luni, 16 septembrie 2024

Ce motive au baptiștii să conteste vorbirea în limbi a penticostalilor ?

 


Pe măsură ce cultul penticostal din Romania  se radicalizează insistând tot pe mai mult pe ceia ce ei numesc botezul cu Duhul Sfânt manifestat prin "vorbirea in limbi" în cultul baptist se activează  "ultrașii" cesaționisti care neagă botezul cu Duhul Sfânt și vorbirea în limbi penticostală. Deși la baptiști se zice că fiecare creștin primește Duhul Sfânt la botez, foarte mulți pierd acest dar pe parcurs și răman doar cu firma de creștin baptist la care țin ca la ochii din cap. Avem baptiștii ultra dogmatici care nu doar că nu recunosc darurile manifestate la penticostali dar iși permit să susțină ca vorbirea în limbi penticostala este "demonică" și ca nu este deosebire între penticostali și cei din lume. În mod paradoxal cei care cred și afirmă asta pe internet gândesc exact la fel ca ortodocșii, sunt copia fidelă a ortodocșilor fundamentaliști, ce coincidență. 

Dar de fapt nu e nici o coincidență și unii și alții sunt oameni firești  care au ceva în comun - nu au Duhul lui Dumnezeu iar  cine nu are Duhul lui Dumnezeu nu poate recunoaște lucrarea lui Dumnezeu.

Pe de altă parte este adevărat că "vorbirea in limbi" penticostala este greu sau chiar imposibil de ințeles de către cei din alte culte, de aceea ea ar trebui tradusă, conform Scripturii și penticostalii greșesc foarte mult ca nu respecta această cerință. 

 Dar problema este de fapt alta, cu ce drept își permit unii baptiști sau ortodocși fantici să numească această manifestare ca fiind demonică ? Intradevăr există în mediul carismatic manifestari ciudate posibil cu sursă de proveniență ocultă chiar demonică ( tăvaliri pe jos, râsul necontrolat etc.)  dar acestea se pot deosebi ușor de manifestările penticostalilor. Intre penticostalii din România  și carismaticii NAR există o linie de demarcație suficient de vizibilă, pentru cei care vor să o vadă.

Cum putem deosebi duhurile ?

Atunci când o persoană care are un duh a pus mâna pe altă persoană pentru rugăciune sau pentru ai trasmite o energie spirituală , acel gest lasă urme pe persoana atinsă. 

Dacă cel ce pune mâna pe altă persoană are Duhul Sfânt cel atins simte imediat o stare deosebită, simte prezența Domnului, eliberare, fericire,  uneori chiar vindecare divină.  Pe când atunci când pune mâna cel care are un spirit ocult sau demonic , cel atins începe să tremure, simte o energie negativă, cade jos, are convulsii etc. - așa ceva nu se întamplă la penticostalii de la noi.

 De obicei cei care etichetează pe penticostali ca având duhuri demonice sunt creștini lumești care îi urăsc și îi invidiază pe aceștia pentru că atrag oameni la ei "furându-le clientela". Un creștin adevărat nu uraște și nu denigrează pe alții indiferent de situație. Pe de altă parte a numii Duhul lui Dumnezeu ca fiind duh rău este blasfemie , un păcat de neiertat.

Dacă penticostalii sunt botezati cu Duhul Sfânt de ce există pastori sau membrii acuzați de tot felul de păcate ? întreabă unii  . 

Pentru că nimic nu poate garanta sfințenia unei persoane, pe unii acest "botez cu Duhul" îi ridică spiritual peste nivelul altor pocăiți, alții în schimb rămân vulnerabili și pot cădea în ispite, păcate la fel ca alții din alte culte ! 

Nu sunt penticostal și deși am frecventat bisericile lor nu ma atras practica vorbirii în limbi și manifestările lor zgomotoase dar nici nu pot să fiu de acord  cu cei care îi blameaza in mod nedrept .





.

 


vineri, 13 septembrie 2024

Baptistă Botezată Cu Duhul Sfânt A Primit Darul Vorbirii In Limbi

 


Biserica Baptistă te introduce în cunoașterea Scripturii și a lui Dumnezeu însă există biserci (culte) care oferă mai mult de atât. Dacă faci o vizită pe la penticostali vei afla că există stări chiar mai profunde de cunoaștere a lui Dumnezeu . La aceste stări se poate ajunge prin stăruință în rugaciune, în acest mod se poate primii ceea ce penticostalii numesc "botezul cu Duhul Sfânt" o stare spirituală deosebită care se poate manifesta prin "vorbirea in limbi necunoscute". Credincioșii  firești sau dogmatici nu pot ințelege astfel de lucruri. 

