi-a aratat felul in care diavolul  foloseste aceasta muzica  pentru a distruge oamenii .Spre uimirea mea insa aceiasi muzica ma urmarit si in biserica . Am fost alarmat dar ori cat de mult am incercat nu i-am putut convinge pe ceilalti de pericolul "crestinizarii" muzicii diavolului.
 M-asi fi asteptat ca biserica sa fi invatat ceva din istorie despre amenintarea pe care o ridica amestecul cu muzica pagana sau orice alt ceva care nu are de a face cu Dumnezeu".
(Fost tobosar rock) 

"Fac parte dintr-o biserica evanghelica din Grecia .Inainte sa-l cunosc pe Cristos ca mantuitor personal am fost fan heavy metal (AC/DC ,Queen etc.)  Primul lucru pe care la facut Dumnezeu in inima mea a fost sa ma elibereze de acest gen de muzica. Este trist insa sa vad ca diavolul ii convisese pe credinciosi sa foloseasca aceiasi muzica in Casa Domnului."
(Un diacon dintr-o biserica evanghelica din Grecia)

"In diminieata acesta tobele au sufocat practic restul muzicii .Ele sunt amplasate in spatele unui paravan de plexiglas, ceea ce inseamna ca sunt nevoiti sa dea volumul mai tare. Merg la biserica aceasta de cand ma stiu .Imi pare atat de rau ca adunarea lui Dumnezeu ( Assembley of God) si-a coborat standardele ca sa accepte o astfel de muzica .Sotul meu insa lucreaza pentru Gedeons si vorbeste in multe biserici de toate tipurile, si recunosc ca mi-e groaza cand trebuie sa merg impreuna cu el pentru ca muzica este foarte contemporana si acolo.Pur si simplu nu gasesc motivatia sa merg la serviciul de dumineca dupa-masa fiindca totul este contemporan.Am mers intr-o dupa amiaza pentru era sa se serveasca Cina Domnului ,numai ca aceasta a fost acompaniata de chitare si tobe."

"Ar fi trebuit sa ne dam seama si sa plecam cand am vazut instrumentele de percutie pe scena insa nu stiu ce a fost in capul nostru ,ne-am gandit ca poate nu le vor folosi dimineata. Cand zgomotul asurzitor a inceput m-am intors catre sotul meu si i-am spus ca nu pot asista la asa ceva.Trebuia sa ies de acolo indiferent daca mai vedea cineva cu mine sau nu.Aceasta la pus intr-o situatie dificila pentru ca eram in vizita la cumnatul sau .El a privit inte copii nostrii (in varsta de 15,17 si 19 ani) si si-au dat seama ca erau vizibil tulburati. In timp ce ieseam din biserica o femeie a alergat dupa noi si ne-a intrebat ce sa intamplat.
Sotul meu stapan pe sine dar foarte decis  ,ia explicat ca ceea ce se intampla in cladirea aceea nu este pe placul Dumnezeului nostru ."

"Anul trecut am vizitat o biserica baptista unde fusesem candva organist .A trebuit insa sa parasesc sala pentru asistam la un concert rock ."Serviciul mixt " a insemnat muzica galagioasa si obositoare cu tobe si chitari stridente ..Au fost incluse si cateva imnuri traditionale peuntru cei cativa oameni in varsta care au rezistat sa asculte muzica rock."

"Incepusem sa ne intrebam daca suntem cumva singurii nemultumiti de bisericile din comunitatea noastra .De un an incoace am fost in cautare si am fost izgoniti de ceea ce au bisericile sa ofere ca inchinare inaintea lui Dumnezeu .In unele locuri am fost lasati aproape fara auz ; in altele ne-am simtit foarte neplacut  incercand sa cantam o muzica total nepotrivita pentru adunarea bisericii .Se pare ca in ziua de azi inchinarea se reduce la a canta niste melodii pop .Nu se mai citeste din Scriptura ,nu mai sunt rugaciuni, nici momente de meditatie tacuta. de marturisire a pacatelor  sau de predicare a credintei lucruri care fac parte din inchinare."

Liderul Women's Missionary Union a prezentat un material video care punea accentul pe faptul ca raiul este cea mai mare petrecere rock ,dupa care a interpretat ea insasi niste piese zgomotoase si haotice ca sa le arate femeilor cat de minunat va fi raiul .Dupa intalnire una dintre femei sa apropiat de ia in particular si ia spus ca in opinia ei cerul nu va fi ca o petrecere rock ,la care liderul ia raspuns " Tu ai parerea ta iar eu o am pe a mea ,chiar crezi ca vom fi niste ingeri cu aripi care vor zbura si vor canta fara incetare din harfe ? " 
 "Nu" a raspuns ea, "cred insa ceea ce spune biblia despre cer "., "Ei bine daca nu-ti place nu te uita"  ia raspuns liderul in timp ce pleca.In seara aceea de miercuri filmul a fost prezentat inaintea intregii biserici .
 (Membra intr-o biserica din Conventia baptista de sud).

