luni, 16 septembrie 2024

Ce motive au baptiștii să conteste vorbirea în limbi a penticostalilor ?

 


Pe măsură ce cultul penticostal din Romania  se radicalizează insistând tot pe mai mult pe ceia ce ei numesc botezul cu Duhul Sfânt manifestat prin "vorbirea in limbi" în cultul baptist se activează  "ultrașii" cesaționisti care neagă botezul cu Duhul Sfânt și vorbirea în limbi penticostală. Deși la baptiști se zice că fiecare creștin primește Duhul Sfânt la botez, foarte mulți pierd acest dar pe parcurs și răman doar cu firma de creștin baptist la care țin ca la ochii din cap. Avem baptiștii ultra dogmatici care nu doar că nu recunosc darurile manifestate la penticostali dar iși permit să susțină ca vorbirea în limbi penticostala este "demonică" și ca nu este deosebire între penticostali și cei din lume. În mod paradoxal cei care cred și afirmă asta pe internet gândesc exact la fel ca ortodocșii, sunt copia fidelă a ortodocșilor fundamentaliști, ce coincidență. 

Dar de fapt nu e nici o coincidență și unii și alții sunt oameni firești  care au ceva în comun - nu au Duhul lui Dumnezeu iar  cine nu are Duhul lui Dumnezeu nu poate recunoaște lucrarea lui Dumnezeu.

Pe de altă parte este adevărat că "vorbirea in limbi" penticostala este greu sau chiar imposibil de ințeles de către cei din alte culte, de aceea ea ar trebui tradusă, conform Scripturii și penticostalii greșesc foarte mult ca nu respecta această cerință. 

 Dar problema este de fapt alta, cu ce drept își permit unii baptiști sau ortodocși fantici să numească această manifestare ca fiind demonică ? Intradevăr există în mediul carismatic manifestari ciudate posibil cu sursă de proveniență ocultă chiar demonică ( tăvaliri pe jos, râsul necontrolat etc.)  dar acestea se pot deosebi ușor de manifestările penticostalilor. Intre penticostalii din România  și carismaticii NAR există o linie de demarcație suficient de vizibilă, pentru cei care vor să o vadă.

Cum putem deosebi duhurile ?

Atunci când o persoană care are un duh a pus mâna pe altă persoană pentru rugăciune sau pentru ai trasmite o energie spirituală , acel gest lasă urme pe persoana atinsă. 

Dacă cel ce pune mâna pe altă persoană are Duhul Sfânt cel atins simte imediat o stare deosebită, simte prezența Domnului, eliberare, fericire,  uneori chiar vindecare divină.  Pe când atunci când pune mâna cel care are un spirit ocult sau demonic , cel atins începe să tremure, simte o energie negativă, cade jos, are convulsii etc. - așa ceva nu se întamplă la penticostalii de la noi.

 De obicei cei care etichetează pe penticostali ca având duhuri demonice sunt creștini lumești care îi urăsc și îi invidiază pe aceștia pentru că atrag oameni la ei "furându-le clientela". Un creștin adevărat nu uraște și nu denigrează pe alții indiferent de situație. Pe de altă parte a numii Duhul lui Dumnezeu ca fiind duh rău este blasfemie , un păcat de neiertat.

Dacă penticostalii sunt botezati cu Duhul Sfânt de ce există pastori sau membrii acuzați de tot felul de păcate ? întreabă unii  . 

Pentru că nimic nu poate garanta sfințenia unei persoane, pe unii acest "botez cu Duhul" îi ridică spiritual peste nivelul altor pocăiți, alții în schimb rămân vulnerabili și pot cădea în ispite, păcate la fel ca alții din alte culte ! 

Nu sunt penticostal și deși am frecventat bisericile lor nu ma atras practica vorbirii în limbi și manifestările lor zgomotoase dar nici nu pot să fiu de acord  cu cei care îi blameaza in mod nedrept .





.