duminică, 29 mai 2022

Biserica și muzica neoprotestantă în vremea comunismului

                                                                                   


                                                       In imagine - botez in biserica baptista Iasi 1970

Nu,regimul comunist nu a fost cu un secol în urmă cum ar spune unii tineri fățarnici , au trecut doar 33 de ani de atunci. Cei care au trăit acele vremuri iși amintesc biserica de atunci , majoritatea bisericilor neoprotestante erau arhipline pentru că creștinismul și chiar pocaința păreau mai interesante atunci când era sub prigoană decât acum când sunt oferite plăceri de tot felul din toate direcțiile. În plus guvernul comunist făcea tot posibilul să puna frâna expansiunii numărului de creștini neoprotestanți  prin neacordarea de autorizații de construcție pentru lăcașuri de cult noi . Ți se acorda teoretic dreptul de a avea o credință religioasă dar nu ți se oferea condițiile necesare.

Exista persecuție chiar severă, dar erau cazuri rare (unii pastori care erau in conflict cu Securitatea ) dar nu era ceva generalizat. Când era un botez era un eveniment, se adunau tineri din tot județul acolo, de exemplu la Mediaș mergeau tineri din Sibiu sau chiar din Alba , pe tren se cânta de răsunau vagoanele CFR de cântârile pocăiților (astăzi nu mai este așa ceva) . 

Regulile de conduită din acea perioadă erau după Scripturi - Noul Testament ad-literam , indicațiile apostolului Pavel în ce privește femeile, cu capul acoperit în biserică, fără pantaloni, fără bijuterii, fără machiaje, manichiuri, fără păr vopsit. In toate bisericile np existau rânduri de bănci separate pentru bărbati și femei, nu stăteau bărbați lânga femei.  Sunt reguli după Scripturi care astăzi unii păstori progresiști  le numesc "legalisme" (în conformitate cu teologia liberală). Se predica atunci Noul Testament în intregine verset cu verset de-a lungul anului. 

Muzica in biserică 

Cântările comune erau dominante , dar exista și cor mixt și fanfară sau orchestre de mandoline în multe biserici. Existau și formatii instrumentale compuse din 1-2 chitariști și un organist, nu exista baterie de tobe, nici măcar la fanfară (Curtici făcea excepție cu o tobă mică la fanfară) de regulă nu erau permise.

    Formația de muzică crestină "Evanghelic" avea 2 chitariști și un organist care erau și soliști  vizitau  biserici unde participau la evanghelizari uneori . Video din 1988.

                                                                  


       Un interpret cunoscut era și Titus Ghica care cânta la chitară si muzicută , mesajele melodiilor sale erau directe și tranșante, toate compoziție proprie , astăzi nu mai există astfel de cântari .

                                                                 


                                                          

                                                

                                               Dacă-ți Spune Cineva - Titus și Luminița Ghica