vineri, 28 iulie 2023

De unde a apărut moda bisericilor fără anvon ?

 



De multe ori atunci cand apare un pastor nou intr-o biserica doreste sa faca schimbari radicale in aspectul  interior al bisericii, in cele mai multe cazuri eliminand anvonul si scaunele de la cor (si implicit corul) din peisaj. 

Dar care sa fie motivul acestor schimbari  aparent irationale ?

Au nevoie de spatiu pentru noua "formula de inchinare" bazat de data asta pe trupa de inchinare care vor veni cu  noile instrumente in primul rand bateria de tobe si chitari electrice care vor interpreta "muzica contemporana". Aceasta fiind stilul preferat de noul pastor si ai sai sustinatori.

  Toate acestea au aparut prima data in SUA  unde s-au sris numeroase carti pe acest subiect unul din acestea este "Evanghelia pe muzica rock" autori John Blanchard si Dan Lucarini din care am sa redau un scurt fragment sugestiv pentru tema in discutie: 

"Am ramas socat sa intru intr-o dimineata in cladirea bisericii mele crestine reformate si sa vad masa pentru cina Domnului impinsa intr-un colt in spatele scenei, iar in locul ei un set de tobe  imediat sub cruce in timp ce in mijlocul scenei in faţă era un microfon ....Problema in opinia mea nu era modul de aranjare a scenei (pervers) ci mai degraba mesajul pe care il transmitea ,intentionat sau nu cu privire la valorile bisericii. si la persoana si lucrurile care statea in centru inchinarii. Altfel spus ,cine era Dumnezeul nostru ?
 Nu vreu sa parasesc biserica dar ma indoiesc ca m-asi putea inchina cu constiinta curata acolo, pe termen lung, daca nu se schimba ceva."

sursa citatului : https://muzica-crestina-net.blogspot.com/p/rock.html

Bisericile (np)  moderne sunt construite dupa modelul salilor de spectacol, nu mai au nimic din stilul consacrat al unei biserici crestine traditionale.

Sursa imaginii: Facebook -  Biserica Penticostala Emanuel Galati- in acest caz cladirea bisericii este noua, de la inceput a fost proiectata fara anvon - un obiect "inutil" de altfel...intr-o biserica contemporana dar bateria de tobe uriasa este la locul ei in "cusca" de plexic de pe scena .😅😆😇 



.

E păcat să mergi la mare?


 



.

duminică, 23 iulie 2023

Ce poți obține dacă te pocăiești într-o biserică neoprotestantă ?

 


Unii ortodocsi mai orgoliosi isi exprima mirarea cum de unii confrati de-ai lor au parasit BO pentru o biserica neoprotestanta, intrebandu-se ce ar fi putut gasi ei in plus la "pocaiti" ? Iata cateva posibile raspunsuri.

1. Primul lucru care il obtii cand intri intr-o biserica neoprotestanta este Sfanta Scriptura in care citind-o vei descoperii crestinismul adevarat cel din primul secol, propovaduit de apostoli, care vei constata ca nu seamana decat intr-o foarte mica masura (aproape deloc) cu cel ortodox mostenit de la parinti. Daca te vei pocaii sincer vei obtine iertarea lui Dumnezeu si vei ajunge prin Duhul Sfant la "nasterea din nou" care inseamna schimbarea radicala a vietii care iti va aduce mantuirea sufletului daca vei ramane in voia Sa pana la sfarsit. 

2. Pe de lata parte daca vei fi un cautator sincer al adevarului vei putea constata ca putini dintre membrii bisericii in care tocmai ai intrat sunt dispusi sa practice crestinismul descoperit in Scripturi ad-literam. Majoritatea se vor multumii sa adopte o forma de crestinism dogmatic inspirat de teologia protestanta din care face parte si cultul la care tocmai ai aderat. Pentru ca toate cultele crestine  au la baza o doctrina prin care se face interpretarea Scripturii de catre pastori conform doctrinei invatate de aceastia in facultatile teologice. Predicile sunt realizate in asa fel incat credinciosul (neavizat) nu percepe ca prin predica i se trasmite de fapt o interpretare a Scripturii prin prisma doctrinei si nu textul Scripturii ad-literam ca si cum ai studia-o de unul singur. In acest mod adventistul intelege ca Scriptura invata ca trebuie respectat obligatoriu Sabatul evreiesc sau ca nu exista iad si nici suflet nemuritor, baptistii ca faptele sunt o "haina murdara inaintea Domnului" si penticostalii ca crestininism apostolic inseamna "glosolalia" care conform DEX este : fr glossolalie] Limbaj personal neinteligibil (al unor bolnavi) alcătuit din silabe și cuvinte fără sens " . Aceiasi indoctrinare  care deformeaza Scriptura este si la ortodocsi si catolici dar acela deja este un alt subiect de discutie.