Suntem o biserica membra a BARBC ,Asociatia Generala a Bisericilor Baptiste Obisnuite , si derulam un program AWANA pentru copii .Ati vazut noile lor programe ? Casetele pentru memorarea bibliei sunt insotite de muzica rock adevarata ,iar programul anual de instruire al liderilor este un program cu muzica crestina contemporana cu un sistem audio atat de puternic incat va zgudui peretii si ne va sparge trimpanele.

Accepta sau pleaca ?

Ce ar trebui sa faca asadar crestinii atunci  cand constata ca muzica rock a ocupat scena ?
Ar trebui sa paraseasca pur si simplu biserica ? 
Rick Warren discuta acasta optiune in carte sa The Purpose Driven Church .
Warren recunoaste ca este inevitabil ca o biserica sa piarda membrii din pricina schimbarilor pe plan muzical - dar ce sfat are el pentru pastori ? "Odata ce v-ati decis asupra stilului de muzica pe care il veti folosi in inchinare ,ati stabilit directia bisericii voastre in mai multe directii."....

Introdiucerea sturilor muzicale laice, pop, rock, tobe in biserici a creat dezbinari in randul credinciosilor  care i-au determinat pe multi sa isi paraseasca biserica.

Tit 3:10-11

Dupa întaia şi a doua mustrare, departează-te de cel ce aduce dezbinări, căci ştim că un astfel de om este un stricat si păcătuieşte, de la sine fiind osândit.(Biblia traducerea Cornilescu ) .



Tit 3:10 -11 De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te, 
Ştiind că acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.(Biblia ortodoxă catolică, protestantă).

Titus 3-10 A man that is an heretick after the first and second admonition reject   
                                                                                    (Biblia - King James) 

.
         

                        sursa:  http://muzica-crestina-net.blogspot.com/p/rock.html

vineri, 6 mai 2022

De ce majoritatea np acceptă tobele in biserică fără nici o reținere

                                                                                   

Lasându-i la oparte pe tineri căci cu ei ne-am lămurit, de ce neprotestanții de vârstă medie dar și  cei mai în vârstă acceptă bateriile de tobe în biserici  fără rezerve. 

Pentru că : 

-  Se simt atrași spre divertisment, chiar și în biserică . Atracția pentru divertisment nu are varstă.

- Sau sunt creștini formali, firești, lumești, nepăsători de ce se întâmplă în biserică.

- Unii au încredere oarbă în pastori, consideră că dacă pastorul și-a dat acordul înseamnă că sigur așa este bine . Ignoră faptul că și pastorii sunt oameni , au și ei interese , slăbiciuni , nimeni nu este infailibil. Nu înedmn pe nimeni să fie împotriva pastorilor, dar trebuie să existe o limită și în această obediență, riști să ajungi "spălat pe creier", idolatru și asta nu este bine.

- Nesocotesc istoria Bisericii , cea Primară , istorică  inclusiv cea protestantă care sa opus de-a lungul istoriei introducerii fără discernamânt a oricăror instrumente în lacașul de cult. Au o mentalitate sectară, sloganul lor : nu ma intersează ce fac alții, eu fac ce vreau eu.

 -  Nici Luther nici Calvin, nu au călcat în picioare istoria Bisericii , au reformat doar acele dogme care deviau de la creștinismul apostolic, de la Evanghelie . Dar au păstrat elementele care nu contraveneau Evangheliei , forma lăcașului de cult și modul de închinare evlavios cu orga ca instrument de acompaniament și nu au folosit niciodata tobe în biserică. 

Si sa nu uitam de Entropia spirituală


Fiecare generaţie este mai rea decat precedenta... Fiecare generaţie este mai rebelă si caută să se indeparteze mai mult de Evanghelie si spiritul ei.

De altfel teoria degenenerării spirituale entropice  nu este nouă , e veche de când lumea.

Horaţiu  spunea: “ Părinţii noştrii erau mai prejos decât bunicii ,noi preţuim mai prejos decât dânsii şi vom lăsa nişte urmaşi mai ticăloşi decat noi."

 Biserica penticostal carismatica din SUA  prima țară din lume care a introdus tobe și alte instrumente de divertisment în bisercă prin anii 1970.
                                                                                

     Dacă în Biserica Creștină din primul secol s-ar fi permis introducerea tobelor și dansului s-ar fi ales (foarte probabil) praful de tot , astăzi nu mai aveam biserică creștină.

Dar Dumnezeu a pus oameni înțelepți la conducerea Bisericii care au avut discernământul  să se păstreze în lăcașul de cult o ambianță sacră, evlavioasă prin interzicerea intrebuințării instrumentelor de divertisment în bisercă. Avem exemplul bisericilor istorice precum ortodocsii care  nu au permis nici un instrument până în ziua de azi în lăcașul de cult ,catolicii au permis doar orga, la fel Luteranii și Reformații . 

Conform Noului Testament închinarea se face prin glasurile credincioșilor nu este menționat nici un instrument, aceasta este închinarea autentică , fără tobe și dans , suntem creștini nu evrei mozaici . Deși nici măcar în sinagogile evreilor nu o să găsești tobe sau dans , așa că treziți-vă !

