sâmbătă, 21 septembrie 2024

A fost furat "partidul creștinilor" ARN ?


 Avocatul Peter Costea a postat recent pe contul său de facebook un mesaj în care afirma pe un ton trist că partidul pe care la fondat în urmă cu cațiva ani a fost "furat" . 

La Congresul ARN din 1 septembrie, membrii Alianței Renașterea Națională au luat decizia de a fuziona cu Partidul Național Conservator Român, din partea căruia Cristian Terheș candidează la Cotroceni, iar Peter Costea spune că fuziunea a fost, de fapt, un furt.

"Identitatea creștină a partidului ARN a suferit enorm prin votul afirmativ a doar 40 de persoane, niciuna dintre ele nefiind fondatori sau activiști pro-familie sau pro-valori. Este identitatea creștină pe care i-ați dat-o voi, cei care constituiți mișcarea pro-familie și pro-valori din România. Nu ați fost întrebați dacă agreați ca identitatea voastră să fie deturnată cu nădejdea – înșelătoare, cred, că identitatea voastră va fi continuată de alții. În dreptul meu, însă, mă îndoiesc că va fi”, a declarat Peter Costea.

Alianța pentru Renașterea Națională a încercat de mai multe ori sa intre in Parlamentul de la București dar și în Parlamentul Eurpean dar fără succes , cei 5% neoprotestanți din România ( dinte care doar cel mult 4 % au votat cu ARN) nu au fost suficienți pentru a trece pragul electoral. Alianța electoralș cu AUR de la Europarlamentare a fost un alt eșec , poziția 11 pe buletinul de vot a ajutat doar AUR nu și pe Peter Costea care a rămas pe dinafară. 

Acum Peter Costea ne spune că preferă un partid neparlamentar decât fuziunea cu Partidul Național Conservator Român care înseamnă practic dispariția ARN . 

Un partid neparlamentar are doar o valoare simbolică, sentimentală  pentru că inițiativele unui astfel de partid nu sunt luate în considerație de către Guvern și Parlament. 

Prin fuziunea cu partidul  lui Terheș , membrii  ARN pot obține - dacă PNCR  trece pragul electoral 1, 2 locuri în Parlament sau Senat și eventual pozitii de conducere mai puțin importante în PNCR . În ce privește susținătorii ARN prin fuziunea cu PNCR vor avea satisfacția implementării unora din dezideratele lor precum problema avortului - parțial susținută de Terheș , LGBT în școli, opozitie față de politica progresistă a UE, satisfacția ca au întărit polul conservator etc. deci mai mult decât nimic  dacă rămâneau susținatori ai unui partid neparlamentar.