3. Aderarea la o biserica neoprotestanta iti poate aduce satisfactii  deosebite dar si dezamagiri, si aceasta datorita faptului ca nu toti practica un crestinism dupa Scripturi.

 Altfel pocainta  poate si gasita  si in afara mediului neoprotestant, poate fi si la ortodocsi la "Oastea Domnului" dar  servita la pachet cu "sfanta traditie" cu toata doctrina BO care isi are obarsia in invataturile celor numiti "parinti bisericesti" si deciziile sinoadelor ecumenice ambele din secolul IV , V , deci departe de Biserica autentica a primului secol. Sa te intorci la o forma de crestinism amestecat cu paganism inca din primele secole, este un nonsens. 

"Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun" ne spune Scriptura, de aici putem intelege ca peste tot exista si lucruri bune si mai putin bune doar ca oamenii in general tin cu dintii la religia (cultul)  in care s-au nascut si nu vor  sa arunce deloc privirea spre "curtea" altora, dovedind o gandire ingusta si rudimentara.

Sursa foto: facebook , Biserica Baptista nr 1 Brasov inainte de "modernizare" (desfintarea corului si al anvonului).

.


marți, 18 iulie 2023

Păcatul disprețului

 Păcatul disprețului un păcat în care multi  neoprotestanți cad foarte ușor , dovadă că ceva "e putred in Danemarca" consecință a faptului că Scriptura nu se prea ia in serios pe  de-a-întregul

                                                  


                                                        

                                                  

                                                       

duminică, 16 iulie 2023

Carismaticii pe locul doi în lume după catolici ?

 

Conform saitului Pew Research care se ocupă cu statistici la nivel mondial, carismaticii ocupă locul doi în lume ca număr de enoriași dupa catolici . Catolicii au un procent de  50% din totalul celor ce se declară  creștini, urmati de carismatici 14% , apoi urmează Penticostalii cu 12,8%  , Protestanții Evanghelici  cu 13,1% , Ortodocșii  sunt pe locul cinci  cu 11,9% (sunt incluși aici atât Ortodocșii Răsăriteni  cât și cei Orientali) .                 
https://crestiniiazi.wordpress.com/ 2011/01/02/crestinism-statistici/

Problema este că carismaticii nu sunt un cult, nici o grupare religioasă nu conține în denumirea sa termenul de "carismatic"  cei care realizează statistici iau în considerare faptul că anunite grupări religioase independente au ca pactică vorbirea în limbi necunoscute, profeții , rugăciuni pentru vindecarea bolnavilor  și promovează  teologia prosperității singurul element de doctrină care îi desparte de penticostali . Insă conform statisticilor Wikipedia numărul  non-denominaționalilor (independenților) este între 180 și 200 milioane credincioși 

Oricum am lua-o carismaticii și penticostalii sunt cei care au cea mai spectaculoasă creștere numerică dintre toate denominațiunile creștine. Au și un mijloc de atracție al populației "imbatabil" , pretenția că pot face minuni deținand puteri supranaturale prin invocarea "Duhului Sfânt. Însă manifestările "duhului" în special la carismatici ridică un semn de întrebare, pentru că uneori par mai degrabă manifestari străine de Duhul lui Dumnezeu, dar lumea este dispusă să creadă orice, în goana sa după miracole.


Până și copiii sunt inițiați în tainele vorbirii în "limbi neconoscute" și stări de extaz total. 
                                                                                    

                                                                                                       

                                   



                                                


miercuri, 12 iulie 2023

Care este diferența dintre baptiști și "frații lor vitregi" penticostali ?

 



In anul 1990 la initiativa baptistilor a luat fiinta Alianta Evanghelica care avea in componenta cultele Baptist, Penticostal si Crestini dupa Evanghelie, scopul aliantei a fost o sistinere reciproca in relatia cu statul secular dar si evanghelizari in comun. In anul infiintarii si primii ani care au urmat au existat proiecte comune ca Radio Vocea Evangheliei, si evanghelizari pe stadioane cu pastori din strainatate. Rezultatul a fost incurajator la inceput, dar treptat relatiile intre culte s-au racit iar astazi singurul proiect care mai funtioneaza este reteaua de statii Radio V.E. Si acolo la inceput au fost neintelegeri, conflicte pentru functiile de conducere, baptistii au numit ei directorii de statii locale pentru ca ei au avut initiativa si contribuitia cea mai mare la obtinerea licentelor de emisie si infintarea studiurilor locale  si asta  a starnit mania unor penticostali, dar treptat lucrurile s-au reglementat .