                                                                         


                                                                     

duminică, 1 mai 2022

Diferența între pocăit și neoprotestant

 


                                                               Biserică de neoprotestanți 


Experiență personală . Când m-am converit cu mulți ani în urmă într-o biserică baptistă  am început să studiez Sfânta Scriptură în mod sistematic , astfel Dumnezeu a intrat în viața mea , am fost transformat născut din nou, spiritual și am simțit prezența Duhuilui Sfânt în viața mea.  Însâ ceva totuși ma surprins, cei din jurul meu membrii bisericii în bună parte (să nu zic majoritatea) nu păreau foarte  interesați să trăiască după cuvantul lui Dumnezeu ad-literam, exista în rândul credincioșilor o formă de religie de compromis. Atunci m-am gandit că am de ales între a practica o formă de creștinism strict, dupa Scripturi sau să mă acomodez cu colectivitatea și să accept o formă de creștininism "căldicel" de tip neoprotestant.

 Nu mică mi-a fost mirarea să aud și cazuri de păcate care chiar și mie care veneam din mediul ortodox libertin mi se păreau grave precum curvia în rândul tinerilor care crescuseră în biserică cu biblia in mâna . E adevărat la neoprotestanți exista reguli, dacă comiți anumite păcate esti exclus din biserică, cel puțin așa era atunci, cu ani în urmă, deci e bine că se mai face si "curețenie" din când în când.

Dar să lăsăm la oparte căderile accidentale și să ne intoarcem la creștinismul de rutină neoprotestant. La început am încercat să mă acomodez colectivitații , să fiu ca majoritatea , dar după un timp , după ceva ani mai bine zis ,am decis că nu este bine , că de fapt creștinismul "căldicel" practicat de majoritatea neoprotestanților nu e cel dorit de Dumnezeu. Și așa am ajuns pe la penticostali, acolo întradevăr se simte mai intens lucrarea Duhului Sfant ,la un moment dat chiar un grup mai mare de tineri de la biserica baptistă au migrat către o biserică independentă , "de rit penticostal" nou inființată, și se simțea diferanța dar și aceea sa rupt în două și sa cam ales praful . Chiar dacă nu mi-am părăsit niciodatâ cultul  , am fost cam pe la toate bisericile și am văzut diferența. Baptiștii sunt cei mai aproape de lume, din toate punctele de vedere, iar asaltul modernismului progresist cu "biserici-club" in stil american  cu tobe și lumini colorate ia cucerit total pe mulți  tineri baptiști. 

Asta ma determinat sa iau o decizie pe plan spiritual și să mă despart definitiv de genul  de creștinism de compromis  neoprotestant. și așa am ajuns să văd mai clar diferența între adevarata pocaințâ și religia neoprotestantă cea de toate zilele. Intre neoprotestanți (ca și la alții) există creștini sinceri adevarați, pocăiți și există neoprotestanți de duzină.

Cum arată un creștin pocăit vedem clar în Scriptură , acesta are Duhul Sfant și implicit putem vedea roada Duhului care  este dragostea de Dumnezeu și de oameni, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, modestia, compasiunea  etc. 

La categoria neoprotestanți de duzină - care nu se poate confunda cu pocaiții -  intră ...: dragostea de lume, plăceri, bani, bogații, distracții, divertisment inclusiv în biserică cu tobe și lumini colorate,  mândrie, dispreț față de alții mai săraci, bolnavi, adică cam tot (sau aproape tot) ce face lumea fac și ei, mai puțin păcate care pot provoca scandal și excluderea din biserica. Sunt oameni care nu sunt născuți din nou, sunt oameni firești ,lumești, dar pe nimeni nu deranjeaza asta atâta timp cât îsi achită obligațiile financiare "benevole" dar absolut necesare. Aici este o mare greșeală a cultelor neoprotestante că refuză ajutorul financiar de la stat pe motiv că vor să  fie independenți de stat și preferă să fie dependenți de proprii mombrii . Nu cred in povestea cu "Statul  se amestecă in treburile bisericii " că nu mai suntem pe vremea comunismului, în schimb faptul că membrii bisericii pot controla, influența  pe pastori poate fi chiar mai dăunator.

Neoprotestanții toți au biblii dar știm cu toții că rețin de acolo numai ce vor fiecare ,ce le convine, ce nu ignoră și apoi mai contează și opinia pastorului, cum interpretează el Scriptura, după propriile interese uneori,  ca tot omul (desi nu putem generaliza).   

Unii ar putea să urle Nu jedecați !, de parcă Dumnezeu nu ne-ar fi dat judecată ca să judecam. Judecata vinovată enunțată în biblie se referă la judecata în stil iudaic , adică să nu dai cu piatra să-l omori pe cel vinovat, nu în sensul de a judeca ce se intampla în jurul nostru...aici avem cu toții dreptul să judecăm ce este bine și ce nu ....

Pocăința este necesară, chiar obligatorie dar greu de indeplinit. 

În concluzie nu toți neoprotestanții sunt pocăiți cum nu toți pocăiții sunt neoprotestanți.






.