joi, 12 septembrie 2024

Conflictul între baptisti și penticostali de pe internet

 


In ultima perioada au aparut postari pe conturi si  pagini de facebook in care persoane care nu isi divulga identitatea confesionala sau cunoscuti ca baptisti îi atacă pe penticostali pentru vorbirea in limbi , profetii etc. Postarile sunt precum cea de mai sus despre vorbirea in limbi pe care am copiat-o de pe pagina "Secta Penticostala" a carui administrator este aproape sigur baptist (ortodocsii ataca in bloc pe toti "sectarii" nu un cult anume). 

Este adevarat ca am cunoscut si cazuri de penticosali care i-au criticat cu manie proletara pe baptisti ca nu au daruri spirituale, nu au descoperiri, revelatii etc. Pe alta parte constatam ca in cutul penticostal in ultimii ani pastori cu pozitii de conduceta in cult au mers pe varianta extrema prin care impuneau membrilor bisericilor lor ca o norma aproape obligatorie  staruinta pentru vorbirea  in limbi si proorocii. Unii pastori au mers pe ideea ca vorbirea in limbi este dovada prezentei depline a Duhului Sfant in om, deci manifestarea darurilor spirituale  este obligatorie pentru orice penticostal.

Acum cei ce nu cred in vorbirea in limbi in special baptisti au avut o reactie uneori violenta la aceasta dogma devianta a penticostailor , unii au realizat chiar pagini impotriva lor pe facebook precum cea avand titlul "Secta Penticostala" cu postari ca cele de mai sus "Vorbirea in limbi penticostala este..." coborandu-se la nivelul ortodocsilor . 

Textul postarii ne arata ca cel care a creat-o este total  strain de Dumnezeu si de Duhul Sfant , nu poti sa fii pocait si sa faci astfel de postari si pagini de internet. Vorbirea in limbi penticostala este intradevar greu  de inteles pentru cei care nu sunt penticostali, dar apare in urma rugaciunilor adresate lui Dumnezeu deci nu are cum sa fie ceva malefic. In plus la penticostali au loc si vindecari miraculoase in urma acestor rugaciuni si cu siguranta sunt prin puterea lui Dumnezeu cele mai multe din acestea. Atunci cand un penticostal "botezat cu Duhul"  pune mana pe un om bolnav la rugaciune acesta simte o stare de bine, fericire eliberare uneori se intampla chiar o vindecare ceea ce la baptisti nu se intampla. 

La baptisti nu exista acest gen de rugaciune biblica cu punerea mainilor si ungerea cu undelemn pentru bolnavi care are loc intr-o forma particulara chiar si la ortodocsi (sf. Maslu)

Pana la urma o dogma extremista penticostala a generat o reactie extremista a altora care nu inteleg penticostalismul. Extremismul de orice fel nu este bun , iar penticostalismul de tip carismatic  a generat in occident prin insistenta de a obtine  miracole cu orice pret la devieri nepermise spre ocultism si alunecarea spre spiritism demonic.



Asta nu inseamna sa blamam penticostalismul in ansambu ci doar acele manifestari care duc spre extremism, alergarea dupa daruri duhovnicesti cu orice pret.

 Penticostalii inclina catre extremism dogmatic in timp ce baptistii risca sa se confunde cu lumea , mai ales tanara generatie. 

Cultul Baptist, Cutul penticostal si Crestinii dupa Evanghelie fac parte dintr-o alianta numita Alianta Evanghelica constituita in 1990 la initiativa baptistilor....dar probabil tinerii cunosc mai putin aceste lucruri.... 



.