Treptat penticostalii s-au radicalizat in privinta doctrinei, vorbirea in limbi necunoscute si proorociile devin o obsesie si norma obligatorie. Aparitia bisericilor carismatice i-a determinat pe multi penticostali sa se alieze cu acestia indiferent cat de mari erau ereziile pe care le aduceau in comunitate multi dintre ei. Carismaticii au infintat si un post TV Alfa Omega, iar penticostalii Credo TV, in timp ce baptistii au avut realizari mai modeste un pseudo post TV Prodecens Media cu trasmisie exclusiv pe internet in care se transmit preponderent interviuri cu pastori baptisti .

Bisericile baptiste au ramas la o doctrina rigida, refuzand orice fel de "inovatii", in unele biserici sa incercat introducerea rugaciunii in comun sau rugaciunea pentru bolnavi in comun ambele cu voce scazuta dar la scurt timp Comitele bisericilor au respins aceste initiative . Rugaciunea in comun are avantajul ca ofera posibilitatea ca toti cei prezenti sa se roage impreuna. Participarea tuturor credinciosilor la rugaciune si cantare in comun il glorifica pe Dumnezeu si zideste biserica. Baptistii  dogmatici resping insa orice initiativa care ar face ca serviciul baptist sa semene cat de putin cu cel penticostal, desi penticostalii aparoape ca s-au dublat numeric in timp ce baptistii au scazut in ultimii ani. Condamni Biserica Ortodoxa ca e rigida fixata in Evul Mediu, dar tu esti la fel de rigid dogmatic.

Desigur ca exista si initiative inovatoare la baptisti dar nu neaparat in sensul bun al cuvantului prin modernizarea "inchinarii" imitand occidentul cu inchinare "contemporana" cu muzica de inspiratie pop sau rock, care imita oarecum clubul din lume. Imitarea lumii nefiind ceva nou la baptisti , multi simtindu-se mai aproape de luterani sau reformati decat de penticostali. Pe de alta parte atacarea glosolaliei (vorbirea in limbi penticostale) este o practica frecventa la unii pastori baptisti, la care mai putem adauga respingerea  purtarii baticului.

In conditiile astea cum mai pot fi baptistii si penticostalii frati in credinta ? Ar putea dar cu conditia sa renunte la dogmatismul rigid si sa caute puncte comune in Scriptura.

In fond crestinii din primul secol nu erau nici baptisti nici penticostali si cu atat mai putin ortodocsi sau catolici, erau crestini si atat. Daca se pleaca de aici si se pun doctrinele departe se pot considera toti din nou crestini si frati , dar deocamdata asta nu vrea nimeni, dimpotriva  radicalizarea continua...

.


duminică, 9 iulie 2023

Care este diferența dintre penticostali și "verișorii" lor carismatici

 


In ultima perioada penticostalii au fost atacati mediatic in special de ortodocsii nationalisti de la grupul "Calea spre mantuire" constituit se pare special cu scopul de ai confrunta pe "pocaiti". Printre altele adminstratorii acestorii  grup (Gratiela Agache & co ) au afirmat ca modul de rugaciune cu vorbirea in limbi necunoscute, zgomotos cu strigate ar insemna ca acolo ar exista duhuri demonice, ceea ce este fals .

Modul cum se roaga penticostalii dovedeste ca acolo se afla un duh , dar multi crestini nu pot intelege ca acel duh ar putea veni de la Dumnezeu.

Pastorul penticostal Doru Pope afirma intr-o postare recenta ca vorbirea in limbi poate avea una din trei surse, poate veni de la Dumnezeu, de la duhul omului sau de la diavol- in acest caz insa ar trebui sa exista si manifesteri specifice.                                                    


Proorociile vin de asemenea prin acelasi tip de limbaj "straniu" , inteles numai de ei. Exista o obsesie pentru proorocii si vorbirea in limbi care duce la o stare de extaz, ceea ce poate fi considerat in afara unei stari de normalitate pentru crestinul obisnuit. 

La penticostalii din Romania  nu exista manifestari de genul caderilor pe spate, tavalitul pe jos sau tremuraturi convulsii, pe care le vedem pe internet. Acest gen de manifestari  exista insa la carismatici  chiar si in tara noastra la biserici  din Arad , Bucuresti ( caderile pe spate)  dar pe scara mai larga  in occident in  America de Nord si Sud, Africa etc. unde lucrurile sunt total scapate de sub control.

                                                      



"Adversarii" penticostailor nu fac distictie intre penticostali si carismatici (miscarea carismatica fiind desprinsa din cea penticostala) numindu-i pe toti penticostali . Insa atat doctrina cat si modul de manifestare al carismaticilor difera in mai multe privinte de cea penticostala.

Bisericile penticostale pun accentul pe darurile spirituale, staruinta pentru ceea ce ei numesc  "botezul cu Duhul Sfant" care este simbolizat cred ei  prin vorbirea in limbi necunoscute si proorocii . 