O tânără creștină baptistă din Zalău avea o doriță fierbinte a de a ajunge la o cunoaștere a lui Dumnezeu mai profundă  decât ceilalți baptiști și a început să participe la rugăciuni intense care durau ore în fiecare zi. Așa a ajuns într-o stare deosebita când Dumnezeu a inștiințat-o printr-un frate de la o altă biserică ca avea să primească un dar deosebit , astfel a experimentat botezul cu Duhul Sfant și vorbirea în limbi în biserica independentă Harul. 

Tânara a depus o mărturie a experienței sale la un post de radio cu lacrimi in ochi semn că se afla într-o stare spirituală aparte. 

Botezul cu Duhul Sfânt (cel real nu cel mimat) este o stare deosebită la care ajung de obicei persoane care doresc cu ardoare să ajungă în astfel de stări . Ele sunt stări deosebite peste nivelul mediu al creștinului obișnuit , nu este o condiție a mântuirii cum greșit învață unii penticostali dar oferă o garanție suplimentară în ce privește siguranța mântuirii . 

                                                 



.

joi, 12 septembrie 2024

Conflictul între baptisti și penticostali de pe internet

 


In ultima perioada au aparut postari pe conturi si  pagini de facebook in care persoane care nu isi divulga identitatea confesionala sau cunoscuti ca baptisti îi atacă pe penticostali pentru vorbirea in limbi , profetii etc. Postarile sunt precum cea de mai sus despre vorbirea in limbi pe care am copiat-o de pe pagina "Secta Penticostala" a carui administrator este aproape sigur baptist (ortodocsii ataca in bloc pe toti "sectarii" nu un cult anume). 

Este adevarat ca am cunoscut si cazuri de penticosali care i-au criticat cu manie proletara pe baptisti ca nu au daruri spirituale, nu au descoperiri, revelatii etc. Pe alta parte constatam ca in cutul penticostal in ultimii ani pastori cu pozitii de conduceta in cult au mers pe varianta extrema prin care impuneau membrilor bisericilor lor ca o norma aproape obligatorie  staruinta pentru vorbirea  in limbi si proorocii. Unii pastori au mers pe ideea ca vorbirea in limbi este dovada prezentei depline a Duhului Sfant in om, deci manifestarea darurilor spirituale  este obligatorie pentru orice penticostal.

Acum cei ce nu cred in vorbirea in limbi in special baptisti au avut o reactie uneori violenta la aceasta dogma devianta a penticostailor , unii au realizat chiar pagini impotriva lor pe facebook precum cea avand titlul "Secta Penticostala" cu postari ca cele de mai sus "Vorbirea in limbi penticostala este..." coborandu-se la nivelul ortodocsilor . 

Textul postarii ne arata ca cel care a creat-o este total  strain de Dumnezeu si de Duhul Sfant , nu poti sa fii pocait si sa faci astfel de postari si pagini de internet. Vorbirea in limbi penticostala este intradevar greu  de inteles pentru cei care nu sunt penticostali, dar apare in urma rugaciunilor adresate lui Dumnezeu deci nu are cum sa fie ceva malefic. In plus la penticostali au loc si vindecari miraculoase in urma acestor rugaciuni si cu siguranta sunt prin puterea lui Dumnezeu cele mai multe din acestea. Atunci cand un penticostal "botezat cu Duhul"  pune mana pe un om bolnav la rugaciune acesta simte o stare de bine, fericire eliberare uneori se intampla chiar o vindecare ceea ce la baptisti nu se intampla. 

La baptisti nu exista acest gen de rugaciune biblica cu punerea mainilor si ungerea cu undelemn pentru bolnavi care are loc intr-o forma particulara chiar si la ortodocsi (sf. Maslu)

Pana la urma o dogma extremista penticostala a generat o reactie extremista a altora care nu inteleg penticostalismul. Extremismul de orice fel nu este bun , iar penticostalismul de tip carismatic  a generat in occident prin insistenta de a obtine  miracole cu orice pret la devieri nepermise spre ocultism si alunecarea spre spiritism demonic.



Asta nu inseamna sa blamam penticostalismul in ansambu ci doar acele manifestari care duc spre extremism, alergarea dupa daruri duhovnicesti cu orice pret.

 Penticostalii inclina catre extremism dogmatic in timp ce baptistii risca sa se confunde cu lumea , mai ales tanara generatie. 

Cultul Baptist, Cutul penticostal si Crestinii dupa Evanghelie fac parte dintr-o alianta numita Alianta Evanghelica constituita in 1990 la initiativa baptistilor....dar probabil tinerii cunosc mai putin aceste lucruri.... 