Carismaticii pe de alta parte cred in Evanghelia prosperitatii, cred ca Dumnezeu doreste ca oamenii (toti)  sa fie prosperi financiar, sanatosi, si sa aibe o viata de succes pe toate planurile si pentru asta exista rugaciuni special concepute de ei care incearca oarecum sa "forteze lucrurile" pentru ca aceste lucruri sa se intample. Carismaticii pun un accent deosebit pe experiente miraculoase , spectaculoase prin duhul , pentru asta risca orice inclusiv practici  oculte orientale (kundalini) contactarea de  duhuri necunoscute inclusiv demonice care sunt confundate de ei cu cele divine.

 Asta nu inseamna ca tot ce este manifestare supranaturala la carismatici sau penticostali este de la "cel rau" cum pretind adversarii lor . Lucrurile sunt amestecate deci trebuie privite cu prudenta.

In Romania cele mai cunoscute biserici carismatice sunt "Raul Trezirii" Arad, "Raul vietii" Bucuresti , Centrul crestin Timisoara, Profides Bucuresti etc. In aceste biserici se practica muzica "contemporana" de inspiratie pop/rock si in cateva din ele si  dansul modern, ceea ce pune inca odata un semn de intrebare in privinta duhurilor care-i inspira.

 
                                        

 .

sâmbătă, 1 iulie 2023

Biserica primară a fost baptistă, penticostală ,adventistă sau ortodoxă ?

 




Iustin Martirul în anul 150 a avut o descriere succintă a serviciului religios din biserica primară în cartea sa „Apologetica-Închinarea in Biserica Primară ”

„Cei bogați dintre noi poartă de grijă săracilor; trăim o viața de strînsă părtașie si pentru tot ceea ce avem binecuvantăm pe Făcătorul nostru prin Isus Christos, Fiul Său si prin Duhul Sfant. În ziua care se cheamă “Duminica”, ne adunăm împreuna intr-un loc anumit înainte de răsaritul soarelui si citim cat ne îngăduie timpul din “memoriile apostolilor” și din scrierile profeților. Apoi, cînd se oprește cel ce citește, presbiterul ține o cuvîntare în care ne îndeamnă să trăim conform cu lucrurile frumoase pe care le-am auzit. Ne ridicăm apoi toți la rugăciune și cum am mai spus, cand sfîrsim rugăciunile, sunt aduse pîinea, vinul ai apa. Cel ce prezidează, dupa priceperea sa, se roagă atunci si multumește lui Dumnezeu, iar restul celor adunati spun: Amin . Se imparte apoi fiecaruia din cei prezenti, iar celor care n-au venit li se trimite prin diaconi acasa. Cei care au avere si vor s-o faca, daruiesc apoi cat vor si colecta care se aduna este data celui ce prezideaza si el se ingrijeste apoi ca din ea sa fie ajutati cei orfani, vaduvele, cei care, prin boala sau alte imprejurari au ajuns in lipsuri, cei care se afla in inchisori, cei care se afla in calatorie si ne viziteaza; intr-un cuvant toti aceia care au nevoie. Noi cinstim ziua de Duminica pentru ca este cea dintai zi, in care Dumnezeu, schimband intunerecul si materia dintru inceput, a facut lumea, si, tot in aceasta zi, Domnul Isus, Mantuitorul nostru a inviat dintre cei morti.”

sursa : https://crestinismro.wordpress.com/istoria-crestinismului/

Din descrierea succinta realizata de Iustin in anul 150 care coincide cu cea din Noul Testament, reiese ca biserica in primele doua secole cel putin, care este imaginea adevaratei Biserici a lui Hristos se aseamana in multe privinte  cu bisericile neoprotestante de astazi si foarte putin (sau  deloc) cu cea ortodoxa de azi. Biserica era slujita de presbiter nu te preot, se rugau toti credinciosii din adunare , nu existau  liturghii, pupat icoane sau moaste. Faptul ca se rugau toti ne duce cu gandul la biserica penticostala de azi  dar astfel de rugaciuni se mai fac si in unele biserici baptiste. Pe de alta parte nu se vorbeste nimic de staruinta pentru obtinerea botezului cu Duhul Sfant si vorbirea in limbi necunoscute.

Un element important in Biserica Primara era intrajutorarea, pentru crestinii aflati in dificultate, la neoprotestanti intr-o oarecare masura se mai practica la penticostali mai ales , la baptisti  sporadic pe ici pe colo sau deloc, la ortodocsi la fel pe ici pe colo.

Crestinii din Biserica Primara se adunau dumineca si nu sambata pentru programul de biserica, credeau in existenta iadului si nemurirea sufletului deci sigur nu erau adventisti.

De fapt asa cum reiese din lectura Noului Testament nici una din bisericile de astazi nu a existat in primul secol. 


...