.


duminică, 8 septembrie 2024

Cum va fi la judecata lui Hristos

 


                                                                                        


miercuri, 4 septembrie 2024

"Maria ortodoxa" (fosta sectara ) - Cum cad unii in fanatism

 

Credința în creștinism reprezintă elementul esențial este piatra de temelie a creștinismului, fără credință măntuirea nu este posibilă.

Credința trebuie să o avem în Hristos și în Cuvântul vieții care îl găsim în Scriptură. Oamenii însă cad ușor în capcana credinței în alți oameni, în culte/biserici și ajung să fie credincioși fanatici ai acestora. Am intâlnit astfel de situații în special la ortodocși, adventiști și Martorii lui Iehova.

   Un caz bine cunoscut este vlogerița ca isi spune pe fb "Maria ortodoxa - fosta sectara 20 de ani" si care aproape zilnic realizeaza cate un video scurt in care lauda religia ortodoxa si critica si îi ironizeaza pe "sectari" cum îi numeste cu dispret pe neoprotestanti.

 Ea cumva, nu știm cum  a fost atrasă de religia ortodoxă și a ajuns în final să creadă orbește în tot ce spun preoții și propaganda  BOR . Maria a depăsit stadiul de "credincios" a devenit credulă din moment ce accepta orice vine de la BOR, și respinge tot ce vine de la neo/protestanți. Rar se întamplă ca  neoprotestanți să treaca  la ortodocși, majoritatea din ei sunt fie excluși disciplinar din biserici evanghelice fie pleacă fiind atrași de libertinismul din BOR și rămân "ortodocși" cu numele anonimi. "Maria ortodoxa" este o excepție, (chiar dacă mai sunt vreo 2-3 pe lânga ea, activi doar pe fb la comentarii) . 

Să fi credincios este o onoare, să fi credul este o rușine pentru că tradează lipsă de materie cenușie.

Nici un om cu mintea întreagă care cunoaște Scriptura nu poate vedea numai lucruri  bune în religia ortodoxă și numai rele la neo/protestanți.

Teoretic principiul enunțat anterior este valabil și invers, nici un om rațional nu poate sa vadă totul greșit la ortodocși și totul perfect la neoprotestanți pentru ca nu este așa. 

Iar neoprotestanții spre deosebire de ortodocsi (care au fost botezați fără acordul și știrea lor ca bebeluși ) au depus o mărturie publică  în momentul botezului prin care și-au exprimat credința in Hristos și angajamentul  de al urma pe Hristos până la moarte. 

Să negi ulterior acest legământ este echivalent cu incălcarea unui jurâmânt în fața lui Hristos. 

 Mai exista varianta să te prindă duhul de ortodoxie, pentru că da există așa ceva și nu este de glumit cu asta. Există persoane care au trecut și prin astfel de experiențe când un duh puternic de ortodoxie a ajuns să-i controleze  și atunci ai de ales de a nega experiența pocăinței si nașterii din nou  și tot ce Dumnezeu  te-a învățat pe calea îngustă a pocăinței sau te îndepartezi imediat de tot ce înseamnă religie ortodoxă, doar așa te poți întoarce la calea Scripturii și la calea îngustă a lui Hristos.

Există o singură explicație pentru cazurile persoanelor care au fost neoprotestanți și au cazut în palasa "duhului de ortodoxie", nu au experimentat prezența Duhului Sfânt cât timp au fost neoprotestanți, pentru că dacă ai Duhul Sfânt ești imun la orice alt duh, vei știi să deosebești duhurile și nimic nu te va doborî. Duhul Sfânt este prezent în toate confesiunile la creștinii dedicați , născuți din nou peste tot în lume.

Deosebirea duhurilor nu este ceva usor și la îndemana oricui. Cert este ca Duhul lui Dumnezeu nu iți va indica niciodată că doar un singur cult/ biserică este adevarata când sunt atâtea confesiuni creștine în lume iar ortodocși răsăriteni cu toate libertătile lor  nelimitate și botezul pruncilor  nu depasesc 10% din totalul creștinilor în lume.

 Nu se poate ca 90% din creștinii declarați din intreaga lume ,peste 2 miliarde de oameni mulți din ei creștini practicanți și dedicați Lui Hristos să nu fie creștini veritabili înaintea lui Dumnezeu doar pentru că nu aparțin de așa zisa "biserica unică". O astfel de dogma nu poate fi decât falsă, mincinosă, o înselătorie a diavolului.     



.